Ciasta Domowe 262 Orzechowe drożdżowe owocowe.pdf

(33784 KB) Pobierz
@gAęffi
Bjsś,,,,i:]
,Ę:,
,:lt
l*
-&-s
#
'
r*$'
s.&
cż**l
&
Ę:
t"
t.
- -łi
€i'}a
{
'łż
*FEr
ff_Ł
t-#
,.
g$'; -
"s-
.f
1:*.
;i:!
+*"
i:iś=
"
'''ii$-
Babka drożdżowa w polewie
Babka krówkowa
Błyskawiczne ciasto
z
jabłkami
31
6
24-25
26
3
Ciasto
cynamonowe
Giasto miodowe z orzechami
Ciasto z gruszkami
i
bezą
Ciasto
z
jabłkami
29
4-5
10
7
ciasto
z
wiśniami
Kajmakowy
sernik
Karpatka z orzechami
Kolorowe ciasto
z
serem
Kremówka papieska
Placek bananowy
Placek drożdżowy
ze
śliwkami
Placek jogurtowy z owocami
Placek z gruszkami
15
'13
2',1
rodzynkami
Przekładaniec
śmietankowy
Sernik z
morelami
Sernik z pianką
kokosową
Sernik
z
winogronami
Strucla
z
jabłkami
Szarlotka
w
kratkę
Szarlotka
z
kokosem
Tarta
z
winogronami
Tiramisu z
owocami
Toń
morelowy
Placek z
Tort
śmietankowy z
't
I
8
'11
22
27
12-13
14
23
25
9
30
18-19
'16
marcepanem
20
17
20,2',1
Toń
tiramisu
lukrem
Wieniec kruchy z orzechami
i
28
24-25
Jak zrobić
kruszonkę
5
Wydawca:
PPU
,,Makler'
Sp
z
o
o.
53-650 Wrocław
ul.
Czarnieckrego
1
l^l
LC
1Ą 1=tr.1
/ JJJ-
1E
-JJ
Redaktorka
naczelna:
Sandra
Dunaj
Redaktorka
techniczna
Alicja Ebeńowicz
Fotografie:
Prenumerata:
1)
w
Wydawnictwie (NAJTAŃSZA!)
:
Skt
re.
,,,,i1', T
!c!nTakler
a <
er.,,,,'rOClaW. pl
Food Pictures
(str. 1-3,
6-18-21
23-25, 27-28,
30-32)
Mak|er
-
pozostałe
Druk:
56687547
@
Copyright Makler
2014
,
Dostawa
(na terenie
Polski)
gratis
2) w
Urzędach Pocztowych
3)
w
RUCH
S.A.
www. pren
u
1
egz'
tylko 4,50
www.
makler.wroclaw.
pl
merata.
ruch.
com.
pl
=-a
.
r-redakQa@wroclaw.mm.pl
1111
0000
kcnto
12
12406768
oRTlS
SA, Wrocław
Egzemplarze
arch
iwalne:
www.
makler.wroclaw.
pl
Dostawa
(na
terenie
Polski)
gratis
.'Ciasta Domowe'' moga.byó
rozprowadzane wyłącznie
Za
zgodąWydawnictwa isprzedawane
W
detalu
W
cenie uwidocznionej
na okładce
_q*
Składniki:
Giasto
miodowe:
-
-
pszennej
1
1
łyżeczka cynamonu
łyżeczka
sody oczyszczonej
-
-
-
-
-
100
g
margaryny
2
szklanki
i
3
łyżki
mąki
jajka
2
łyżkimiodu
3
1/2
szklanki
cukru
-
-
-
Polewa orzechowa:
100
g
masła
-
Ponadto:
puszka mleka
skondensowanego
słodzonego
-
pergamin
1
-
łyżkacukru
3
łyżkimiodu
1
szklanka
posiekanych
orzechów włoskich
1
Sposób
przyrządzania:
1' Puszkę
z
mlekiem
włoŻyĆ
do
garnka
z
wodą
i
gotować
kilka
godzin (ol<'.21l2do
3) na wol-
nym
ogniu. Masę kajmakowąodstawic
do wystygnięcia.
Giasto miodowe z orzechami:
1.
Wystudzone ciasto
wyjap,z formy
i
pociąc
na trzy
jednakowe
kawałki.
2.
Jeden
kawałek
ciasta połozyć
ponownie
na
blaszce do pieczenia.
Giasto
miodowe:
1.
Wszystkie
składniki
ciasta
iwymieszać
mikserem.
włozyÓ
do
miski
3.
Ciasto posmarować
połową
masy
kajmakowej.
4.
Przykryć
drugim kawałkiem
ciasta
i
posmarować
resztą masy
kajmakowej.
2.
Ciasto wyłożyccienkąwarstwądo
płaskiej
3.
Piec
ok.
10
blaszki
wyłozonej
pergaminem,
nakłuć
widelcem
w
kilku miejscach.
minut
w
temp.
180"C.
5.
Wyłozyć
ostatni kawałek
ciasta, docisnąĆ
i
zalać
polewą
orzechową.
6.
Ciasto
wstawiÓ ponownie
do nagrzanego
piekar-
nika
i
piec
jeszcze
10
minut
w temp.
200'C.
Polewa orzechowa:
1.
W
rondelku rozpuŚciĆ masło,
cukier
i miÓd.
7.
Wystudzone ciasto schłodzić
w lodówce.
2.
Do
masy wsypaÓ
orzechy
i
zagotować.
#.;is."..*#
-
\']i ę#
€EA6li-A
3
Sposób
przyrządzania:
Ciasto
kruche:
'l.
Z
podanych składników
wyrobić ciasto
i
podzielic
na dwie
części.
Polewa:
1.
Składniki
połączyĆ, podgrzewając.
ciasto
z
iabłkami:
1.
Jedną częŚcią
kruchego
ciasta wyłozyć blaszkę
o
wymiarach
25
x
40
cm.
Biszkoot:
1.
Bialka ubic
na
sztywną
pianę.
Wsypywac
powoli cukier, ubijając.
2.
Dodac
Żołtka,
jeszcze
chwilę
ubijac.
3.
Wsypac
mąkę
wymieszanąz
proszkiem,
delikatnie
wymieszac.
2.
Na ciasto
wylaó
wystudzoną
masę jabłkową.
3.
Do drugiej
częściciasta
dodac kakao oraz sodę
i
wyrobic.
4.
Ciasto
zkakao
rozwałkowac,
podzielic
na 30 kwadratów.
4.
Ciasto wylac
na
wyłozoną papierem do piecze-
nia blaszkę
o
wymiarach
25 x
40
cm.
5.
Do kazdego
kwadratu włoŻyc
112
orzecha'
Uformowac
kulki, ułozyc
je
na
jabłkach.
Piec
ok.
50
minut
w
temp.
180"C.
Kawę rozpuŚcic w
112
szklanki
wrzącej
wody.
Po upieczeniu ciasta,
kulki
nasączyć
kawą.
Masę
budyniową wyłoŻyĆna
ciasto'
5.
Piec
ok.
25
minut
w
iemp. 170'C-
Masa
iabłkowa:
1.
Jabłka obrac,
usuna.c
gniazda
nasienne,
zelrzeĆ
na tarce.
2.
owoce
włoŻyĆ
do
garnka.
DodaÓ
cukier
i
wodę,
usmazyć. Masę odstawic
do wystygnięcia.
Masa budyniowa:
1'
Mąkę wymieszac
z
1l2 szklanki
mleka'
2.
Pozostałe
mleko zagotowaĆ
z
cukrem.
Wlac
mleko
z
mąką, ponownie zagotowac.
3.
ostudzony
budyń utrzec
z
margaryną'
10'
PrzykryĆ
biszkoptem.
'l1.
Polac wystudzoną
polewą.
12. Udekorowac
6.
7.
8.
9.
'..
według
uznania'
',
:_-_.
l_---__.
,.'
.S&iE.$,*$i
*.
4
\tn-
óa/,d.,{&,
/2łv'?
raill,
4
.
'1g6
ń*r^zorń)
/rr
nłułtzonźł
Ulttź
tęż
rrźk*
rcruubtily,
z
gu?Ir/7nflg/")
z
oil'tł/,łzrł,ń*"hrrrorruł,
ol'tZlzl
8t0łft?
iló"łrl,
z głryugt
iy'omałwłicgł.
Ifozrr*
101nó
o1"o/*rę,}n/,łr".
,r.
Jkat
t
'{afrzorzź)
lłllłzłztuułznzłłcłzjź
funż?
rł'
nłzttr/giagl
qb"łół.
tłaszc,z
qołUl"i
l""ł"r.r*il
nąlrł
żełu?nc'z{I/uŁ.
2.
a/r{b,
nząhlłzegĄaź
z
,:ł*-ę7a
rrż
-r&urr,3{r"rr^zn-
Loh*,
1ł/,r'rr3r,
o{t/a1ziŁ
zu'?u?u
cLruutr{fu?1c,
lo"zej?
ilŻ,
ąldilęż
nalł
ł /on;etzar,
s
'
tr&6,zorzń1Ł ttgię.81ę
10*Ł
tk
ało'_
ółłzLĘż
na!-człzrł
t,
nłl/ł"r'*
rrczgńąlr?
yn
ź-
nrł
un3rcil;rh
C{flstłr/u
z
rrnca-ł,rlaeb
na,
/2,5 3z
maź)
/rrilł
so
g
ńłł.-orr54ń.
Jrrrr"?r*
też ztzmłłzłź
""he*
or"a.z,
tzcg7słł
t rŁ.
,qrr1"*lozotło&-C/uń1a1nńó{/'
ilGr1rśó
7.
;kś/i
n
anrŁ
ńłza'7,rk,
aź, nzłnł>
tłr
tłgnzłł
uł3łłzłłftach,
rzrłrzrłłtl>
J?o?/ć'
l"1rórrż.
tźż
ilŁ
złłmł'ażzłztn.
%rręra,
,eałłauz,
łruĄrc,uę
Składniki:
Ciasto&uehel
-
3
szklanki
mąki
pszennej
- 3/4
szklanki
cukru pudru
-
250
g
margaryny
Masa budyniowa:
'
2
szklanki
mleka
-
1/2
szklanki
cukru
-
2
łyżkimąki ziemniaczanej
-
2łyżki
mąki
pszennej
-
-
-
-
4
żółtka
1
op.cukru
wanilinowego
(16
g)
-
1
op.cukru
wanilinowego
-
250
g
margaryny
Polewa:
(16 g)
3
łyżkikwaśnejśmietany
2
łyżeczki
proszku
do
pieczenia
3
Biszkopt:
-
-
-
jajka
szklanki
cukru
szklanki
mąki
pszennej
-
1
łyżeczka
proszku
do
pieczenia
*Y-i
Masa
iabłkowa:
r-.4
-r-
Yr..
-
1000
g
jabłek
.,y..'${#nliśJ
-
1/2
szklanki
cukru
łłl
3/4
3/4
*
-
3
łyżkikakao
-
3
łyżkicukru
-
3
Ężkiwody
-
3
łyżkimargaryny
'
Ponadto:
łyżeczki
sody oczyszczonej
75
orzechow włoskich
1
łyżeczka kawy
papier
do
pieczenia
1/2
-
3-4
łyżkiwody
'1',J
-
-
-
-
2
łyżkikakao
€EA6!/A 5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin