Najczestsze_grzybowe_pomylki.pdf

(6200 KB) Pobierz
NAJCZĘSTSZE GRZYBOWE POMYŁKI,
CZYLI GRZYBY JADALNE I PODOBNE DO NICH
GRZYBY NIEJADALNE / TRUJĄCE
- PORÓWNANIE-
GRZYBOWE POMYŁKI
GRZYBY
TRUJĄCE/NIEJADALNE
Muchomor sromotnikowy
GRZYBY JADALNE
Muchomor plamisty
Lisówka pomarańczowa
Goryczak
żółciowy
Pieczarka
żółtawa
Mleczaj wełnianka
Maślanka wiązkowa
Gąska siarkowa
Piestrzenica kasztanowata
Czubajeczka ostrołuskowa
Czubajka czerwieniejąca
(odmiana
bohemica)
Czubajka kania, gąska
zielonka, gołąbek
zielonawy
Czubajka kania
Pieprznik jadalny
Borowik szlachetny
Pieczarka polna,
dwuzarodnikowa,
zaroślowa
Mleczaj rydz
Opieńka miodowa
Gąska zielonka
Smardz jadalny (chroniony
w stanie naturalnym)
Czubajka kania
Czubajka kania
1
1.
Trujący muchomor sromotnikowy
- często mylony z
jadalną czubajką kanią, gąską zielonką i gołąbkiem
zielonawym!
Trujący - MUCHOMOR SROMOTNIKOWY (ZIELONAWY)
2
Kapelusz oliwkowozielony lub białawozielony, często z jaśniejszym brzegiem,
najpierw okrągły, u dojrzałych egzemplarzy płaski, o
średnicy
do 15 cm. Blaszki gęste,
zawsze czysto białe, nieprzyrośnięte do trzonu.
Trzon wysmukły, pusty, z zygzakowatym
wzorkiem jak skóra węża, z gładkim wiszącym mankietowatym pierścieniem (który
czasem też wcześniej odpada). Przy podstawie gruba bulwa otoczona na brzegu
błoniastą pochwą.
Miąższ u młodych owocników biały, prawie bez zapachu, później
pachnie lekko słodkawo
aż do zapachu miodu.
Występowanie:
VI-X w lasach liściastych i iglastych, ogrodach i parkach, zwłaszcza pod
dębami i bukami.
Uwaga!!!
GRZYB
ŚMIERTELNIE
TRUJĄCY!!! (pierwsze objawy zatrucia –
kolkowate bóle brzucha, wymioty, trwała biegunka – występują przeważnie dopiero po
9-12 h od chwili spożycia!!!) Już mała ilość owocnika wystarcza, aby
śmiertelnie
otruć
dorosłego człowieka. Toksyny, z których najważniejsza jest amanityna (uszkadzają
przede wszystkim wątrobę) są odporne na gotowanie i suszenie!
3
2.
Trujący muchomor plamisty
- często mylony z
jadalną czubajką kanią.
Trujący - MUCHOMOR PLAMISTY
Kapelusz szarobrązowy
do
żółtobrązowego,
z białymi, zmywalnymi łatkami;
najpierw kulisty, wyrośnięty płaski, o
średnicy
5-10 cm, u całkowicie rozwiniętych
egzemplarzy
na brzegu wyraźnie karbowany,
blaszki gęste, białe,
trzon wysmukły biały, z
gładkim pierścieniem od strony zewnętrznej, przy podstawie ukośnie zakończony
szeroką bulwką. Miąższ biały, nie zabarwia się po przekrojeniu, zapach przypomina
rzodkiewkę.
Występowanie:
VII do XI w lasach liściastych i iglastych, lubi gleby piaszczyste.
Uwaga!!!
GRZYB TRUJĄCY!!! Powoduje zatrucia z objawami atropinowymi. Objawy
zatrucia występują po 1-4 godzin po spożyciu grzyba, w postaci wymiotów, osłabienia i
dużego zmęczenia, suchości błon
śluzowych
i gardzieli, dalej bólu i zawrotów głowy,
rozszerzenia
źrenic
do maksimum, zaburzenia akomodacji i widzenia. Występuje
zaczerwienienie twarzy, przyspieszenie akcji serca, zaburzenie równowagi, silne
pobudzenie psychoruchowe, któremu towarzyszą omamy wzrokowe i słuchowe.
Spożycie może spowodować zgon.
4
Jadalna - CZUBAJKA KANIA (tzw. sowa)
Owocnik w kształcie parasola. Kapelusz u młodych kulisty, u dojrzałych z garbkiem
na szczycie,
średnica
nawet do 20 cm Powierzchnia pokryta szaro- brązowymi łuskami.
Hymenofor blaszkowy, blaszki białawe, szerokie, wolne, gęste.
Trzon wysmukły, wysoki, u podstawy zakończony bulwą.
Powierzchnia szaro-
brązowa, z ciemniejszym deseniem. Na trzonie ruchomy pierścień.
Miąższ biały,
niezmienny.
Jadalny tylko kapelusz, trzon łykowaty, wewnątrz pusty.
Występowanie:
rośnie w przerzedzonych lasach, przede wszystkim w liściastych i na
skraju lasów, przeważnie grupami.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin