Naleśniki.doc

(77 KB) Pobierz
Naleśniki

Naleśniki

Naleśniki

Składniki na około 16 sztuk (choć mi wychodzi zawsze mniej):

·         125 g mąki

·         15 g drobnego cukru

·         szczypta soli

·         2 jajka

·         325 ml mleka

·         100 ml śmietany kremówki

·         kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny

Do smażenia: 20 g stopionego masła (używam oleju).

Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka, 100 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewać resztę mleka i kremówkę ciągle mieszając. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu.

Przed przystąpieniem do smażenia dodać esencję. Patelnię (22 cm średnicy) posmarować odrobiną masła i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć około 1 minuty. Gdy na całej powierzchni ukażą sie dziurki, odwrócić nalesnik i smażyć kolejne 30-40 sekund. Przełożyć na talerz. Podawać z dowolnym słodkim nadzieniem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin