Cynaderki cielece z watrobkamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.4 cynaderki cielece,12 watrobek kurzych,2 lyzki masla,1 lyzka maki,250 ml porto,250 ml czerwonego wytrawnego wina,2 lyzki armagnacu (winiaku),sol, pieprz,1/2 peczka siekanej zielonej pietruszki do przybrania.1. Cynaderki oczyscic z blon i tluszczu, przekroic wzdluz na pol, po czym wyciac i usunac bialy srodek. Reszte podzielic na czastki, oplukac w zimnejbiezacej wodzie i osuszyc.2. Watrobki kurze wraz z podzielonymi na czastki cynaderkami obsmazac 5 min napolowie rozgrzanego masla, nie dopuszczajac do ich zbrazowienia. Pod koniecosolic, doprawic pieprzem, zalac armagnacem, nastepnie zdjac z patelni, osaczyc i odstawic w cieple miejsce.3. Reszte masla rozetrzec starannie z maka. Z patelni usunac pozostaly ze smazenia tluszcz, po czym zalac ja porto i winem. Wstawic na ogien i odparowacdo 1/3 pierwotnej objetosci. Dodawac stopniowo maslo roztarte z maka, calyczas ubijajac sos. Zdjac z ognia.4. Cynaderki ulozyc na ogrzanym talerzu, zalac sosem, posypac zielona pietruszka i podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 82.
rycombel2