Chałka z KruszonkąSkładniki na ciasto na chałkę:200ml mleka40g świeżych drożdży150g cukru500g mąki pszennej90g miękkiego masła1 jajkoMleko podgrzej aż będzie letnie. Dodaj do niego rozdrobnione drożdże oraz cukier i pozostaw na 5 minut w spokoju. Po upływie tego czasu dodaj mleko wymieszane z drożdżami i cukrem do mąki, masła i jajka. Wyrób elastyczne i jednolite ciasto i pozostaw w cieple do podwojenia objętości na ok 30-50 minut. Następnie wyrośnięte ciasto podziel na trzy równe części. Z każdej uformuj wałeczek. Spleć je na kształt warkocza. Chałkę ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Składniki na kruszonkę:2 łyżki mąki pszennej3 łyżki cukru2 łyżki miękkiego masłaWszystkie składniki rozgnieć ze sobą, tak aby powstały grudki, rozrzuć je na powierzchni chałki i piecz w 180C przez ok 30-40 minut.Sugestie: Do ciasta i/lub kruszonki możesz dodać kakao, cynamon lub kardamon, albo anyż. Mleko możesz zastąpić wodą, jogurtem, maślanką lub kefirem.Wersja light: Wybierz mleko z obniżoną zawartością tłuszczu lub zastąp je (całkowicie lub częściowo) wodą. Cukier zastąp cukrem trzcinowym, ksylitolem lub stewią w proszku, albo zmniejsz jego ilość.Pytanie: Czy upieczoną już chałkę mogę zamrozić?Odpowiedź: Tak. Ciasto drożdżowe najlepiej jest zamrozić, gdy jest jeszcze ciepłe, wtedy po rozmrożeniu wciąż będzie puszyste i delikatne. Ciasto drożdżowe możesz również zamrozić przed upieczeniem (i uformowaniem z niego czegokolwiek). Rozmrażaj je w lodówce, a następnie w temperaturze pokojowej pozwól mu ponownie wyrosnąć.
be.3