SKŁADNIKI: (keksówka około 25cm)
· 2 szklanki mąki pszennej
· 3/4 szklanki cukru
· 2 łyżki kakao
· 1 łyżka sody oczyszczonej
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1/2 łyżeczki imbiru
· 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
· 6 łyżek dżemu lub powideł
· 1 szklanka mleka
· 125g miękkiego masła
Do miski włożyć miękkie masło, mąkę, cukier, kakao, sodę i przyprawy. Dobrze zmiksować. Dolać mleko, a następnie dodać dżem/powidła, zmiksować. Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200C (termoobieg) 40-45 minut.
POLEWA:
· 100g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
· 1 łyżka masła
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Polewą ozdobić wystudzony piernik.SMACZNEGO :)
robaczek_1976