SELER.pdf

(89 KB) Pobierz
SELER
Seler korzeniowy jest rośliną dwuletnią dorastającą do 30 cm
wysokości. Jadalną częścią selera korzeniowego jest jego
korzeń, choć również i jego nać może być stosowana jako
dodatek do wielu potraw, głównie zup. Oprócz selerów
korzeniowych uprawiane są również selery naciowe
(liściowe), które nie tworzą zgrubienia spichrzowego, a ich
częścią jadalną są grube, mięsiste i aromatyczne liście, które
można spożywać na surowo lub gotowane.
Selery są warzywami o dość dużych wymaganiach glebowych
i nawozowych. Najlepsze będą gleby próchnicze, zasobne,
wilgotne (ale nie podmokłe), o odczynie zbliżonym do
obojętnego (nie znosi jednak nadmiaru wapnia). Stanowisko
powinno być słoneczne ale na odpowiednio wilgotnych
glebach znosi lekkie zacienienie. Możemy go uprawiać w
pierwszym roku po nawozach organicznych. Dobrym
przedplonem dla selera są warzywa kapustne i cebulowe.
Selery uprawiamy z
rozsady.
Nasiona wysiewamy od połowy
lutego do początku marca w ilości 2 do 3 g/m². Ponieważ
nasiona potrzebują światła aby wykiełkować, nie
przykrywajmy ich ziemią. Możemy je przykryć cienką
warstwą piasku lub lekko wklepać w ziemię. Warto siać
nasiopna zaprawione, co zapobiega atakowaniu selerów przez
choroby grzybowe i bakteyjne, min.
septoriozę selera
oraz
czarną zgniliznę korzeni.
Po wzejściu siewek temperaturę nieco obniżamy - seler
najlepiej rośnie w temp. od 15 do 18°C. Rozsadę wietrzymy i
podlewamy wodą o temp. równej temp. otoczenia, co
zapobiegnie tworzeniu się tzw. pośpiechów. Rośliny mające
od 2 do 3 liści właściwych pikujemy w rozstawie 5x5 cm. Gdy
rośliny mają po 5 liści możemy je wysadzać do gruntu (od
połowy maja do czerwca). Zalecana rozstawa dla selerów
korzeniowych wynoci 30 x 40 cm, a dla liściowych - 30 x 60
cm. Pamiętajmy aby roślin nie sadzić głębiej niż rosły do tej
pory i nie podwijać korzeni.
W trakcie wegetacji warzywa warto dwukrotnie zasilić
nawozem azotowym. Selery liściowe wymagają bielenia.
1
Zbiór będzie możliwy od końca lata do nastania mrozów.
Przed nastaniem przymrozków wokół roślin możemy rozłożyć
ściółkę ze słomy chroniącą liście.
Polecane odmiany
Seler korzeniowy "Edward"
Odmiana o bardzo kształtnych zgrubieniach korzeniowych i
nisko osadzonych korzeniach bocznych. Dobrze plonuje.
Miąższ biały, aromatyczny, nie parciejący. Posiada wysoką
tolerancję na septoriozę. Jest przydatny do bezpośredniego
spożycia, przetwórstwa i przechowywania przez zimę.
Seler korzeniowy "Gol"
Odmiana o kulistym zgrubieniu korzeniowym z małą
powierzchnią wyrastania liści i nisko osadzonymi korzeniami
bocznymi. Jej zaletą jest tolerancyjność na septoriozę i dobre
przechowywanie się przez zimę.
Seler korzeniowy "Jabłkowy GOF"
Odmiana wczesna, plenna, posiadająca małą rozetę liściową,
zgrubienie korzeniowe prawie kuliste, lekko spłaszczone,
miąższ ścisły, biały, jędrny, aromatyczny, o delikatnym,
selerowym zapachu, nadaje się do bezpośredniego spożycia
na i do przechowywania.
2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin