BAWOLE OCZY.doc

(20 KB) Pobierz

BAWOLE OCZY

 

Poziom trudności:

Dla początkujących

Składniki:

50 dkg mąki
20 dkg margaryny
3/4 szkl cukru
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 - 2 łyżki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
1 cukier waniliowy
bakalie (posiekane migdały, orzech)
powidła

Sposób przyrządzenia:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, cukier, śmietanę, żółtka, cukier waniliowy, zagniesc ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i sodę. Sodę rozpuścic w niewielkiej ilości mleka, zagnieść ciasto.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jasne ciasto rozwałkować i położyc do blachy. Posmarowac je powidłem.
Z ciemnego ciasta zrobić kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka każdej kulki wkładamy bakalie. Kulki kładziemy na powidłach jedna obok drugiej.
Piec w temp. 150 - 160 stopni C przez 45 min.
Po upieczeniu wystudzić. Można zalać dwiema galaretkami owocowymi lub polać polewą czekoladową. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż w przepisie.

Dodatkowe uwagi:

Nie przetrzymywać ciasta dłużej bo będzie suche i twarde.

Czas przygotowania:

90 minut

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin