Czym jest biotechnologia.docx

(18 KB) Pobierz

1.       Czym jest biotechnologia
-wywodzi się od słów bio-życie, techno- technika, logos-myślenie
-wykorzystuje materię i procesy biologiczne
>biotechnologia tradycyjna
>biotechnologia nowoczesna
-zastosowanie technologiczne, które używa systemów biologicznych , organizmów żywych lub ich składników żeby wytwarzać lub modyfikować produkty
 

2.       Biotechnologia tradycyjna
-wykorzystuje drobnoustroje, komórki, organizmy bez zmian w aparacie genetycznym
 

3.       Biotechnologia nowoczesna
-stosuje metody inżynierii genetycznej w celu dostosowania drobnoustrojów lub komórek eukariotycznych organizmów do potrzeb produkcyjnych
 

4.       Historia
-najstarsze techniki biotechnologii:
>wypiek chleba
>wyrób produktów mlecznych
>produkty fermentacji: wino, piwo
-3 okresy:
>przedpasternowski
>przejściowy
>nowoczesnej biotechnologii
 

5.       Kamienie milowe w rozwoju biotechnologii
-odkrycie struktury DNA
-informacja genetyczna jest przepisywana z DNA na RNA
-kod genetyczny DNA jest uniwersalny
-odkrycie enzymów restrykcyjnych
-przeniesienie kodu genetycznego z jednego do drugiego organizmu
-produkcja insuliny przez zrekombinowane bakterie
-roślina ze zmodyfikowanym kodem genetycznym
-pierwsza roślina spożywcza (pomidor) GMO
-ogłoszenie poznania genomu ludzkiego
 

6.       Zastosowanie biotechnologii
-medycyna: antybiotyki, szczepionki, witaminy, substancje biologicznie czynne, enzymy, terapie hormonalne i enzymatyczne, przeszczepy, terapie genowe
-przemysł spożywczy: ulepszona żywność, witaminy, kultury posiewowe i zakwasy, dodatki smakowe, wielocukry, enzymy
-ochrona środowiska: oczyszczanie ścieków, utylizacja odpadów, bioenergetyka
-przemysł chemiczny: bioplastiki
-rolnictwo: GMO, ulepszanie roślin, środowisko ochrony roślin
 

7.       Zastosowanie

a)      Biała
-w przemyśle
-z komórek drożdży, pleśni, bakterii, enzymów do wytwarzania produktów
 

Białko

Zastosowanie

Renina

Serowarstwo

Alfa-amylaza

Przemysł browarniczy

Bromelaina

Zmiękczanie mięsa, klarowanie soków

Katalaza

Antyoksydant żywnościowy

Celulaza

Produkcja alkoholu i glukozy

Lipaza

Serowarstwo

proteaza

Detergenty

 

 

b)      Czerwona
-związana z medycyną i ochroną zdrowia
-do leków, diagnostyki, profilaktyki leczenia
-ulepszone mikroorganizmy wytwarzają antybiotyki, witaminy, szczepionki, białka

 

Białko

Zastosowanie w chorobie

Alfa-1-antytrypsyna

Rozedma

Kalcytonina

Riketsje

Hormon wzrostu

Zahamowanie wzrostu

Tkankowy aktywator plazminogenu

Skrzep krwi

Interleukiny

Nowotwory

 

 

c)      Zielona
-w rolnictwie
-ulepsza gatunki roślin uprawnych o dużym znaczeniu gospodarczym
-podnoszenie wartości odżywczej lub przetwórczej
-nowe cechy roślin: obrona przed chorobami i szkodnikami
-3 główne strefy: produkcja In vitro, inżynieria genetyczna, hodowla z wykorzystaniem markerów molekularnych
 

8.       Cele produkcji roślin GMO
-odporność na herbicydy- chemiczne środki ochrony roślin (soja, rzepak)
-odporność na szkodniki – modyfikacja Bt (kukurydza, bawełna)
-odporność na choroby wirusowe, grzybowe, bakteryjne
-odporność an niekorzystne warunki środowiska (zasolenie gleby, mróz, susza, metale ciężkie)
-poprawa lub nadanie nazwy cech jakościowych (pomidor Flavr Savr, „Golden Rice”, szczepionki w warzywach)
 

9.      













Metody zastosowania przy wzbogacaniu w beta-karoten, czyli prowitaminę A

żonkil             geny                   plazmidy         Agrobacterium          nasiona ryżu  
                    bakteria- Erwina                                                                         zarodek zmodyfikowany
 

10.   Cechy zmienione
-opóźnienie dojrzewania
-polepszenie składników aminokwasów białek
-wprowadzanie białek funkcjonalnych
-wprowadzenie białek odżywczych
-modelowanie jakości olejów i tłuszczów
-polepszenie barwy owoców
-zwiększenie aktywności enzymatycznej
-wzbogacenie w witaminy
 

11.   Kraje z uprawą GMO

a)      Świat
-Meksyk
-Brazylia
-Argentyna
-Indie
-Kanada
 

b)      Europa
-Hiszpania
-Francja
-Czechy
-Portugalia
-Niemcy
-Słowacja
-Rumunia
-Polska
 

12.   Rezultaty roślin GMO
-wzrost dochodów rolników
-więcej plonów
-mniej stosowanych pestycydów
 

13.   Geny u zwierząt
-hypertrofia: powiększa tkankę mięsnoą
-klonowanie: u bydła
-zwierzęta transgeniczne
 

14.   EMEA (Europejska Agencja Leków )
-przyznała licencję lekowi o nazwie ATryn uzyskiwany z mleka genetycznie zmodyfikowanych kóz, które mają gen związany z hamowaniem krzepnięcia krwi
-niedobór białka zwanego antytytrombiną występuje u jednej an trzy do pięciu tysięcy ludzi, które muszą przyjmować silne leki (warfarynę)
-jedna koza starcza na rok leczenia
 

 

Biotechnologia

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin