nalewka z kukułek.docx

(13 KB) Pobierz

Rzeczy, których potrzebujesz:

25 dag kukułek, 0,5 l wódki, opcjonalnie mleko zagęszczone

1

Kukułki odwijamy z papierków i kruszymy je np. przy pomocy noża lub wałka do ciasta. Pokruszone cukierki wrzucamy do butelki.

2

Do butelki dolewamy 0,5 l wódki i czekamy dzień lub dwa, aż cukierki się rozpuszczą. Butelką należy od czasu do czasu energicznie wstrząsnąć, aby przyspieszyć proces i dobrze wymieszać alkohol z słodką masą.

3

Właściwie na tym etapie można. Jeśli komuś odpowiada taki nieco mocniejszy likier może już zacząć się nim rozkoszować.

4

Jeśli natomiast wolimy coś nieco słabszego i bardziej kremowego podgrzewamy dowolną ilość mleka zagęszczonego, studzimy je i dolewamy do kukułek z wódką.
Efekt może przejść nasze najśmielsze oczekiwania.

5

SMACZNEGO!

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin