CIASTA - PRZEPISY.docx

(9996 KB) Pobierz

DOMOWE

  CIASTA I CIASTECZKA

SŁODKA CHWILA ZAPOMNIENIA

 

 

 

 

 

 

 

 


ROLADA TRUFLOWAhttp://kulinarnamuza.files.wordpress.com/2011/11/dsc_0074.jpg?w=300&h=200



NIEBIAŃSKI CYTRYNOWIEC

 

 

 

 

 

RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM I TRUSKAWKOWYM



FIONA

 

 

 

 

 


http://dobrebopyszne.blox.pl/resource/shrek.jpg
SHREK

 

 

 

 

SMERF


http://1.bp.blogspot.com/_Kl_B6G-0tj0/TMRbJF0xddI/AAAAAAAAAIo/I7xY-uekrj8/s400/orzechowiec+kopia.jpg
ORZECHOWIEC

 

 

 

 

 


http://martexsweetdreams.blox.pl/resource/P1012875001.JPG
CUSZIMA

 

 

 

 

 

 

CZEKOLADOWIEC

http://slodkieimpresje.blox.pl/resource/Czekoladowiec.jpg

CIASTO ARCHITEKTA

BANANOWIEC

 

WIŚNIOWIEC

 

KWITNĄCY TULIPAN

KILIMANDŻARO

 

CAPPUCCINO

 

BABECZKI Z MASĄ SEROWĄ LUB BUD.

 

TRUFLE CZEKOLADOWE

DELICJE ORZECHOWE

 

SNIKERS

RODZYNKOWIEC

 

PORZECZKOWIEC

 

WENUS – CYTRYNOWIEC

 

BAWOLE OCZY

 

TRUSKAWKOWE POLE

 

MAKOWIEC

SERNIK NA ZIMNO

 

SERNIK WIEDEŃSKI Z POLEWĄ

SERNIK WIEDEŃSKI

 

SERNIK ZŁOTA ROSA

ANANASOWIEC

Ciastka amoniaczki

Princeska kokosowa

MILKY WAY

Ciasto bananowe z czekoladą

 

 

 

 

Szarlotka japońska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PUSZYSTY SERNIK WIEDEŃSKI

Ciasto
4,5 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
15 dag masła
2 żółtka
1,5 szkl. mąki 
Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 200 stopniach.
Masa
900g sera białego 
10 żółtek 
10 łyżek cukru pudru
10 dag płynnego masła
10 łyżek mąki pszennej
8 łyżeczek mąki ziemniaczanej
450 ml mleka
12 białek
1/2 szkl. cukru
Trzykrotnie zmielony twaróg ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem, dodajemy masło, obie mąki i mleko. Białka ubijamy z cukrem, następnie mieszamy z masą i wykładamy na ciasto. Pieczemy 5 minut w 220 stopniach, otwieramy piekarnik wysuwamy ciasto i oddzielamy nożem brzegi od blachy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, następnie wyjmujemy i odstawiamy ciasto na 15 minut (piekarnik zamykamy) i znów pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Zimne posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.

Polewa czekoladowa

½ masła

½ szkl. cukru

2 łyżki wody

3 łyżki mleka

czekolada gorzka Goplana

podane składniki dobrze rozpuścić i pogotować aż polewa zacznie gęstnieć. Wylać na ciasto.

 

RURKI PÓŁFRANCUSKIE LUB KRUCHE Z KREMEM

Ciasto półfrancuskie

½ kg mąki pszennej

1 szkl. kwaśnej śmietany 18%

1 margaryna

2 żółtka

szczypta soli

zagnieść ciasto z podanych składników i schłodzić.

Ciasto kruche

2 żółtka gotowane

1 margaryna

2 łyżki śmietany

1 łyżka cukru pudru

½ kg mąki

Żółtka utrzeć z margaryną, dodać mąkę i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Piec na złoty kolor nawinięte na foremki.

 

Składniki kremu

1/2 litra mleka

2 czubate łyżki mąki pszennej

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki drobnego cukru

1 cukier waniliowy

1 jajko

2 żółtka

250 ml śmietany kremówki 36%

 

Mąkę mieszamy z cukrem, siekamy ją z mocno schłodzonym masłem, dodajemy jajko i żółtka i szybko zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na godzinę. 

Rurki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15-20 minut, do zezłocenia.

 

Połowę mleka mieszamy z mąką i jajkami (jajek nie ubijamy!). Drugą połowę wraz z cukrem i cukier waniliowy zagotowujemy. Gdy mleko jest gorące wlewamy do niego masę mączno-jajeczną i nie przerywając mieszania zagotowujemy całość. Masa powinna mocno zgęstnieć, jak budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.  Zimną masę budyniową rozcieramy mikserem aby pozbawić jej jakichkolwiek powstałych w czasie stygnięcia grudek, a następnie łączymy stopniowo z bitą śmietaną mieszając delikatnie.

Napełniamy kremem szprycę do dekoracji i nadziewamy rurki wstrzykując krem z obydwóch stron. Posypujemy cukrem pudrem, podajemy. Rurki bardzo dobre są w dniu zrobienia, następnego dnia nieco wilgotnieją od kremu, ale niewiele tracą na smaku. Suche rurki, bez nadzienia, świetnie się przechowują nawet przez kilka dni, więc można je zrobić z dużym wyprzedzeniem.

 


 

 

PORZECZKOWIEC

http://moanko.blox.pl/resource/101_0181.JPG               

Masa kakaowa
¾ szklanki oleju
½ szklanka wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao

Wszystkie składniki zagotować i ostudzić całą masę.

Ciasto
1 ½ szklanka mąki
5 jaj
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanka cukru

Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wlać do tego wystudzoną masę kakaową, dodać mąkę, proszek i sodę. Piec ok 40 minut w 180 stopniach.

Masa serowa
1 kostka masła
6 łyżek cukru
½ kg serka Mój ulubiony lub zmielony ser 

Utrzeć masło z cukrem i dodać ser.

Bita śmietana
0,5 l śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 serek mascarpone

Dodatkowo
2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki

½ tabliczki gorzkiej czekolady (starta na małych oczkach)

garść zmielonych orzechów laskowych


WARSTWY
Ciasto przekroić na 2 części i układać po kolei:
1. ciasto
2. dżem
3. masa serowa
4. ciasto
5. dżem
6. bita śmietana
7. posypka z gorzkiej czekolady i orzechów

 

 

 

 

 

Orzechowiec

Orzechowiec

Ciasto

3 szklanki mąki

2 jajka

3/4 szklanki cukru

1/2 kostki masła

3 łyżki śmietany

3 łyżki miodu

1 łyżeczka sody

 

Masa

1 kostka masła

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

2 łyżki cukru

3 szklanki mleka

 

Polewa orzechowa

1 szklanka orzechów włoskich

1/2 kostki masła

3 łyżki miodu

2 łyżki cukru

 

Opis przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich należy rozwałkować i ułożyć w dwóch blachach o równej wielkości. Wszystkie składniki polewy orzechowej należy przesmażyć na patelni. Gotową polewę trzeba rozprowadzić na jednej części ciasta. Obydwie części ciasta wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-30 min. Do masy należy zagotować 2 budynie w 3 szklankach mleka, z dodatkiem 2 łyżek cukru. Masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Ciasto powinno wyglądać w następujący sposób: na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej, na to masa budyniowa i następnie ciasto z polewą orzechową. Ciasto najlepsze jest do spożycia drugiego dnia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rolada truflowa

http://kulinarnamuza.files.wordpress.com/2011/11/dsc_0074.jpg?w=300&h=200

Upiec biszkopt czekoladowy z 4 jaj – dzień wcześniej i zawinąć go w roladę

Biszkopt

4 jaja

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin