przepisy_dla_diabetykow (cz.II).pdf

(1820 KB) Pobierz
Jolanta Czechura
Smacznie z cukrzycą typu 1
przepisy na pyszne dania
Część II
Gdańsk 2011
Redaktor prowadzący:
Kamila Recław
Redakcja:
Kamila Recław
Korekta:
Magdalena Witucka
Projekt okładki:
Grażyna Truchlińska
Copyright © 2011 Roche Diagnostics
Wydawca:
VM Media sp. z o.o., VM Group sp.k., Grupa Via Medica
ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk
tel.: (58) 320 94 94, faks: (58) 320 94 60
www.viamedica.pl, e-mail: viamedica@viamedica.pl
Gdańsk 2011
ISBN 978–83–7599–300–4
Spis treści
Wstęp ......................................................................................................................................... 7
Węglowodany .........................................................................................................................................................................................8
Białka ...........................................................................................................................................................................................................8
Tłuszcze ......................................................................................................................................................................................................8
Sód ...............................................................................................................................................................................................................8
System wymienników pokarmowych..........................................................................................................................................9
Koktajle ................................................................................................................................... 13
Orzeźwiający koktajl z arbuza ......................................................................................................................................................14
Koktajl młodości z truskawek ........................................................................................................................................................15
Zielony koktajl z bananem ............................................................................................................................................................16
Koktajl Aksamitna Wiśnia ................................................................................................................................................................17
Koktajl Zapach Lata............................................................................................................................................................................18
Koktajl z gruszką ..................................................................................................................................................................................19
Koktajl czekoladowy ..........................................................................................................................................................................20
Koktajl Leśny Ludek............................................................................................................................................................................21
Seledynowy koktajl Witaminka ....................................................................................................................................................22
Koktajl na dobry nastrój ...................................................................................................................................................................23
Koktajl oczyszczający .......................................................................................................................................................................24
Dania mięsne .......................................................................................................................... 25
Grejpfrutowe udka z kurczaka .....................................................................................................................................................26
Zielone udka z kurczaka .................................................................................................................................................................27
Filet pomidorowo-pieczarkowy ..................................................................................................................................................28
Filet we francuskiej musztardzie .................................................................................................................................................29
Cytrynowa wołowina pieczona w folii .....................................................................................................................................30
Polędwica wołowa w sosie śmietanowo-kurkowym .........................................................................................................31
Polędwica wieprzowa w sosie z suszonych śliwek .............................................................................................................32
Bitki wieprzowe w paprykowo-cebulowym sosie ..............................................................................................................33
Roladki z indyka z aromatycznym nadzieniem ....................................................................................................................34
Pieczony klops z indyka ...................................................................................................................................................................35
Dania rybne............................................................................................................................. 37
Filety z dorsza w zieleni ..................................................................................................................................................................38
Klopsiki z mintaja w sosie pomidorowym ...............................................................................................................................39
Łosoś w malinowym sosie .............................................................................................................................................................40
Dorsz w pomarańczowym sosie .................................................................................................................................................41
Grillowany filet z mintaja z koperkiem .....................................................................................................................................42
Paluszki rybne z soli ..........................................................................................................................................................................43
Szaszłyki z sandacza i ananasa .....................................................................................................................................................44
Szaszłyki z morszczuka i bekonu .................................................................................................................................................45
Szaszłyki z krewetek i melona w imbirowym sosie ............................................................................................................46
Dorsz zapiekany z pomidorami ...................................................................................................................................................47
Miniburgery z łososia .......................................................................................................................................................................48
Zupy ........................................................................................................................................ 49
Botwinka ...............................................................................................................................................................................................50
Chłodnik .................................................................................................................................................................................................51
Zupa szczawiowa ..............................................................................................................................................................................52
Zupa pomidorowa po grecku ......................................................................................................................................................53
Włoska pomidorowa z bazylią .....................................................................................................................................................54
Zupa ogórkowa ..................................................................................................................................................................................55
Zupa–krem z zielonego groszku ................................................................................................................................................56
Aksamitny krem z ziemniaków ....................................................................................................................................................57
Kremowa zupa pieczarkowa ........................................................................................................................................................58
Zupa jarzynowa ...................................................................................................................................................................................59
Surówki i sałatki...................................................................................................................... 61
Surówka Colesław ..............................................................................................................................................................................62
Sałatka z czerwonej kapusty .........................................................................................................................................................63
Kolorowa surówka z granatem ....................................................................................................................................................64
Orzeźwiająca sałatka z awokado i mango ...............................................................................................................................65
Sałatka z awokado i papryki .........................................................................................................................................................66
Ekspresowa surówka w sosie musztardowym.......................................................................................................................67
Sałatka grecka z arbuzem ..............................................................................................................................................................68
Sałatka z serem feta i brzoskwinią ..............................................................................................................................................69
Sałatka z tuńczyka i bobu ..............................................................................................................................................................70
Sałatka z brokułów ze słonecznikiem .......................................................................................................................................71
Desery...................................................................................................................................... 73
Twarożkowo-cytrynowe lody ......................................................................................................................................................74
Lody bananowe z czekoladą ........................................................................................................................................................75
Grejpfrutowa granita ........................................................................................................................................................................76
Krem z kiwi ...........................................................................................................................................................................................77
Jagodowe rogaliki Małgosi ...........................................................................................................................................................78
Murzynek ..............................................................................................................................................................................................79
Malinowe ciasto z orzechami .......................................................................................................................................................80
Ciasto drożdżowe z wiśniami .......................................................................................................................................................81
Piaskowe ciasto z jabłkami ............................................................................................................................................................82
Bakaliowe otrębuski .........................................................................................................................................................................83
Ucierane ciasto marchewkowe ...................................................................................................................................................84
Przedmowa
Do rąk pacjentów trafia druga część przepisów kulinarnych „Smacznie z cukrzycą” autorstwa Jolanty Czechury.
Na stronach tej publikacji znajdą Państwo przepisy potraw na każdą okazję, pomagające skomponować menu
również na świąteczne przyjęcia różnego rodzaju, imprezy okolicznościowe bądź wytworne spotkania towarzy-
skie. Publikacja ta jest adresowana głównie do chorych na cukrzycę, ich rodzin oraz bliskich i znajomych, którzy
towarzyszą i wspierają ich w codziennych zmaganiach z chorobą. Cukrzyca jest przewlekłą choroba metabolicz-
ną, w której leczeniu podstawowym i stałym elementem jest prawidłowe żywienie. Wieloletnie doświadczenie
i profesjonalizm autorki w codziennej pracy z chorymi na cukrzycę w każdym wieku, od wczesnego dzieciństwa
przez okres młodzieńczy do wieku dorosłego, zaowocowały stworzeniem tej publikacji, która spełnia oczekiwa-
nia pacjentów wyrażane przy rutynowych wizytach. Przepisy, jakie znajdą Państwo w tej publikacji, charaktery-
zują się wysokimi walorami smakowymi, są urozmaicone, „cieszą oko”, a równocześnie spełniają zasady prawidło-
wego żywienia nie tylko dla chorych na cukrzycę.
Dla ułatwienia realizacji podstawowych zasad żywienia oraz indywidualnego podejścia do potrzeb i oczeki-
wań pacjenta przy każdym przepisie autorka podaje:
kaloryczność,
liczbę porcji,
skład wartości odżywczych,
zawartość węglowodanów przyswajalnych (WW, wymienników węglowodanowych) i błonnika,
indeks glikemiczny,
zawartość białka i tłuszczu (WBT, wymiennik białkowo-tłuszczowy),
propozycję przeliczenia bolusów insuliny oraz czasu, w jakim powinny być podane,
zawartość cholesterolu,
zawartość sodu, co jest bardzo istotne w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia i chorób nerek, które często
towarzyszą cukrzycy.
Wszystkie informacje dotyczące przedstawionych przepisów są bardzo ważne i pomocne przy ustalaniu da-
wek insuliny i realizacji prawidłowego leczenia cukrzycy oraz utrzymaniu stężenia glukozy we krwi według usta-
lonych z lekarzem prowadzącym zaleconych celów leczenia.
Życzę smacznego i samych wygranych rund w zmaganiach z cukrzycą.
dr hab. n. med. Grażyna Wiedermann
specjalista diabetolog
Poradnia Diabetologiczna Bona-Med w Gliwicach
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin