37 - wersja 1.doc

(37 KB) Pobierz
37

37.

Pomiar stężenia cukru za pomocą polarymetru.

 

1.              Włączyć lampę sodową i odczekać kilka minut.

2.              Dokładnie umytą rurkę napełnić w całości wodą destylowaną i umieścić w polarymetrze (uwaga na pęcherzyki powietrza).

3.              Ustawić okular polarymetru tak, aby w polu widzenia wyraźnie była widoczna granica między obszarami o różnej jasności.

4.              Za pomocą pokrętła znaleźć takie położenie analizatora, aby w pobliżu „zera” podziałki kątowej nie było różnicy jasności między polami A i B.

5.              Odczytać położenie j0 analizatora – rurka z wodą destylowaną. Pomiar powtórzyć 10 razy.

6.              Napełnić rurkę roztworem cukru o znanym stężeniu i znaleźć w podobny sposób ( pkt 4 ¸ 5  ) położenie analizatora jz. Pomiar powtórzyć 10 razy.

7.              Przy wyznaczaniu skręcalności właściwej skorzystać ze wzoru:

 

,

gdzie:

                            V - skręcalność właściwa,

                            l - długość rurki,

                            c - stężenie roztworu ( c = 0,10 g/cm3 ).

8.              Przeprowadzić (jak w pkt. 6) pomiary położenia analizatora jk dla roztworów o nieznanych stężeniach pamiętając o przepłukaniu rurki wodą destylowaną przed wypełnianiem jej kolejnymi roztworami.

10.              Przy wyznaczaniu stężenia nieznanych roztworów skorzystać ze wzoru:

 

.

 

 

UWAGA ! Szczegóły sprawozdania uzgodnić z prowadzącym.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin