KRATKOWNICA.doc

(20 KB) Pobierz

KRATKOWNICA

 

Poziom trudności:

Dla początkujących

Składniki:

NA CIASTO:
-25 dag mąki
-10 dag cukru
-15 dag masła
-2 żółtka

NA MASĘ:
-15 dag konfitur o dowolnym smaku
-40 dag kremu do kanapek o smaku czekoladowo-orzechowym

I DO DEKORACJI:
-ok.5 dag posiekanych orzechów

Sposób przyrządzenia:

Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę posiekać z masłem, połączyć z koglem-moglem i SZYBKO zagnieść ciasto. Schłodzić je w lodówce przez 30 min. Po upływie tego czasu wyjąć je i podzielić na 2 części, w stosunku 1:3 (dla tych, którzy raczej średnio ogarniają matematykę wyjaśniam, że jedna z części ma być 3 razy większa od drugiej). Większy kawałek ciasta cieniutko rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Placek ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku na jasnozłoty kolor.
Wyjąć, posmarować je najpierw konfiturą, a później kremem kanapkowym.
Pozostałe ciasto również cieniutko rozwałkować i pokroić na wąskie paski. Z pasków tych ułożyć kratkę na masie czekoladowo-orzechowej. Placek ponownie wstawić do gorącego piekarnika, tym razem na 40 minut. Od razu po upieczeniu posypać orzechami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin