Ciasto truskawkowe.doc

(20 KB) Pobierz

CIASTO TRUSKAWKOWE

 

 

Składniki:

Biszkopt:

- 6 jaj,

- 1,5 szkl. cukru,

- 3/4 szkl. mąki,

- 3/4 szkl. kartoflanki (mąka ziemniaczana),

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Masa:

- 1 i 1/4 kost. masła,

- 1,5 szkl. cukru pudru,

- 3 serki homogenizowane (waniliowe),

- około 1,5 kg. truskawek,

- 2 galaretki truskawkowe.

 

Jak przyrządzić?

Białka odzielić od żółtek. Białka ubić dadać cukier i żółtka (na 3 razy), mąkę wymieszać z kartoflanką i proszkiem dodać do białek (ubitych) delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę (najlepiej na pergamin lub papier do pieczenia ciast później bedziesz musiała wyjąć biszkopt) piec w tem. okolo 170oC przez około 35min (na złoty kolor).Rozrobić galaretkę według przepisu i odstawić do wystygnięcia ZIMNY biszkopt przekroić na połowę i nałożyc połowę kremu i ułożyć połówki truskawek, przykryć drugą częścią biszkoptu. Rozsmarowac resztę kremu, położyć truskawki i polać tężniejącą galaretką (taką prawie gęstą).

 

             

Uwagi:

Krem moze być za słodki dlatego proponuję zmniejszyć ilość cukru pudru od 1 szkl.             

 

Czas przygotowania:

Rroche czasu trzeba poświęcić na układanie truskawek ale warto.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin