Nauka o żywieniu człowieka. Osiągnięcia i wyzwania.pdf

(3415 KB) Pobierz
NAUKA O ŻYWIENIU
CZŁOWIEKA
osiągnięcia
i wyzwania
Wydawnictwo SGGW
Warszawa 2013
© Copyright by Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2013
Wydanie I
Recenzenci prac:
Anna Brzozowska, Ewa Czarniecka-Skubina, Małgorzata Drywień, Hanna Górska-Warsewicz, Joanna
Gromadzka-Ostrowska, Anna Gronowska-Senger, Krystyna Gutkowska, Ewelina Hallmann, Jadwiga
Hamułka, Marzena Jeżewska-Zychowicz, Wojciech Kolanowski, Anna Kołłajtis-Dołowy, Danuta Koło-
żyn-Krajewska, Eliza Kostyra, Iwona Kowalczuk, Barbara Kowrygo, Lucyna Kozłowska, Ewa Lange,
Wacław Laskowski, Irena Ozimek, Barbara Pietruszka, Wiesław Przybylski, Maria Ewa Rembiałkowska,
Danuta Rosołowska-Huszcz, Ewa Świstak, Bożena Waszkiewicz-Robak, Agata Wawrzyniak, Agnieszka
Wierzbicka, Dariusz Włodarek
Opracowanie redakcyjne – Dominika Guzek i Dominika Głąbska
Projekt okładki – Elżbieta Wojnarowska
Redakcja techniczna – Elżbieta Wojnarowska
ISBN 978-83-7583-546-5
Wydawnictwo SGGW
ul. Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
tel. (22) 593 55 20 (-22, -25 – sprzedaż), fax (22) 593 55 21
e-mail: wydawnictwo@sggw.pl
www.wydawnictwosggw.pl
Druk: Agencja Reklamowo-Wydawnicza A. Grzegorczyk, www.grzeg.com.pl
Spis treści
CZĘŚĆ
1
ROLA ŻYWIENIA CZŁOWIEKA W ZAPEWNIENIU ZDROWIA PUBLICZNEGO
1.
2.
3.
4.
Planowanie spożycia na poziomie indywidualnym przy zastosowaniu norm
żywieniowych ................................................................................................................. 11
Ocena profilu kwasowo-zasadowego polskiej diety przy pomocy wskaźnika
określającego potencjalne obciążenie nerek kwasami ................................................. 21
Proces decyzyjny w działaniach zapobiegających niedoborom
mikroskładników w opinii krajowych ekspertów ......................................................... 28
Ocena porównawcza wybranych zachowań żywieniowych młodzieży
z Polski i Wielkiej Brytanii w zakresie nawyków żywieniowych.
Wyzwania dla polskiego zdrowia publicznego .............................................................. 39
Ocena spożycia składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych
młodzieży w wieku 16–18 lat z Chełma i okolic ........................................................... 46
Ocena spożycia składników odżywczych oraz stan odżywienia młodzieży klas
o profilu sportowym i ogólnym ...................................................................................... 53
Ocena spożycia napojów izotonicznych wśród młodzieży gimnazjalnej
i akademickiej ................................................................................................................ 63
Występowanie wybranych sztucznych substancji słodzących
w diecie dzieci i młodzieży szkolnej – aspekty zdrowotne .......................................... 70
Wybrane elementy zachowań żywieniowych wśród młodzieży licealnej
z Mazowsza .................................................................................................................... 79
Ocena zawartości wybranych witamin w całodziennych racjach pokarmowych
chłopców w wieku 13–15 lat z Chełma i okolic ............................................................. 89
Częstotliwość spożycia wybranych grup produktów spożywczych
przez studentów niektórych krakowskich uczelni ....................................................... 96
Ocena spożycia wody w wybranej grupie młodych kobiet w zależności
od wydatku energetycznego oraz aktywności fizycznej ............................................... 106
Ocena sposobu żywienia młodych osób regionu śląskiego
w aspekcie ryzyka występowania chorób dietozależnych ............................................ 114
Częstotliwość spożycia wybranych grup żywności przez starsze kobiety
w aspekcie stanu odżywienia ocenianego kwestionariuszem MNA ........................... 122
Analiza zwyczajów żywieniowych wybranej grupy kobiet w okresie ciąży ................ 130
Znajomość kaloryczności produktów i potraw a występowanie nadwagi
i otyłości wśród dzieci i młodzieży ................................................................................ 140
Wpływ suplementacji diety sprzężonymi dienami kwasu linolowego
na profil kwasów tłuszczowych w surowicy szczurów ................................................. 150
Spożycie czerwonego wina a wybrane parametry gospodarki węglowodanowej
u szczurów ...................................................................................................................... 158
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
4
19.
20.
SPIS TREŚCI
Wpływ palenia tytoniu na zawartość kotyniny i interferonu gamma
we krwi pępowinowej .................................................................................................... 167
Znaczenie kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 i 6
w żywieniu kobiet ciężarnych, niemowląt i małych dzieci ........................................... 175
CZĘŚĆ
2
KONSUMENT NA ZMIENIAJĄCYM SIĘ RYNKU ŻYWNOŚCI
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
Produkty probiotyczne dostępne w Polsce w ocenie konsumentów ........................... 187
Wybrane czynniki kształtowania jakości usług gastronomicznych
w opinii konsumentów ................................................................................................... 197
Jakość usług cateringowych w opinii klientów instytucjonalnych
i indywidualnych ............................................................................................................ 208
Opinie konsumentów aglomeracji warszawskiej
na temat usług cateringowych ....................................................................................... 216
Konsumencka ocena jakości posiłków regeneracyjnych oferowanych
dla pracowników zakładów porcelany stołowej Lubiana S.A. ...................................... 224
Wykorzystanie niestandardowych promocji na rynku żywnościowym ....................... 234
Wpływ wybranych czynników na wybór przez studentów
wód butelkowanych ....................................................................................................... 244
Rozwój branży żywności tradycyjnej w Polsce i perspektywy jej promocji
w sieci Internet .............................................................................................................. 254
Preferencje studentów na rynku czekolady .................................................................. 264
Tendencje spożycia ziemniaków w polskich gospodarstwach domowych
w latach 2005–2011 ........................................................................................................ 274
Ocena czytelności informacji o niezawieraniu glutenu
na opakowaniu chrupek kukurydzianych ...................................................................... 282
Postawy konsumentów wobec produktów sojowych ................................................... 290
CZĘŚĆ
3
WSPÓŁCZESNE TRENDY W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI
1.
2.
3.
4.
5.
Możliwości zastosowania bakterii probiotycznych w surowo dojrzewających
produktach mięsnych ..................................................................................................... 301
Wpływ wybranych czynników technologicznych na jakość mikrobiologiczną
i sensoryczną sorbetu bananowo-winogronowego ....................................................... 311
Wartość żywieniowa pszenicy orkisz ............................................................................ 319
Zawartość związków biologicznie czynnych w trzech rodzajach herbat
(białej, zielonej i czarnej) z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej ........................ 329
Zawartość wybranych związków bioaktywnych w przyprawach ziołowych
pochodzących z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej .......................................... 340
SPIS TREŚCI
5
6.
7.
8.
9.
10.
Zależności między genem
H-FABP
a kształtowaniem
jakości surowca mięsnego świń ..................................................................................... 349
Profil kwasów tłuszczowych mleka pochodzącego z gospodarstw
o niskim statusie ekonomicznym w województwie świętokrzyskim .......................... 355
Badania porównawcze wartości użytkowej wybranych rynkowych
mieszanin przyprawowych ............................................................................................ 364
Ocena składu kwasów tłuszczowych wybranych czekolad
oraz produktów czekoladowych dla dzieci, dostępnych na rynku krajowym .............. 374
Prezentacja przykładów realizacji wybranych wymagań
normy PN-EN ISO 22000:2006 ..................................................................................... 382
CZĘŚĆ
4
DIETOTERAPIA – WYZWANIA XXI WIEKU
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
Ocena sposobu żywienia wybranej grupy dzieci z alergią pokarmową ....................... 395
Wpływ mleka kobiecego na zahamowanie wzrostu
drobnoustrojów chorobotwórczych ............................................................................... 404
Analiza zależności między spożyciem wapnia a stopniem zaawansowania
próchnicy u dzieci i młodzieży ....................................................................................... 413
Zachowania żywieniowe kobiet i mężczyzn chorych na cukrzycę .............................. 421
Wpływ diety ze szczególnym uwzględnieniem spożycia mleka i jego przetworów
na występowanie osteoporozy w wybranej grupie kobiet ........................................... 431
Ocena żywienia kobiet z zespołem policystycznych jajników ..................................... 441
Efektywność zwyczajowego spożycia fitoestrogenów w normalizacji
symptomów wypadowych a polimorfizm genu receptora estrogenowego alfa ........... 450
Wpływ spożycia wybranych warzyw i owoców na rozwój chorób
układu krążenia .............................................................................................................. 457
Wpływ spożywania różnych napojów alkoholowych na wybrane parametry
obrony antyoksydacyjnej we krwi u młodych szczurów .............................................. 467
Sposób żywienia oraz wybrane parametry stanu odżywienia kobiet i mężczyzn
rekreacyjnie uprawiających sport ................................................................................. 476
5
6
Sprzężone dieny kwasu linolowego w diecie a aktywność desaturaz (Δ ,
Δ
)
w stanie fizjologicznym i w warunkach procesu nowotworowego .............................. 487
Analiza zależności między sposobem żywienia a nasileniem dolegliwości
ze strony przewodu pokarmowego u pacjentów hemodializowanych ......................... 495
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 jako suplementy diety ....................... 504
Nienasycone kwasy tłuszczowe n-3 a schorzenia
ośrodkowego układu nerwowego u osób dorosłych ..................................................... 512
Sposób żywienia oraz stan nawilżenia skóry twarzy studentek
Wyższej Szkoły Medycznej w Białymstoku ................................................................. 522
Zgłoś jeśli naruszono regulamin