DOMOWE
CIASTA I CIASTECZKA
SŁODKA CHWILA ZAPOMNIENIA
ROLADA TRUFLOWA
NIEBIAŃSKI CYTRYNOWIEC
RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM I TRUSKAWKOWYM
FIONA
SHREK
SMERF
ORZECHOWIEC
CUSZIMA
CZEKOLADOWIEC
CIASTO ARCHITEKTA
BANANOWIEC
WIŚNIOWIEC
KWITNĄCY TULIPAN
KILIMANDŻARO
CAPPUCCINO
BABECZKI Z MASĄ SEROWĄ LUB BUD.
TRUFLE CZEKOLADOWE
DELICJE ORZECHOWE
SNIKERS
RODZYNKOWIEC
PORZECZKOWIEC
WENUS – CYTRYNOWIEC
BAWOLE OCZY
TRUSKAWKOWE POLE
MAKOWIEC
SERNIK NA ZIMNO
SERNIK WIEDEŃSKI Z POLEWĄ
SERNIK WIEDEŃSKI
SERNIK ZŁOTA ROSA
ANANASOWIEC
Ciastka amoniaczki
Princeska kokosowa
MILKY WAY
Ciasto bananowe z czekoladą
Szarlotka japońska
PUSZYSTY SERNIK WIEDEŃSKI
Ciasto4,5 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 15 dag masła 2 żółtka 1,5 szkl. mąki Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 200 stopniach. Masa900g sera białego 10 żółtek 10 łyżek cukru pudru10 dag płynnego masła 10 łyżek mąki pszennej 8 łyżeczek mąki ziemniaczanej 450 ml mleka 12 białek 1/2 szkl. cukru Trzykrotnie zmielony twaróg ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem, dodajemy masło, obie mąki i mleko. Białka ubijamy z cukrem, następnie mieszamy z masą i wykładamy na ciasto. Pieczemy 5 minut w 220 stopniach, otwieramy piekarnik wysuwamy ciasto i oddzielamy nożem brzegi od blachy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, następnie wyjmujemy i odstawiamy ciasto na 15 minut (piekarnik zamykamy) i znów pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Zimne posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.
Polewa czekoladowa
½ masła
½ szkl. cukru
2 łyżki wody
3 łyżki mleka
czekolada gorzka Goplana
podane składniki dobrze rozpuścić i pogotować aż polewa zacznie gęstnieć. Wylać na ciasto.
RURKI PÓŁFRANCUSKIE LUB KRUCHE Z KREMEM
Ciasto półfrancuskie
½ kg mąki pszennej
1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
1 margaryna
2 żółtka
szczypta soli
zagnieść ciasto z podanych składników i schłodzić.
Ciasto kruche
2 żółtka gotowane
2 łyżki śmietany
1 łyżka cukru pudru
½ kg mąki
Żółtka utrzeć z margaryną, dodać mąkę i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Piec na złoty kolor nawinięte na foremki.
Składniki kremu
1/2 litra mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki drobnego cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
250 ml śmietany kremówki 36%
Mąkę mieszamy z cukrem, siekamy ją z mocno schłodzonym masłem, dodajemy jajko i żółtka i szybko zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na godzinę.
Rurki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15-20 minut, do zezłocenia.
Połowę mleka mieszamy z mąką i jajkami (jajek nie ubijamy!). Drugą połowę wraz z cukrem i cukier waniliowy zagotowujemy. Gdy mleko jest gorące wlewamy do niego masę mączno-jajeczną i nie przerywając mieszania zagotowujemy całość. Masa powinna mocno zgęstnieć, jak budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Zimną masę budyniową rozcieramy mikserem aby pozbawić jej jakichkolwiek powstałych w czasie stygnięcia grudek, a następnie łączymy stopniowo z bitą śmietaną mieszając delikatnie.
Napełniamy kremem szprycę do dekoracji i nadziewamy rurki wstrzykując krem z obydwóch stron. Posypujemy cukrem pudrem, podajemy. Rurki bardzo dobre są w dniu zrobienia, następnego dnia nieco wilgotnieją od kremu, ale niewiele tracą na smaku. Suche rurki, bez nadzienia, świetnie się przechowują nawet przez kilka dni, więc można je zrobić z dużym wyprzedzeniem.
Masa kakaowa¾ szklanki oleju½ szklanka wody1 szklanka cukru3 łyżki kakao
Wszystkie składniki zagotować i ostudzić całą masę.Ciasto 1 ½ szklanka mąki5 jaj1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia½ szklanka cukruBiałka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wlać do tego wystudzoną masę kakaową, dodać mąkę, proszek i sodę. Piec ok 40 minut w 180 stopniach.Masa serowa1 kostka masła6 łyżek cukru½ kg serka Mój ulubiony lub zmielony ser Utrzeć masło z cukrem i dodać ser.Bita śmietana0,5 l śmietany 30%2 łyżki cukru pudru1 serek mascarponeDodatkowo2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
½ tabliczki gorzkiej czekolady (starta na małych oczkach)
garść zmielonych orzechów laskowych
WARSTWYCiasto przekroić na 2 części i układać po kolei:1. ciasto2. dżem3. masa serowa4. ciasto5. dżem6. bita śmietana7. posypka z gorzkiej czekolady i orzechów
Orzechowiec
Ciasto
3 szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
3 łyżki śmietany
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
Masa
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 łyżki cukru
3 szklanki mleka
Polewa orzechowa
1 szklanka orzechów włoskich
Opis przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich należy rozwałkować i ułożyć w dwóch blachach o równej wielkości. Wszystkie składniki polewy orzechowej należy przesmażyć na patelni. Gotową polewę trzeba rozprowadzić na jednej części ciasta. Obydwie części ciasta wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-30 min. Do masy należy zagotować 2 budynie w 3 szklankach mleka, z dodatkiem 2 łyżek cukru. Masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Ciasto powinno wyglądać w następujący sposób: na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej, na to masa budyniowa i następnie ciasto z polewą orzechową. Ciasto najlepsze jest do spożycia drugiego dnia.
Rolada truflowa
Upiec biszkopt czekoladowy z 4 jaj – dzień wcześniej i zawinąć go w roladę
Biszkopt
4 jaja
...
bdomelek