Zwiazki aktywne owocow derenia_Kucharska_A.pdf

(9804 KB) Pobierz
Związki aktywne owoców derenia
(
Cornus mas L.
)
Wrocław 2012
Autor
Alicja Z. Kucharska
Opiniodawca
prof. dr hab. Anna Stochmal
Redaktor merytoryczny
prof. dr hab. Ewelina Dziuba
Opracowanie redakcyjne
Elżbieta Winiarska-Grabosz
Korekta
Magdalena Kozińska
Łamanie
Teresa Alicja Chmura
Projekt okładki
Aneta Pliszka
Monografie CXLVIII
Tekst monografii został przyjęty do Wydawnictwa 7 lutego 2012 r.
© Copyright by Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław 2012
ISSN 2083-5531
ISBN 978-83-7717-096-0
WYDAWNICTWO UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
Redaktor Naczelny – prof. dr hab. inż. Andrzej Kotecki
ul. Sopocka 23, 50-344 Wrocław, tel. 71 328–12–77
e-mail: wyd@up.wroc.pl
Nakład 220 + 16 egz. Ark. wyd. 9,6. Ark. druk. 8,7510,25
Druk i oprawa: EXPOL, P. Rybiński, J. Dąbek, Spółka Jawna
ul. Brzeska 4, 87-800 Włocławek
SpiS treści
Wykaz skrótów i akronimów – Abbreviations and Acronyms ...............................................................
1. WproWAdzenie...........................................................................................................................
7
9
2. ceL BAdAŃ...................................................................................................................................... 13
3. MAteriAŁ i MetodY .................................................................................................................... 15
3.1. Materiał badawczy ........................................................................................................................................... 15
3.2. Metodyka badań technologicznych .............................................................................................................. 17
3.3. Metody analiz .................................................................................................................................................... 17
3.4. Wzory chemiczne i struktura przestrzenna ................................................................................................. 23
3.5. Statystyczne opracowanie wyników ............................................................................................................. 23
4. oMÓWienie WYniKÓW ............................................................................................................... 24
4.1. ETAP I. Identyfikacja i zawartość związków aktywnych w owocach derenia właściwego
oraz ich właściwości przeciwutleniające ...................................................................................... 26
4.1.1. Monoterpenoidy ........................................................................................................................................................
4.1.2. Antocyjany i parametry barwy ................................................................................................................................
4.1.3. Kwasy fenolowe..........................................................................................................................................................
4.1.4. Flawonole ....................................................................................................................................................................
4.1.5. Kwas L-askorbinowy .................................................................................................................................................
4.1.6. Cukry proste ...............................................................................................................................................................
4.1.7. Kwasy organiczne ......................................................................................................................................................
4.1.8. Składniki mineralne...................................................................................................................................................
4.1.9. Polifenole ogółem ......................................................................................................................................................
4.1.10. Związki lotne ............................................................................................................................................................
4.1.11. Frakcja tłuszczowa ...................................................................................................................................................
4.1.12. Aktywność przeciwutleniająca .............................................................................................................................
3.2.1. Dżemy dereniowe ...................................................................................................................................................... 17
3.2.2. Nalewki dereniowe .................................................................................................................................................... 17
4.2. Etap II. Przemiany związków aktywnych w produktach dereniowych .................................................. 70
26
33
47
51
55
57
57
60
62
62
66
68
4.2.1. Dżemy dereniowe ...................................................................................................................................................... 70
4.2.2. Nalewki dereniowe .................................................................................................................................................... 81
5. dYSKUSJA ........................................................................................................................................ 99
5.1. Identyfikacja i zawartość związków aktywnych w owocach derenia właściwego ................................ 99
5.2. Związki aktywne w produktach dereniowych ............................................................................................ 108
5.2.1. Dżemy dereniowe ...................................................................................................................................................... 108
5.2.2. Nalewki dereniowe .................................................................................................................................................... 112
6. Wnioski .............................................................................................................................................. 115
7. piśmiennictwo ................................................................................................................................... 118
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin