Śledzie w zalewie octowej
Składniki
· 1 kg solonych śledzi matiesów
· 4 średnie cebule
· 1 łyżeczka cukru
· 2 łyżki oleju
· -zalewa
· 3 szklanki wody
· 1/3 szklanki octu
· 1 łyżka cukru
· 2 liście laurowe
· 4 ziarenka ziela angielskiego
· 20 ziarenek czarnego pieprzu
Etapy przygotowania
Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia. Czekamy jeszcze chwilę i odkładamy zalewę aby całkowicie wystygła. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy pół godziny. Następnie odcedzamy i wykładamy na durszlak do odcieknięcia. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, a następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru i po 30 sekundach odcedzamy, pozostawiając na sicie do odcieknięcia i ostygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy, na przemian z cebulą, do dwóch litrowych słoików. Do zimnej zalewy dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i zalewamy słoiki. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki
*Jeśli chodzi o częste pytania dotyczące powyższego przepisu to:- używam szklanek 250ml- ocet w przepisie jest 10%
be.3