Kakaowy bananowiec z galaretkš Składniki: Kakaowy biszkopt: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1 szklanki mški pszennej 1 1 łyżki kakao do ciast 1 łyżeczki proszku do pieczenia Masa bananowa: 70 dag bananów (około 4 sztuki) 3 łyżki soku z cytryny 60 dag serka waniliowego Danio (4 x 15 dag) 3 galaretki cytrynowe 1 łyżka kakao do ciast Masa galaretkowa: 50 dag bananów (około 3 sztuki) kilka kropel soku z cytryny 2 galaretki agrestowe Sposób wykonania: Białka ubić ze szczyptš soli na puszystš pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuci. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać mškę pszennš wymieszanš z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Kakaowy biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartš bułkš dużej tortownicy (o rednicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Galaretki cytrynowe rozpucić w 600 ml goršcej wody. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Banany obrać i pokroić w grube plastry. Banany przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem na gładkš masę. Następnie dodać serki waniliowe i zmiksować. Na koniec dodać tężejšcš galaretkę cytrynowš, wymieszać i podzielić na połowę. Na upieczony, ostudzony biszkopt wyłożyć połowę jasnej masy bananowej i włożyć do lodówki na kilka minut (jeli masa będzie rzadka przed wyłożeniem na biszkopt należy jš włożyć na kilka minut do lodówki). Do pozostałej masy bananowej dodać kakao do ciast i dokładnie zmiksować. Następnie wylać na jasnš masę i ponownie włożyć do lodówki na kilka minut. Banany obrać, przekroić na połowę i skropić sokiem z cytryny. Galaretki agrestowe rozpucić w 700 ml goršcej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Następnie połówkami bananów udekorować wierzch ciasta i zalać tężejšcš galaretkš agrestowš. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 6 godzin. =============================== Grysikowiec Nieodzowny składnik wištecznego menu! Składniki Ciasto: 60 dag mški 1 jajko 1 szkl cukru pudru 15 dag margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 4 łyżki mietany 12% lub 18% Masa grysikowa: 2 szkl mleka 0,5 szkl cukru 4 łyżki kaszy manny 200g margaryny lub masła Sposób przygotowania 1. Przygotowanie: Ciasto zagnieć z podanych składników. Podzielić na 4 częci. Upiec każdy z osobna. 2. Przygotowanie: Do zimnego mleka wsypać cukier i kaszę gotować na małym ogniu cały czas mieszajšc aż masa będzie gęsta. Zimnš utrzeć z margarynš. 3. Przełożenie: Placek masa placek masa placek masa placek masa polewa lub kokos
beverly15