ciasteczka serowe(1).doc

(20 KB) Pobierz

CIASTECZKA SEROWE

 

 

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.

400 g swiezego chudego twarogu,

100 g maki,

50 g cukru pudru,

2 jaja,

1 torebka cukru waniliowego,

1 lyzka drobno posiekanej skorki cytrynowej,

60 ml likieru pomaranczowego,

tluszcz do smazenia.

 

1. Twarog odcisnac i dwukrotnie przefasowac przez sito.

2. Zoltka z 2 jaj utrzec starannie z cukrem pudrem, dodac cukier waniliowy i

skorke cytrynowa. Wymieszac, polaczyc z twarogiem i ucierac az do uzyskania

jednolitej masy.

3. Ciagle mieszajac, dodawac stopniowo przesiana make. Wlac likier i starannie

wymieszac.

4. Z bialek ubic sztywna piane, polaczyc z ciastem i dokladnie wymieszac.

5. Ciasto nakladac porcjami (ok. 1 lyzka) na mocno rozgrzany tluszcz. Smazyc z

obu stron na zlotobrazowy kolor.

6. Podawac z sorbetem owocowym i owocami kandyzowanymi.

 

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 90.

From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin