Śledzie w zalewie octowej.rtf

(2 KB) Pobierz

Śledzie w zalewie octowej

Składniki

·         1 kg solonych śledzi matiesów

·         4 średnie cebule

·         1 łyżeczka cukru

·         2 łyżki oleju

·         -zalewa

·         3 szklanki wody

·         1/3 szklanki octu

·         1 łyżka cukru

·         2 liście laurowe

·         4 ziarenka ziela angielskiego

·         20 ziarenek czarnego pieprzu

Etapy przygotowania

Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia. Czekamy jeszcze chwilę i odkładamy zalewę aby całkowicie wystygła. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy pół godziny. Następnie odcedzamy i wykładamy na durszlak do odcieknięcia. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, a następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru i po 30 sekundach odcedzamy, pozostawiając na sicie do odcieknięcia i ostygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy, na przemian z cebulą, do dwóch litrowych słoików. Do zimnej zalewy dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i zalewamy słoiki. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki

*Jeśli chodzi o częste pytania dotyczące powyższego przepisu to:- używam szklanek 250ml- ocet w przepisie jest 10%

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin