2014-N25 Pyszne pierniki i pierniczki.pdf

(9152 KB) Pobierz
1"ł;-'#ł
16
srRqN
pRzEpt$0lj1J
o
Tradycyine
ciasta z
miodem,
bakaliami
iczekoladą
O Ghrupiące
aromatyczne
",,ciasteczka
o
Wyiątkowe
torty-na
święta
Smietanowiec
z
migdałową
nutką
(7+
**
r\
PRZYGOTOWANIA
czas
BO
min
chłodzenle
Składniki
na
12
porcji
op. gotowel mieszanki na
piernik
(50
dag)
o25 dag mas-
ła
o5 dag
migdałÓw
(słupki)
o1
iajko o1/2
|
smietany
kre
mowki o4
łyzki
cukru
pudru
gęStnika do śmietany
ł4
|1zkt
o
1
0 dag
.l
Golowa
nieszark-.
ra
piernik
I.
przesyp do 'nisk
'
Do.a
n^iękkie
masło'
wbij
1ajko
orazwle11/4 szkl.
przegotowanel ostudzonel wody,
Zm'(su.
na
glad(ą mase' Wsyp
m
g-
daly, wł7mieszaj'
Toft
ownicę
Wysma-
rul
tluszczem,
przelej
do
niej
ciasto.
Wstaw do
piekarnika
nagrzanego do
terrp.
2OO
st.
Decz
4O-50
nir.
{
Wvstudzony p'ernik
wvrnrj
z
lorlowrici
d'ugir
o.try,
'
nozem
rozetnij
go
na
dwa
packi.
Kazdy nasącz napareln
herb.rlV'
a
J
kre'lll
s'nr'''l'''w''l'''
I
t''łllolrier-
n
e
posyp
1rc;krwrr
sta
ej
czekolady.
Przykryl
drLrg
rr
packienr, lekko do
cistli1.
Wierzch
poSmaru]
pozostałynl
1r,ry'|.5l'l,
/
Jedet:
olacek
,
rl,
l'l'|
l,'l
'z
rr.
r
l'
'r
l
).\
',\Ą,]
czekolady
o2
op.
za-
li
kieru
migdałowego o1/2 szkl'
J
.Z
Sch'odzona
Sn^ietanę
{re
*o*nę
lbi.
na
sztywno' dosy-
krenrem
smietanowym
i
posyp po
Zostałą Staalą
czekoladą.
Torcik
clrl
orze jest
scl'lodzic
w lodowce.
naparu herbaty
o100
ml
miodu
otłuszcz
do tor1ownicy
pując cukier puder oraz
ZagęStniki,
Dodal
I'ker
migdalowy. derikatrie
wymieszaj' Czekoladę
ZeIrZyj
na
lar-
ce o
małvch
otworkach'
Przed podanlem kazdą porcje
lrll
ltl
pole]
odrobiną plyllnego lll
O(
ltl'
16
iplerniczki
rernl
Ir
tr
ry
:::,:'j:'*ł:.::.
ł"|]ł\sĘ$,ttłtąiffec
!ftil\"
*"
Sa
ttt'
{
f
l
Stoo
masło
Z
miodem. osttld7.
Do
rlseczkl
przeslej
'nakę'
do-
_l
Ciasto orzeloz
do
nalłUslc7o-
Z n
to(ownicy.
Piecz 60
mrn
w
170 st.
Gdy
Pie"n'k wvstygnre,
wylmij
go
r
todownicy.
Owrt'scie-
reczką
l
odstaw w chlodne n'ie,sce
na
]
0_1
4 dni,
aby skruszał'
.-l
t
..,*
* IŁa'
dk
daj zÓłtka,
przyprawę
l
sodę roz-
pLlSZcZoną
W
rnleku.
Dolewając
mlÓd
z masłem,
wyrÓb
ciasto. Przy
(ryj
sc'ereczka
i
odstaw
na
tvdzier.
z
,
r-.1
!':
;-'"t
{J1
.ł '
,J'
ł{;;
WSyp
kaslę'
|V'eszaiac'
golUi'
aZ
nlasa
stanie
Sie
gęSta'
ostudz
ją'
wyjrlij przyprawy' Masło
utrzy1
z
cu
krem
pudrem'
Nada| ucierając,
do
dawaj malym] porc]ami
kaszkę'
J
al
Zrob
krem: zaqotut
mleko
, p"ryp,u*u'i
Do
*.rą..go
w
ka
,J
Czekolaov
'
-
;.
z-L--:.
Woonej'
stoo osobno
na
pleli
PiernlK lo7el'''|
4
plackl.Przd,oŻ
je
powidłami
SliWko_
Wrymi
oraŻ
kret-lrem
z
kaszy'
Torcik
oblej
ciemna czekoladą'
Z
białej
zrÓb
swląteczne dekoracje
na
wierzchu'
Ew.
posyP
c.rkrowYmi
Perel"ani.
ł
J
Pomt1sty
na łatwe, efektowne
dekt,rar.ie
Na]zwyk]e]sŻy
llawet
p ettltk
zyska
ill i"
llo
O
'
Tradycyj
ny
korzenny
przekładan
ec
i
**
l, ,r,/l\tr
'l
;
pickna
ociświetrla oprawe, gdy do
e
JCgo
C)2,
l.rllorlla
vryl^
'rystisz
dcn
z
naszych sposobow.
:]ll'lill'Ll]eS:' l) |]l'll
a:]Yrł
:
]al
I
a]ŻL]k()li](](,',
(!
]].a
li1si'
i
]_-
I
]
I
ao
min
\--l+
PBZYGOTOWANTA
czas
PORCJA
CENA
2,40
lezakowanie
600
kca|
I
KALORIE
mąki pszennej
o3
zÓftka
ol
op. przyprawy
do
Piernikow
o1
lyŻka
sody
oczyszczonej
o4
łyżki
mleka
(310
E)
powicleł
ś|iwkowych
o4
łyzki
kaszy nlanny
.laska
wanilii okawttlrtk
r;Vtlatrrcltltt
[]lz!'il()t!ll
s'-roil.
t
]
szk
'
cLlkn
l.
Kandyzowane Pomarancze.
:r
.
|
.
(,(1,
oWitraże
z
cukru
pudru.
\1/
trL.
lial'it.t,
i'rali)jtlt]
''']',tl'] lj.''
łi,l(
_
Dodatki:
.2
l;
rl ,il(
:,/t\,
(
Składniki
na 16 porcji
Pzełożenie:
o2
szk|. m|eka
Ciasto:
.2/3
szkl. ptynnego
miodu
o-1
kostka masła
o3
szk|
o1 op'
masła roślinnego
o3O
dag cukru pudru
o1
słoik
1 | rr'
rI
czekolaldy
o
I
czekolady
oltts/r"l(1,, rr.r'lrl
rowania
to
owtil(:v
l. rl
rll,
.
l.'
r
I
:rti
r(lzor
)
I ' 1" '
ntOi\\f,r,
re(lc
tll
Clra)
:
rk
rl:1..'Orllil.
)o..
i)onrilil-4.'r
otll
rll.l
0k
i(l
(
(,lotLl
lrll
Ził1i_'1
ttlll
l
1l1il:lli:t
l''
-,:i
.
r
t:.
'
rr
!i:
S','!|)lI
liJ!iSIll,rrlt
rrit,...'ais1iri:r
lfrr
lairlrllrl
l\llrtki Ll.al'r'
lls.'r
Je
l,rknr
lrir-'r
t
rik,
t
[)1lros;
i;r
1r,,{l
i,
il'
f151111
l1
t)
;i:rtei
k,t
O,sii.ir:
]]
'
11r
1
rr'
1]|]ł(]_ i_l(]iI
i\ l)
;'i
p
Kolorowe
lukrowane drobiazgi
PRZYGOTOWANIA
*
czAs
z=.95min
1
/*
I
1
|t/ąkę
przesiej
do miseczki'
Do-
daj
cukier puder. kakao
i
przy-
i
masło
przełÓz
do
tezako*an'e
prawę'
MiÓd
r;ffi
{6{::
Składniki
na 7o
sztuk
garnka. Podgrzewa1.
a7 Się
Stopią'
odstaw do
przestudzenia. Następ-
nie wlej
do
sypkich składnikow.
Wbij
1ajka.
Sodę rozpuśc
w odrobi-
nie ciepłe]
wody'
Wlej
do miseczki'
w roŹnych kształtach powycinaj
Świąteczne
ciasteczka.
UłÓz je
na blasze przykrytel pergaminem,
Wstaw do
piekarnika rozgrzanego
do
temp.
180
st.
Piecz
ok,
15
min.
Ciasteczka
dobrze wystudz,
scho-
Waj
do Szcze|nie zamykanego
słoja
na 2
tygodnie.
Gdy
skruszeją' ude-
koruj
je kolorowymi
lukrami.
o2
i
1
/4
szk|'
llląki
pszennej
o1/2
szkl.
r;rrkru
pudru
o1 lyzoc'h;r kakao
o4
lyŻex:lki
przyprawy
ltłlika
o
ll
1
lrzhl.
rniodu
o|l
lv,,t;k
tnasła
1
cltl
lir
_l
.Z
Wszystkie
Składnikl
Wynie-
srą'
a następnie Zagniec
o2
r
lL
C1
lyŻeczka
sody oczyszczonej
.illarka
pszenna
do
oprÓszenia stoInicy
rkolorowe
lukry
do
dekoraclr
(nailepiej
w
formie pisakÓw
-
kupisz je
w
hipermarkecie)
rze
lajka
ciasto.
Gotowe
WłÓZ
do
miseczki,
szcze
nie ją przykryj
fo|ią
spozyw-
czą
i
schowaj
do
|odÓwki
na
B
go-
dzin' a
na1|epiej
na
całą noc.
Wersja
Z
nądzieniem
2
J
Piernrkowe crasto Dodziel
na
niewle|kie
porcje.
Każda
roz-
Wałkuj
na Stolnicy oproszonej mąką
Z
ciasLa
zrob
kuleczki wielkosci
orzecha włoskiego'
Ułoz
1e
na
blasze,
|ekko
spłaszcz
l
upiecz.
Podqrzej
2
szkl.
marmolady,
przełoż
1a
do szprycy
z
koticow-
ka
do nadziewania
paczkow.
Wbil koricowke
w
kazde
c
astko
i
ra
cienkie
placuszki.
Foremkamr
wycrsnil porcje marmolady.
Cynamonowie
C
Z
)abłkami
Ą
so
min
\y'+
PRZY6OTOWANIA
**
Doloz pokrolo
'e
lablka
i
goruj
5
min.
Wlej rozrobiony proszek.
Mieszając ugotuj
budyn'
Do
r-llasy
dodaj rodzynki oraz płatki migdało
we. Delikatnie wymieszaj.
śq
s
czAs
chlodzenre
Składniki
na
14
porcji
o1B dag
masła
o1
szkl. cukru
o4
jąka o4
łyzeczki
cynamonu
o2 szkl'
mąki pszennej
o-1OO
ml
mleka r
1 kg 1abłek
o4O0
ml
so-
ku z
jabłek
o2
budynie
wani|io-
We
.po
5
dag
rodzynek
i
płat-
kÓw
migdałowych
o2
łyzki mio-
du o2
łyżeczki soku z cytryny
c1/2
op. proszku
do
preczenia
o1
op. białego
|ukru
utrzylz
reszta cukru.
Stopniowo
dodawaj
po
1
jajku'
DołÓz miÓd,
3łyŻeczkt cynamonu,
mąkę'
pro-
szek
do
pieczenia
i
mleko. Zmiksuj.
Przele1
do formy
wyłozone1
perga-
minem.
Piecz 45
min
w
'175
st.
ostudŹ, przekrq
na 2 placki.
Jeden
z
nich
ułoŻ
W
formie.
1
I
odsyp
3
łyzkl
cuk.l'
Maslo
-)
.4
JaołKa obierz. usun gnlazda
nas'enne. miaŻsz
pokrÓ1'
Br,-
dyn
rozrÓb
w
ki|ku
łyżkach soktl
1ablkowego' FeSZtę
SokU Zagotuj
z odłozonym
cukrem'
resztą
cyna'
monu oraz z sokiem cytrynowym.
ulozo,ly'l'w
l,'rrlru. wv'ownal
wierzch masy. Przykryl drugim plac
kiem.
obciaż
cleseczką
i
WStaW
do
lodowkr.
n;r;lculel
na
2-3
godzrny.
Przecr
Dodar
lie'n clasto
udekon
r1
2
J
Budvn
rozsl
rir
l
rt
r r.
i \t
juulre
iukrenr
przygotowanym wg.
w:J.,
ZÓWek na
opakowaniu
(wr;ztl:;llt'
mozesz
je
teŹ po|ac
Ci()l]
ll
lil
l
)(
'
,Wą
r
1
L
czeko|adową).
Pokrrlj
t
ll r
1
li
llt;1.''
Puszyste
migdałowe
talarki
f-,/*
*
V
z\
PHZYGOTOWANIA
czAs
85
min
l.r.r.o*.n'.
Składniki
na
50
sztuk
o2'5
szk|'
mąki pszenne1
o1l3
szkl. cukru
o1l2
kostki
.T.
l!,
''"')ł''
..{
masła o5 łyzek mielonych
migdałow
o1 op'
przyprawy
korzennei o1 jajko o1
szkl.
płynnego miodu
f",
.2
łyzeczki sody
oczyszczonel
o1
op, polewy
czekoladowej
o1
op. gotowe-
go białego
lukru
(lub
domowy
lukier
z
I
szkl. cukru Pudru
Utartego
z
białkiem
jajka)
1
l
Do mlski
p'zesiel
mąkę
pszen
na'
clodaj
cukler.
sodę oczysz-
czoną,
mielone migdały oraz przy-
prawę korzenną'
Wbij jajko.
ł'
Y
n
Z
Mrod prze'oz
do
rondelka,
aodajmaslo.
Mieszajac, pod-
grzewa1 na wo|nym
ogniu, az masło
się roztopi
i
połączy z miodem'
Mieszankę
lekko przestudŹ
i
w|ej
do
składnikÓw
w
misce.
placek 5 mn1. Foremka oowycinai
krąŻki'
Ułoz
1e
na b|achach przy-
krytych pergaminem.
Piecz
po
15
min
w temp. 180
st.
)
J
Torcik sułtanski
Z
orzechami
'l
I
Składniki na
16 porcji
Wszvstkie
skladniki crasta prze-
łoz
ao
miski iwvrÓb mikserem
na
gładką
masę' Ciasto
przykryj
iodstaw
clo
lodowki na
dobę'
Na_
Stępnego dnia podziel
jena4
czę-
Ści
i
upiecz 4 oddzielne placki na
zloty kolor
(45 min
w
180 st
).
**
Miekkre maslo
utrzYj
mikse'em
na'puszystą'
biała
masę'
Nie
przerywajac ucierania. dooawal
oo
łyżce kaszy manny
(ew'
mozesz
dodac
kilka kroPel Tapachu wani-
|iowego].
Na konlec masę wymie-
szaj z posiekanYmi bakaliami.
Zaqntec
ciasto, Podzrel
]e
na
poi.l"
kazda
rozwałku1
na
a
J
Uoieczone
oiern'czkr
dobrze
wlvstuaż'
PrzeloŻ je
oo
szkla-
nego, szczelnie
zamykanego
na-
czynia.IrzymĄ w
nim
ok'
2
tygo-
ł
,1
Smaczny
krokant
zrobisz
sama!
Posypane
nirn
crasteczKa,
clasta
i
tor1y.
beda prawdziwa
ozdoba
sWiateczne9o
stołLl.
O
Ciasto:
o4O
dag
mąki .-15
dag
rliodu
o2O
dag
masła
opo
1O
dag cukru
i
mielonYch
orzechow laskowYch o3
zottka
o4
łyzl<i
rll|eka
11
łyż{<a
sody
o3
lyzki przyprawY
do
Piernika
Krem: o2
szLl. ln|eka
o4
łyzki
kaszy nrantry
o30 dag
cukru
pudru
o25 dag
masła
o20 dag
powideł
o20 dag
bakalii
aKrok
2.
do
dni,
aZ
skruszeją.
Przed
Śwletami
czesc
oier-
a,at*o*
posmarur
tuKrem.
częŚc
polewą
czekoladową, częŚc
pozoStaW
ZaŚ beZ
dekorowania'
I-
)
c
enlio p{rsttltttt
olt:1etlt.
Rozstllatlll
tla tllll'l
clTzelchV
tłr
ka]rtlltl]tl
i
lxl,'tl
stalu'J
O
.
i
lsl\,'r
Dii.
\, l\il\Ą/il]ek |)ol-!]a'lllllT]ll
J
.Z
Krok
1
.
Na
plttelrri
:;top
2
'3
ttlt,tc:.
:;':kl
ll
Krok
3.
C)il1 rlirlrrt
lllleclii
r;tlkrLl.
Wsyp
1?0
daq
1.xlslr,:kallyi;ll
slt.lltr'll
ill
orzeclror.'r
lul
es.
|]e(lzi.'
]t|1't\łarcjar.
ilrolltlo
]e
postt:lie
Przygotul
krem;
w rondlu za
gofu'Jmleko.
Wsyp kas7ę
mannę
i
cukier' Gotuj
na Wolnym
ogniu.
często
mieszając
(bo
może
się przypalic).
aZ
masa
ZgęStnieje'
WystudŹ. W tym
czasie
bakalie
Sparz' oSącZ' a następnie bardzo
drobno posiekai.
posmaru] połowa
kremr,' drug' powldłaml' lrzeci resz
kremu'
Przykry]
czwar1ym
p|ac_
kiem'
lorcik obciąZ
deseczka.
/
1
Przestudzone
p|acKi przełÓZ'
pi"*rrv
Mocno schlodz. Przeo Podanlerr
wrerzch ew. udekorui Polewami
z ciemnej
i
białej
czekolady'
7
6
Migdałowa
krajanka
-r
.,
lt
\
I
III]ZYCOTOWANIA
*
Z)acz
na
ciescie jednakowel
wieikosci kwadraty. Na kazdynr
kwadrac e
uroz
kwralL'szer
z
'l
rig-
dałow
i
cukierkÓW'
Ciasto
precz
45
minut
w piekarniku
nagrzarym
do temperatury 180 stopni.
ostudz.
pokrÓ1
na
porc]e'
cŻAs
75
min
t
I
-
-./-
lezakowanie
Orel wlel
do
rondelka. Doda,
c-r
kie,
ora,
niod.
Mieszalac. za-
gotu]
na malym ogniu' WystudŹ'
\
ł
o25
dag
l'llicl|rlllych
tnigdałow
o2
szkl.
r;L
rkru
o30
dag miodu
o3
szkl.
rrrrkr
pszennej
o1l2
szkl'
o|ejtl
o3
jajka
C2lyŻeczki
cynalll()ll(1
o3
łyzki
mleka
skorrr
krnsowanego
,zt:t;zlri
Składniki
na
2o
porcji
1lłtlszku
do
pieczenia
o
1,1'
lrirczki przyprawy do
)ll
]l
ll l\il
robrane
migdały
oraz
|
'':ikuwe
cukierkr
do
dekorlcli
.
Do masy dodaj mąkę przesianą
z Proszkiem
do
p'ecz-.']
2. W5',
la,
ka. WSyp
mielone migdały. przypra
do
piernikow oraz cynamon'
Ciasto
dokładnie wymieszaj' Przy
kry1
|niana Sc
ereczką
i
odstaw
na
godzinę
W
ciepłe miejsce'
Aromatyczny lukier
Zamiast ukladac
na
piernikL.l
kwialhi'
mrrŻesz je
l)Jnli]|owac
lukreml
1
szkl
cukru pudru rlrzyj
z
sokiem
Z
'1
cyłryny'
Doda1
kilka
kropii
o elkLr
migdalovreqo albo
łyzke
tlocnego
naparrr z kawy'
1,5
ly-
.Zz
_)
B|achę wyloz
papie'elr
do
pteczenia. Na tym
ro.i,oz
cia
sto. Wvgladz lego
powrerzchr're.
wierzch posmaruj
skondensowa
nym nrlekiem. Ostrym nozern za-
Cytrusowy miodowiec
r\
(r-,
120 min
\/+
eza(owanre
Składniki
na
20 porcji
o1
kg maki pszennej
opo
1,5
szkl, miodu, cukru oraz mleka
.3/4
szkl.
oleju
o25
dag
oze-
chÓw
wloskich o2Iabliczki cze-
ko|ady o4 jajka
o4
łyzki
przypra-
wy
do
piernika
o3
łyżki
kakao
PRZYGOTOWANIA
*
i
kandyzowaną skÓrkę
czAs
1
I
Miod stop, dodal
cukrer.
Caly
lekko
zrumren
"rurmieszajac.
na bardzo małym ogniu.
Doda]
przyprawę
do
piernika.
Gorącą
masę
prze|ej
do
maki. przemieszaj.
porlaran-
czową'
WyrÓb
ciasto'
Prze\oż
le
dwoch
foren'ek
WyIoŻo'lycll
ppl
^.n.o*yan
gaminem (powinno
siegac do
1to
łowy
wysokości)'
Pie(]/
W
tel]lp'
150 st.' aż wyrosnie'
Zwieksz
temp.
do
180
st.
plecz
jeszcze
ok. 60 min (sprawdz patyczkiem),
Piernikl
przestudz'
wybij
z
fo
remek.
Czekotade
polanr.
Stop
W
kąpieli
wodne1'
Bozstt''
ltl'1
na piernikach.
Wierzcll
tl(l(]l\()rtl]
skÓrka pomaranczowir'
)
{f
)
Z'l
Do
rondla
po
miodzre wlej mle-
ko 'podgrzewaj' az oołączą
się
z
nim
resztki miodu' Wtedy
wlej
je
do mąki.
Dodaj
tez
o|ej
i
kakao'
.3
UcierĄ'
ciasto będzie gęste
ijed-
pomaranczowej
.
1
łyŻeczka
proszku
do pieczenla oskorka
pomaranczowa
do dekoracji
łyzki
kandyzowanej
skÓrki
nolite.
Odstaw
na
noc.
pieczenia oraz posiekane
orzechy
J
J
Następnego dnia
wbi1
do
cla-
sta jajka,
lvsyp
tez proszek
do
Ę
J
I
\
8
Zgłoś jeśli naruszono regulamin