swiateczne potrawy boze narodzeni.pdf

(3698 KB) Pobierz
Spis treści
Wstęp ......................................................................................................................................... 4
Kalendarz świątecznych przygotowań ................................................................................... 5
Zupy ........................................................................................................................................... 6
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami ............................................................................................... 7
Zakwas buraczany ............................................................................................................................... 7
Barszcz czerwony na zakwasie ........................................................................................................... 8
Wigilijne uszka z farszem grzybowym ............................................................................................... 9
Kremowa zupa grzybowa .................................................................................................................. 10
Zupa rybna......................................................................................................................................... 11
Przystawki ............................................................................................................................... 12
Świąteczna kapusta z grochem .......................................................................................................... 13
Sałatka śledziowo buraczana ............................................................................................................. 14
Łazanki z kapustą i grzybami ............................................................................................................ 15
Ryby ......................................................................................................................................... 16
Karp po żydowsku ............................................................................................................................. 17
Ryba po grecku .................................................................................................................................. 19
Kilka sposobów na śledzia ................................................................................................................ 20
Desery ...................................................................................................................................... 22
Kutia .................................................................................................................................................. 23
Błyskawiczny piernik z konfiturą ...................................................................................................... 24
Keks ................................................................................................................................................... 10
Jadalne prezenty ..................................................................................................................... 26
Kandyzowane mandarynki ................................................................................................................ 27
Czekoladowe łyżeczki ....................................................................................................................... 28
Ekspresowe pierniczki ....................................................................................................................... 29
Smaker.pl
serwis miłośników jedzenia. Znajdziesz w nim ponad 20 tysięcy
przepisów użytkowników oraz kulinarne tematy specjalne pełne ciekawostek,
ciekawe konkursy z atrakcyjnymi nagrodami i forum, gdzie porozmawiasz o
gotowaniu i nie tylko. Ponadto na czacie spotkasz się ze znanymi kucharzami.
Redaktor serwisu Smaker.pl:
Joanna Jagodzińska, Sylwia Cisowska
Autor tekstów:
Sylwia Cisowska
Projekt okładki:
Anna Dukat
Skład i łamanie:
Joanna Jagodzińska, Sylwia Cisowska
Nadzór nad całością:
Andrzej Potocki
Fotografie:
123rf.com
Copyright Smaker.pl 2014
Wstęp
Drodzy czytelnicy!
W tym roku po raz kolejny oddajemy w Wasze ręce świąteczny ebook przygotowany przez
zespół
Smaker.pl.
Tym razem chcielibyśmy zaprezentować Wam tradycyjne przepisy, bez
których trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Ich smak z pewnością znacie
jeszcze z dzieciństwa, ale czy pamiętacie jak je przygotować?
Na naszych bożonarodzeniowych stołach niepodzielnie rządzą ryby, grzyby i kapusty pod
różnymi postaciami. Dlatego też w tegorocznym ebooku Smakera znajdziecie kilkanaście
pomysłów na to w jaki sposób zaserwować je Waszym bliskim. Ponad to wybraliśmy również
popularne przepisy na świąteczne zupy i desery, które najchętniej podajemy podczas Wigilii.
Ponieważ święta to czas prezentów, zadbaliśmy również abyście w tym poradniku znaleźli
kilka pomysłow na proste, jadalne upominki, które możecie wykonać własnoręcznie. Ich
przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu, a taki prezent z pewnością wywoła uśmiech na
twarzy obdarowywanej osoby.
Dodatkowo zadbaliśmy również o to, abyście bez stresu przeszli przez okres
przedświątecznych przygotowań. W dalszej części ebooka znajdziecie kalendarz, dzięki
któremu z łatwością zorganizujecie swój czas i nie przegapicie żadnego obowiązku. Ponadto
w każdym rozdziale zamieściliśmy ciekawostki i porady, ułatwiające przygotowanie
wybranych potraw.
Mamy nadzieję, że Wasze święta upłyną pod znakiem spokoju, radości i rodzinnych spotkań,
a Nowy Rok będzie obfitował w same sukcesy – nie tylko te kulinarne.
Wesołych Świąt!
Redakcja Smaker.pl
Kalendarz świątecznych przygotowań
8
Grudnia
9
Grudnia
10
Grudnia
11
Grudnia
12
Grudnia
13
Grudnia
14
Grudnia
15
Grudnia
16
Grudnia
17
Grudnia
18
Grudnia
19
Grudnia
20
Grudnia
21
Grudnia
22
Grudnia
23
Grudnia
24
Grudnia
Zaczynamy planować świąteczne menu, a na jego podstawie tworzymy listę zakupów.
Przeglądamy zapasy.
Robimy domowy makaron np. na łazanki – suszymy i zamykamy w szczelnym pojemniku
Kupujemy trwałe produkty (np. mąkę, cukier, słodycze), które bez problemu dotrwają do
świąt. Peklujemy mięsa. Przygotowujemy przyprawę do piernika.
Pieczemy świąteczne pierniczki i zostawiamy w szczelnych pojemnikach, aby zmiękły.
Przygotowujemy i mrozimy masę makową
Przygotowujemy masę na pasztety (mrozimy przed upieczeniem)
Wstawiamy zakwas na barszcz
Kupujemy mrożone ryby
Gotujemy i zamrażamy bulion rybny. Zbieramy pianę z zakwasu buraczanego.
Możemy już przygotować i zamrozić pierogi oraz uszka.
Przygotowujemy paszteciki i krokiety, które również można zamrozić
Przygotowujemy kandyzowane mandarynki i skórki z cytrusów
Namaczamy śledzie. Przygotowujemy kompot z suszu.
Przygotowujemy różne rodzaje śledzi. Lukrujemy pierniczki. Marynujemy mięsa.
Rozmrażamy masę makową.
Pieczemy świąteczne ciasta bez kremów takie jak pierniki, makowce i keksy
Robimy ostatnie świąteczne zakupy produktów nietrwałych. Przygotowujemy kutię.
Gotujemy kapustę oraz barszcz wigilijny. Oczyszczamy i porcjujemy ryby. Wieczorem
rozmrażamy wcześniej przygotowane produkty.
Smażymy ryby, przygotowujemy sałatki, gotujemy zupę grzybową i rybną. Pieczemy mięsa
i pasztety.
Cieszymy się świętami i odpoczywamy!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin