KAKAOWY BANANOWIEC- Grysikowiec1.txt

(2 KB) Pobierz
Kakaowy bananowiec z galaretkš




Składniki: 


Kakaowy biszkopt: 



3 jajka
 1/3 szklanki cukru 
1 szklanki mški pszennej 1
 1 łyżki kakao do ciast
 1 łyżeczki proszku do pieczenia 



Masa bananowa: 


70 dag bananów (około 4 sztuki) 3 łyżki soku z cytryny 60 dag serka waniliowego 
Danio (4 x 15 dag) 3 galaretki cytrynowe 1 łyżka kakao do ciast 



Masa galaretkowa: 

50 dag bananów (około 3 sztuki) kilka kropel soku z cytryny 2 galaretki agrestowe



Sposób wykonania: 


Białka ubić ze szczyptš soli na puszystš pianę. Dodać cukier i ubijać,
 aż cukier się rozpuci. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. 
Na koniec dodać mškę pszennš wymieszanš z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. 
Kakaowy biszkopt wylać do wysmarowanej 
tłuszczem i wysypanej tartš bułkš dużej tortownicy (o rednicy 26-28 cm). 
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. 
Galaretki cytrynowe rozpucić w 600 ml goršcej wody. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia.
 Banany obrać i pokroić w grube plastry. Banany przełożyć do miski, 
dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem na gładkš masę.
 Następnie dodać serki waniliowe i zmiksować. 
Na koniec dodać tężejšcš galaretkę cytrynowš, 
wymieszać i podzielić na połowę. Na upieczony, 
ostudzony biszkopt wyłożyć połowę jasnej 
masy bananowej i włożyć do lodówki na kilka minut 
(jeli masa będzie rzadka przed wyłożeniem na biszkopt należy jš włożyć na kilka minut do lodówki). 
Do pozostałej masy bananowej dodać kakao do ciast i dokładnie zmiksować. 
Następnie wylać na jasnš masę i ponownie włożyć do lodówki na kilka minut.
 Banany obrać, przekroić na połowę i skropić sokiem z cytryny. 
Galaretki agrestowe rozpucić w 700 ml goršcej wody, 
dokładnie rozmieszać i ostudzić. Następnie połówkami 
bananów udekorować wierzch ciasta i zalać tężejšcš
galaretkš agrestowš. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 6 godzin.



===============================



Grysikowiec    


                                                                


Nieodzowny składnik wištecznego menu!                                       


Składniki



Ciasto:



60 dag mški
1 jajko
1 szkl cukru pudru
15 dag margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
4 łyżki mietany 12% lub 18%



Masa grysikowa:




2 szkl mleka
0,5 szkl cukru
4 łyżki kaszy manny
200g margaryny lub masła                                                                 
Sposób przygotowania

1.

    Przygotowanie: Ciasto zagnieć z podanych składników. Podzielić na 4 częci. Upiec każdy z osobna.

2.

    Przygotowanie: Do zimnego mleka wsypać cukier i kaszę gotować na małym ogniu 
cały czas mieszajšc aż masa będzie gęsta. Zimnš utrzeć z margarynš.

3.

    Przełożenie: Placek masa  placek  masa  placek  masa  placek  masa  polewa lub kokos
Zgłoś jeśli naruszono regulamin