KRATKOWNICA
Dla początkujących
NA CIASTO:-25 dag mąki-10 dag cukru-15 dag masła-2 żółtkaNA MASĘ:-15 dag konfitur o dowolnym smaku-40 dag kremu do kanapek o smaku czekoladowo-orzechowymI DO DEKORACJI:-ok.5 dag posiekanych orzechów
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę posiekać z masłem, połączyć z koglem-moglem i SZYBKO zagnieść ciasto. Schłodzić je w lodówce przez 30 min. Po upływie tego czasu wyjąć je i podzielić na 2 części, w stosunku 1:3 (dla tych, którzy raczej średnio ogarniają matematykę wyjaśniam, że jedna z części ma być 3 razy większa od drugiej). Większy kawałek ciasta cieniutko rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Placek ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku na jasnozłoty kolor. Wyjąć, posmarować je najpierw konfiturą, a później kremem kanapkowym. Pozostałe ciasto również cieniutko rozwałkować i pokroić na wąskie paski. Z pasków tych ułożyć kratkę na masie czekoladowo-orzechowej. Placek ponownie wstawić do gorącego piekarnika, tym razem na 40 minut. Od razu po upieczeniu posypać orzechami.
TYNSOMAY