STRCLA Z MAKIEM.doc

(20 KB) Pobierz

STRUCLA Z MAKIEM

 

Poziom trudności:

Dla początkujących

Składniki:

Biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
aromat rumowy
Masa kokosowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
20 – 25 dag kokosu ( drobniejsze wiórki)
cukier waniliowy
Polewa:
2 czekolady
5 łyżek wody

Sposób przyrządzenia:

Ciasto: Jajka ubijać z cukrem przez około 15minut, mąkę przesiać z kakao. Na koniec ubijania masy jajecznej dodać aromat, delikatnie wymieszać z mąką. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temperaturze 180 st. C. przez ok. 30 minut. Biszkopt dowolnie nasączyć np cappucino.
Masa: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20- 25 minut). Do gorącej masy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę rozpuścić w 5 łyżkach mleka i polać wierzch ciasta.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin