RZODKIEWKA.pdf

(134 KB) Pobierz
RZODKIEWKA (Raphanus
Sativus)
Uprawa
Rzodkiewka wyróżnia się bardzo małą wartością kaloryczną
przy jednoczesnym bogactwie w składniki odżywcze -
witamicę C i witaminy z grupy B, oraz składniki mineralne
takie jak wapń, fosfor i żelazo.
Rzodkiewkę można wysiewać do gruntu od wczesnej wiosny
do końca okresu wegetacji. Wymaga stanowisk
nasłonecznionych, gleb lekkich, zasobnych, przepuszczalnych,
o niskiej zawartości azotu. Zalecana rozstawa dla uprawy
rzodkiewki wynosi od 10 do 20 cm między rzędami i od 2 do
4 cm w rzędach. Rzodkiewkę należy podlewać regularnie ale
niezbyt obficie. Nieregularne podlewanie może spowodować
pękanie korzeni, zaś zbyt obfite - przerost liści kosztem
rozwoju korzeni.
Zbiory będą możliwe po okresie od 3 do 4 tygodni od siewu.
Rzodkiewki pozostawione w gruncie zbyt długo mogą parcieć,
dlatego lepiej je zbierać gdy tylko dojrzeją.
Polecane odmiany :
Rzodkiewka "Carmen"
Odmiana "Carmen" (fot. z lewej) nadaje się do całorocznej
uprawy gruntowej. Jest bardzo plenna. Wymaga stanowisk
bardzo dobrze nasłonecznionych. Długość okresu wegetacji
wynosi około 35 dni. Korzenie przybierają barwę
karminowoczerwoną. Miąższ matowobiały, niekiedy z
różowym przebarwieniem. Smak łagodny. Zaletą tej odmiany
jest odporność na pękanie i parcenie.
Rzodkiewka "Fiesta"
Odmiana wczesna. Nadaje się do uprawy pod osłonami
(wysiew od lutego) i w polu (od marca do maja lub od
sierpnia do września). Zgrubienia korzeniowe są okrągłe,
karminowo-czerwone. Miąższ delikatny o zwartej
konsystencji, smaczny (fot. z prawej).
1
Rzodkiewka "Krakowianka"
Okres wegetacji "Krakowianki" (fot. na lewo) wynosi od 33 do
37 dni. Korzenie przybierają barwę czerwoną z białymi
końcami. Odmiana odporna na parcenie i wcześniejsze
wybijanie w pędy kwiatostanowe.
Rzodkiewka "Mila"
Odmiana o silnym wzroście. Zbiory są możliwe już po 3
tygodniach od siewu. Korzenie przybierają kształt
cylindryczny, barwę biało-czerwoną i osiągają do 5,5 cm
długości. Smak łagodny. Odmiana odporna na parcenie.
Rzodkiewka "Opolanka"
Odmiana wczesna, bardzo plenna. Nadaje się do uprawy w
gruncie i pod osłonami, zarówno wiosną jak i jesienią. Nie
znosi zacienienia. Zgrubienia długocylindryczne, barwy
szkarłatnej. Miąższ szklistobiały.
Rzodkiewka "Rowa"
Nadaje sie do uprawy w szklarniach, tunelach (wysiew od
lutego) i w gruncie. Wymaga dobrego nasłonecznienia. Okres
wegetacji od 28 do 32 dni. Korzenie średniej wielkości,
kształtu kulistego, barwy czerwonej. Miąższ biały, delikatny o
łagodnym smaku (fot. z lewej).
Rzodkiewka "Silesia"
Odmiana do uprawy pod osłonami na zbiór późnojesienny
(wysiew sierpień do wrzesień) i wiosenny (wysiew od lutego),
oraz do uprawy w gruncie (wysiew od marca do maja). Nie
znosi zacienienia. Okres wegetacji wynosi około 20 dni.
Korzenie wydłużone, walcowate, tępo zakończone, o długości
do 4,5 cm. Przybierają barwę karminową. Miąższ delikatny w
smaku i soczysty. Odmiana odporna na parcenie.
Rzodkiewka "Sopel Lodu"
Odmiana późna o okreswie wegetacji 40 do 60 dni. Korzenie
wydłużone, barwy białej. Osiągają długość do 12 cm. Miąższ
biały, szklisty, ostry w smaku (fot. z prawej).
2
Rzodkiewka "Warta"
Odmiana do uprawy pod osłonami na zbiór
późnojesienny do wiosennego, oraz do wiosennej uprawy w
gruncie. Zgrubienia korzeniowe kształtu cylindrycznego,
barwy szkarłatno-czerwonej z białym końcem. Miąższ biały,
soczysty, delikatny w smaku. Odporna na parcenie.
Ciekawe odmiany dla szukających urozmaicenia
Rzodkiew "Redhart"
Jest unikalną odmianą, której pochodzenie wywodzi się z
Chin. Zgrubienia korzeniowe kuliste, o wielkości piłki
tenisowej. Wewnętrzny miąższ jest czerwony o chrupiącym
lekko orzechowym smaku. Zewnętrzny ma barwę białą i jest
zdecydowanie ostrzejszy. Rzodkiew idealna na sałatki.
Wysiew od czerwca do sierpnia. Zbiór przypada od września
do listopada.
3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin