BAWOLE OCZY
Dla początkujących
50 dkg mąki20 dkg margaryny3/4 szkl cukru3 łyżki gęstej śmietany2 łyżki kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1 - 2 łyżki mleka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia4 żółtka1 cukier waniliowybakalie (posiekane migdały, orzech)powidła
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, cukier, śmietanę, żółtka, cukier waniliowy, zagniesc ciasto.Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i sodę. Sodę rozpuścic w niewielkiej ilości mleka, zagnieść ciasto.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jasne ciasto rozwałkować i położyc do blachy. Posmarowac je powidłem.Z ciemnego ciasta zrobić kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka każdej kulki wkładamy bakalie. Kulki kładziemy na powidłach jedna obok drugiej.Piec w temp. 150 - 160 stopni C przez 45 min.Po upieczeniu wystudzić. Można zalać dwiema galaretkami owocowymi lub polać polewą czekoladową. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż w przepisie.
Nie przetrzymywać ciasta dłużej bo będzie suche i twarde.
90 minut
Lency