MIKROBIOLOGIA PRZEMYSŁOWA
1. Ruchliwa laseczka gram (+) tlenowa lub względnie beztlenowa, wywołująca syndrom wymiotny lub biegunkowy to:
a) Bacillus cereus
b) Clostridium perfingens
c) Salmonella typhimuriun
2. Zaburzenia w produkcji octu mogą być wywołane między innymi obecnością niepożądanych organizmów, takich jak:
a) Saccharomyces cerevisae
b) Candida antarctica
c) Bacillus sp.
d) Acetobacter xylinum produkuje śluz
3. W badaniu żywności pod kątem obecności kałowych serotypów E. coli wykonuje się próby potwierdzające możliwość syntezy indolu dzięki aktywności:
a) Liazy indolowej
b) Tyrozynazy
c) Peroksydazy indolowej
d) Tryptofanu
4. Które z poniższych określeń dotyczące toksyn bakteryjnych NIE jest prawdziwe?
a) Endotoksyny wywołują bardzo silną odpowiedź immunologiczną
b) Endotoksyny to często element strukturalny komórki bakterii gram ujemnych
c) Bakterie gram (-) produkują przede wszystkim egzotoksyny
d) Egzotoksyny to zwykłe białka
5. Clostridium botulinum jest:
a) Laseczką gram dodatnią wywołującą toksynoinfekcje
b) Ziarniakiem produkującym toksynę botulinową
c) Ziarniakiem, który wytwarza neurotoksynę
d) Laseczką gram (+) wywołującą intoksykację
6. Mazistość kolonii drożdży jest spowodowana :
a) Uzdolnieniami komórek do wytwarzania lektyn mannozo specyficznych
b) Zdolnością do zewnątrzkomórkowego wydzielania lipidów trehalozowych
c) Zdolnością do formowania pseudogrzybni oraz gromadzenia dużych ilości substancji zapasowych
d) Zdolnością komórek do zewnątrzkomórkowego wydzielania heteropolisacharydów
7. Które z poniższych stwierdzeń są prawdziwe:
a) Cykl paraseksualny może wystąpić u wybranych gatunków Sprzężniaków
b) Mikroorganizmy potencjalnie przydatne w procesach przemysłowych, to niewielki odsetek całej populacji w próbie środowiskowej
c) Do tzw. Pleśni magazynowanych zalicza się między innymi gatunki Actinomycetales
d) W identyfikacji drożdży z klasy Actinomycetales bierze się pod uwagę zdolność do wytwarzania ureazy
8. Bakterie fermentacji mlekowej katabolizują heksozy na drodze:
a) Szlaku HMP (heterofermentacja mlekowa) lub EMP (homofermentacja mlekowa)
b) Szlaku HMP (homofermentacja mlekowa) lub EMP (heterofermentacja mlekowa)
c) Szlaku HMP (homofermentacja mlekowa) lub EMP (homofermentacja alkoholowa)
d) Szlaku HMP (heterofermentacja mlekowa) lub EMP (homofermentacja etanolowa)
9. Efekt Crabtree, to zjawisko charakterystyczna dla:
a) Drożdży
b) Pleśni
c) Bakterii fermentacji octowej
d) Bakterii fermentacji mlekowej
10. Tzw. Biegunki podróżnych powodują gatunki:
a) E. coli
b) Salmonella serotypów odzwierzęcych
c) Campylobacter jejuni
d) Shigella sp.
11. Do całkowitego rozkładu rafinozy niezbędny jest enzym:
a) Z klasy liaz-melibioza
b) Z klasy hydrolaz-melibioza
c) Melibioza
d) Rafinoza
12. Znajomość składu elementarnego mikroorganizmów jest niezbędna do:
a) Próby identyfikacji metodami biofizycznymi
b) Ustalenia składu pożywki hodowlanej
c) Do ustalenia wartości MID
d) Doboru typu reaktora produkcyjnego
13. Mianem mokrej lub niebieskiej lub zielonej zgnilizny określa się rozwój grzybów z rodzaju:
a) Chaetomium
b) penicilium
c) Aspergillus
d) Cladosporium
14. W rozkładzie tłuszczów w mięsie uczestniczą przede wszystkim:
a) Drożdże z rodzaju Clostridium
b) Bakterie z rodzaju Gluconobacter
c) Bakterie z rodzaju Pseudomonas (Ciekawe informacje - http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=954&Itemid=4)
d) Bakterie z rodzaju Cladosporium
15. Cechą charakterystyczną metabolizmu Gluconobacter sp jest:
a) Brak liazy izocytrynianowej
b) Komplet enzymów Cyklu Krebsa
c) Nadprodukcja dehydrogenazy bursztynianowej
d) Brak dehydrogenazy bursztynianowej
16. Produkcja polimerów jest cechą charakterystyczną promieniowców z rodzaju:
a) Actinomyces
b) Steptomyces
c) Acetobacter
d) Lactobacillus
17. W której fazie hodowli okresowej drobnoustroje osiągają maksymalne tempo wzrostu:
a) Faza stacjonarna
b) Późna faza stacjonarna
c) Faza adaptacyjna
d) Faza logarytmiczna
18. Które z wymienionych poniżej organizmów NIE biorą udziału w fermentacji zachodzącej w zakwasie na chleb żytni:
b) Lactobacillus planetarium
c) Pediococcus acisilactici
d) Lactobacillus brevis
19. …
a) Bakterie fermentacji mlekowej
b) Drożdże
c) Promieniowce formujące pseudogrzybnię
d) Bakterie octowe tworzące kożuszek wspinający się po ściankach
20. Psucie się pasteryzowanych przetworów owocowych powodują przede wszystkim:
a) Aspergillus oryzae i Penicillum patulum
b) Byssochlamys fulva i Byssochlamys nivea
c) Mucor racomosus i Penicillum citrinum
d) Penicillum citrinum i Penicillum patulum
21. Aby wyizolować nowego producenta zasadowych ksylanaz należy:
a) Prowadzić hodowlę wzbogaconą o pH>7, gdzie ksylan będzie jedynym źródłem węgla
b) Prowadzić hodowlę wzbogaconą o pH<7, gdzie ksylan będzie jedynym źródłem węgla
c) Prowadzić hodowlę wzbogaconą o pH>7, gdzie ksylan będzie jedynym źródłem azotu
d) Prowadzić hodowlę wzbogaconą o pH<7, gdzie ksylan będzie jedynym źródłem azotu i węgla
22. Bakterie octowe wymagają organicznych źródeł węgla, co w mikrobiologii zalicza je do grupy:
a) Litotrofów
b) Auksotrofów
c) Prototrofów
d) Chemoorganoautotrofów
23. Do których z poniższych organizmów można zastosować Teorię Finka?
a) Candida sp.
b) Chaetomium sp.
c) Flavobacterium sp.
d) Penicillum sp.
24. Które z poniższych składników mediów hodowlanych będzie preferowanym przez mikroorganizmy źródłem azotu:
a) Ekstrakt drożdżowy
b) Azotan amonu
c) Azotan sodu
d) Azotyn sodu
25. Geosmina, to związek zapachowy wytwarzany przez:
a) Nocardia
b) Bifidobacterium
c) Steptomyces
d) Penicillum
26. Które z poniższych stwierdzeń dotyczących dezintegracji biomasy jest prawdziwe:
a) Działanie homogenizatora wysokociśnieniowego polega na przejściu fali dźwiękowej przez zawiesinę komórek
b) W przypadku pozyskiwania metabolitów wewnątrzkomórkowych wrażliwych na temperaturę bardzo skuteczna jest dezintegracja w małym młynie perełkowym
c) Proces dezintegracji może być realizowany w trybie ciągłym
d) W grupie urządzeń z elementami rozdrabniającymi jest sonikator
Nikt nie wie co tu bedzie?
27. Struktury rozmnażania wegetatywnego u grzybów nazywane są:
a) Telom orficznymi
b) An amorficznymi
c) Neomorficznymi
d) Sporangiom orficznymi
28. Które z poniżej wymienionych cech nie są charakterystyczne dla drożdży klasy Basidiomycetes:
a) Formują grzybnię dikariotyczną, w ścianie komórkowej występuje chityna, biomasa barwi się na czerwono pod wpływem błękitu diazoniowego
b) Brak rozmnażania generatywnego, formowanie grzybni, brak fermentacji sacharydów
c) Pączkują biegunowo, wytwarzają ureazę, formują grzybnię
d) Wytwarzanie basidiospor, brak fermentacji sacharydów, tworzą pigmenty.
29. Botrytis cinerea, to gatunek należący do:
a) Deuteromycetes
b) Basisiomycetes
c) Ascomycetes
d) Mastigiomycetes to jest dobrze nie czasem a ???? W notatkach jest do a - botritis
30. Homofermentacja mlekowa należy do szlaków biochemicznych, w których katabolizm glukozy odbywa się drogą:
a) Szlaku pentozobisfosforanowego
b) Glikolityczną
c) Mieszaną z acetyloCoA jako kluczowym intermediatem pośrednim
d) Mieszaną z pirogroniamen jako kluczowym intermediatem pośrdnim
?
31. Kwas diaminopimelinowym jest charakterystycznym składnikiem ściany komórkowej:
b) Ascomycetes
c) Lactobacillus
d) actinomycetales
Klasa DeuteromycetesRodzaj Botrytis charakteryzuje się grzybnią jasnoszarą lub oliwkowobrunatną z szarą warstwą konidiów. Konidiofory są proste, septowane rozgałęzione w górnej części. Na szczytach krótkich odgałęzień konidioforów tworzą się pojedyncze, gęsto skupione konidia. Grzyby tego rodzaju powszechnie występują w przyrodzie, spełniając ważną rolę w procesie biodegradacji celulozy i pektyn w warunkach naturalnych. Są saprofitami, ale w pewnych warunkach występują jako organizmy patogenne, np. Botrytis cinerea w stosunku do buraków cukrowych. Ponadto pleśń ta jest przyczyną kopcowej zgnilizny. Porażone buraki pokryte są białą lub jasnoszarą grzybnią. Botrytis cinerea jest także identyfikowana często na gnijących pomidorach, winogronach i truskawkach (szara pleśń). Należy do organizmów psychrotrofowych i może się rozwijać na owocach i warzywach przechowywanych w chłodniach.
32. Które z poniższych witamin są istotne dla rozwoju drożdzy:
a) Witaminy z grupy B
b) Witamina A
c) Witamina K
d) Witamina PP
33. Cykloseryna jest składnikiem mediów wykorzystywanych w mikrobiologicznej analizie żywności pod kątem obecności w próbie:
a) Staphylococcus aureus
b) E. coli
c) Pseudomonas aeruginosa
d) Clostridium perfingens
34. Agar Endo wykorzystywany jest w badaniach prób pod kątem obecności:
a) Clostridium perfingens
b) Pseudomonas aeruginosa
c) Enterococcus sp.
d) E. coli
35. Jakie metody selekcji rekombinatów można zastosować przy ulepszaniu mikroorganizmów metodami fuzji protoplastów:
a) Metody selekcji oparte na hodowli ze wskaźnikami mikrobiologicznymi
b) Metody selekcji oparte na hodowli ze wskaźnikami chemicznymi
c) Metody oparte o hodowlę rekombinatów na podłożach selekcyjnych
d) Metody selekcji wymagają trwałych markerów fizjologicznych
36. Heterokariony tworzą się:
a) Podczas rozmnażania wegetatywnego w sporangiach u Zygomycetes
b) W cyklu paraseksualnym u Basidiomycetes
c) W cyklu płciowym u Deuteromycetes
d) W cyklu paraseksualnym u Deuteromycetes
37. Awidyna łaczy się specyficznie, niekowalencyjne z:
a) Pirydoksyną
b) Tiaminą
c) Melibiozą
d) Biotyną
38. Celuloza pochodzenie mikrobiologicznego- tzw. „Cellulon” jest wytwarzana między innymi przez:
a) Acetobacter xylinum lub Acetobacter aceti
b) Gluconoacetobacter xylinum lub Acetobacter aceti
c) Acetobacter xylinum lub Gluconobacter aceti
d) Gluconobacter xylinum lub Acetobacter aceti
39. Stosowane w Polsce drożdże fermentacji górnej, to:
a) Saccharomycedes cerevisae
b) Saccharomyces cerevisae
c) Brettanomyces cerevisae
d) Saccharomycodes uvarum
40. Cechą wspólną bakterii fermentacji mlekowej jest:
a) Prowadzenie tlenowej fermentacji mlekowej
b) Zdolność do karboksylacji acetyloCoA do mleczanu
c) To, że rosną tylko na podłożu zawierającym kwas mlekowy
d) Prowadzenie beztlenowej fermentacji mlekowej
41. Warunki „szlaku termicznego”, to:
a) 80C, 10 min
b) 220c, 12 min
c) 50C, 1h
d) 120C, 15 min
42. Zoaralenon, to metabolit:
a) Penicillum expansium
b) Cladosporium herbarium
c) Aspergillus flavus
d) Fusarium culmorum
43. Cykl glioksalanowy (glikoksalowy), to szlak:
a) Anaplerotyczny
b) Anaboliczny
c) Amfiboliczny
d) Mezoanaboliczny
44. Który z poniższych mikroorganizmów rozwija się (jako jeden z pierwszych) w wyniku sukcesji pierwotnej, zachodzącej wtedy, gdy do kiszonki dostanie się tlen:
a) Alternaria alternata
b) Saccharomyces uvarium
c) Lactobacillus planetarium
d) Geotrichum candidum
45. Testy aglutacyjne wykorzystuje się:
a) W analizie poziomu sporulacji grzybów
b) W identyfikacji mikroorganizmów
c) Do sprawdzenia stopnia hybrydyzacji sondy z materiałem genetycznym
d) Do sprawdzenia skuteczności metod hybrydyzacji protoplastów
46. Które cechy odnoszą się do gatunków Salmonella:
a) Ruchliwa, gronkowiec gram (-), nie fermentuje laktozy
b) Ruchliwa, pałeczka gram (+), nie fermentuje laktozy
c) Ruchliwa, gram (+), fermentuje laktozy
d) Ruchliwa, pałeczka gram (-), nie fermentuje laktozy
47. Bakterie zasiedlające jelita zwierząt, które wytwarzają toksyny- ciepłostałą i ciepłochwiejną są powodem biegunek cholero-podobnych do:
a) E. coli ETEC
b) Shigella flexnaeri
c) E. coli O157:H7
d) Salmonella typhimurium
48. Perfringolizyny, to:
...
Beretek