Catering.odt

(22 KB) Pobierz

Catering -to usługa zewnętrzna dla firm; podmiot wykonuje we własnym zakresie (własne zaplecze, materiały, transport) obsługę gastronomiczną przyjęć, imprez, bankietów i konferencji. Kompleksowy catering to również obsługa. Obsługa głównej mierze zaspokaja oczekiwania gości serwując posiłki, prowadząc luźne rozmowy z gośćmi czy usuwając zabrudzenia spowodowane przez przypadek przez gości. Obsługa cateringu pełni bardzo ważną rolę: musi być w każdym miejscu spotkania, a jednocześnie pozostawać na uboczu. Często do obsługi cateringu zatrudnia się kobiety.

Room service - Serwis pokojowy , to sprawna organizacja podawania posiłków do pokoi hotelowych.

Turystyka – zjawisko przestrzennej ruchliwości ludzi, które związane jest z dobrowolną zmianą miejsca pobytu, środowiska i rytmu życia. Obejmuje całokształt stosunków i zjawisk związanych z ruchem turystycznym.

Odwiedzający czasowo - każda osoba, niezależnie od rasy, płci, religii i języka, wyjeżdżająca poza miejsce stałego zamieszkania i przebywająca poza krajem zamieszkania nie krócej, niż 24 godziny i nie dłużej, niż 6 miesięcy w celach prawnie dopuszczalnych, wyjąwszy imigrację. Celami tymi w szczególności mogą być: wypoczynek, krajoznawstwo, sport, względy rodzinne, zdrowie, studia, pielgrzymki religijne, interesy.

Passant - czyli inaczej pozycję mieszkańca hotelu posiada osoba, która nie wynajmuje pokoju ale korzysta z innych usług, które świadczy obiekt hotelarski, np. organizuje szkolenia lub konferencje na terenie hotelu, korzysta z rekreacji.

Serw. potraw z półmisków - serwis francuski

Przy tej metodzie oferuje się gościom potrawy na półmiskach. Gość może sobie sam nałożyć potrawę lub nałoży ją kelner. Ta metoda serwowania nadaje się do zastosowania przy jednolitym menu dla danego stołu.

Zalety: W przypadku tego serwisu gość może decydować o wielkości nakładanej porcji, a w przypadku możliwości wyboru, o rodzaju serwowanej potrawy.

Wady:Gościowi często się przeszkadza, szczególnie, jeśli nakrycia stoją zbyt blisko siebie.

Serw. potraw z użyciem stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego - serwis angielski

W serwisie angielskim kelner przynosi potrawy na półmiskach. Półmiski te prezentuje gościom i następnie na stoliku nakłada potrawy na talerze. Często zdarza się, że potrawy nie zostały podzielone na części i należy je tranżerować lub filetować. Ten sposób serwowania zalecany jest przy małej liczbie gości.

Zalety:

*obsługa jest indywidualna, gość czuje się dowartościowany, mając kontakt z obsługą

*gość ma możliwość wyboru potraw, może poprosić o nałożenie określonej porcji potrawy, którą przygotowuje się na stoliku.

Wady:

*metoda czasochłonna, wymaga większej liczby personelu i użycia większej ilości naczyń, dlatego jest droga,

*personel musi być dobrze wykwalifikowany

Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze (PTTK) - stowarzyszenie powstałe z połączenia w 1950 roku Polskiego Towarzystwa Krajoznawczego i Polskiego Towarzystwa Tatrzańskiego, grupujące turystów i krajoznawców. Towarzystwo stawia sobie za zadanie upowszechnianie na terenie Polski turystyki kwalifikowanej i krajoznawstwa.

Polskie Towarzystwo Schronisk Młodzieżowych (PTSM) - stowarzyszenie utworzone w 1926 r. (jako trzecie towarzystwo schronisk młodzieżowych na świecie) i jest w Polsce reprezentantem światowego ruchu schronisk młodzieżowych - Międzynarodowej Federacji Schronisk Młodzieżowych.

Działalność statutowa PTSM obejmuje:

-organizowanie sieci schronisk młodzieżowych

-organizowanie środowiskowych, wojewódzkich i centralnych imprez turystycznych

-upowszechnianie najtańszej i najbardziej wartościowej wśród młodzieży formy letniego wypoczynku - obozów wędrownych

Jednostka  mieszkalna(j.m.)- to zespół pomieszczeń występujących w części pobytowej, składający się z: pokoju mieszkalnego, przedpokoju, węzła higieniczno-sanitarnego i innych uzupełniających elementów (balkony, loggie, aneksy kuchenne, jadalnie, barowe itp.). W bazie popularnych i sezonowych obiektach turystyczno-pobytowych zespół ten jest znacznie skromniejszy.

Jednostki mieszkalne :

*podstawowe – dwułóżkowe (niekiedy z dostawką),

*„studio” – jednołóżkowe z dostawką (aranżowane w typowej dwułóżkowej j.m.),

*apartamentowe – dwu- i więcej izbowe, posiadają-ce indywidualne wykończenie i wyposażenie,

*wieloosobowe – trzy- i więcej łóżkowe, stosowane w popularnej bazie hotelarskiej i turystycznej,

*rezydencjonalne – wieloizbowe, przystosowane do obsługi ruchu familijnego, w skład których mogą wchodzić: jedna lub więcej sypialni, kilka węzłów higieniczno-sanitarnych, pokój dzienny z aneksem kuchennym i inne pomieszczenia pomocnicze,

*specjalne – przystosowane do obsługi określonej grupy lub jednostek np. dla biznesmenów (o zmiennej funkcji wyposażeniowej), osób niepełnosprawnych itd.

J.M. występujące na świecie:

*double - pokój 2 osobowy z podwójnym łóżkiem

*double-double - pokój 2 osobowy z podwójnym łóżkiem lub z podwójnym łóżkiem o szerokości ponadstandardowej np. queen beds

*hospitality suite - apartament hotelowy,salon lub studio przeznaczony na spotkania towarzyskie i biznesowe

*single - nocleg tylko dla 1osoby (tylko w Polsce)

*suite -pokój posiadający oddzielną sypialnię i salon

*twin - pokój dla 2 gości ale z osobnymi pojedynczymi łóżkami

Węzły  higieniczno-sanitarne:

*rozbudowany - stosowany w j.m. o charakterze reprezentacyjnym (w skład jego wyposażenia wchodzą: obudowana umywalka lub ich zestaw, wanna, natryski, bidet, wc.). Część z tych urządzeń powinna znajdować się w wydzielonych pomieszczeniach. W omawianym węźle mogą wystąpić różne udogodnienia, jak np. wanna z hydromasażem , wielofunkcyjne kabiny natryskowe, mini sauna, toaletka, bogaty zestaw galanterii łazienkowej, armatura z termoregulacją, dodatkowe punkty oświetleniowe, aparat telefoniczny, itd.

*pełny - stosowany w j.m. w standardzie podstawowym. W skład wyposażenia wchodzą: umywalka, wanna z natryskiem, w.c.

*uproszczony - stosowany w j.m. w standardzie popularnym. W skład jego wyposażenia wchodzą: umywalka, natrysk, w.c.
W j.m. wielołóżkowych (3 i więcej łóżek) zaleca się dodatkowo w.c. w oddzielnym pomieszczeniu.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin