Lubowska-Rewako A. - Vilcacora - jedz zdrowo.pdf

(19547 KB) Pobierz
lek. med.
Alina Lubowska-Rewako
Jolanta Ossowska
vilcacora
Jedz zdrowo
®
TOWER PRESS
Gdaƒsk 2000
Podró˝
zamiast wst´pu
Oddajemy do ràk Paƒstwa ksià˝k´ o od˝ywianiu. Wiele pu-
blikacji omawia na ró˝ne sposoby problemy dietetyczne, ale ta
pozycja jest szczególna. Ma spe∏niaç rol´ poradnika kulinarne-
go skierowanego przede wszystkim do pacjentów stosujàcych
vilcacor´ i inne roÊlinne kuracje andyjskie. Zawarte w ksià˝ce
wskazówki powinny tak˝e dotrzeç do wszystkich osób pragnà-
cych od˝ywiaç si´ zdrowo i Êwiadomych znaczenia diety w pro-
filaktyce. O potrzebie wydania takiego poradnika informowali
nas czytelnicy ksià˝ki „Bóg nam zes∏a∏ vilcacor´” i miesi´czni-
ka „Vilcacora. ˚yj d∏ugo”, a tak˝e uczestnicy wielu spotkaƒ, na
których mieliÊmy okazj´ opowiadaç o naszych peruwiaƒskich
doÊwiadczeniach. Otrzymujemy wiele listów z pytaniami doty-
czàcymi sposobu od˝ywiania w trakcie kuracji roÊlinnych,
a równoczeÊnie wiemy, ˝e sà to zagadnienia niezwykle istotne,
zwi´kszajàce efekty leczenia.
Podró˝ do Peru na cykl szkoleƒ z zakresu fitoterapii peru-
wiaƒskiej da∏a nam, lekarzom, nowe spojrzenie na medycyn´
jako ca∏oÊç, na medycyn´ zwanà holistycznà. Najwa˝niejszym
podmiotem tej medycyny jest cz∏owiek, a dà˝enia do zaspoko-
jenia jego potrzeb zdrowotnych majà charakter wielop∏aszczy-
znowy. Nie da si´ pominàç roli od˝ywiania w ca∏ym procesie le-
czenia, tak jak nie da si´ oddzieliç cierpieƒ cia∏a od choroby
duszy. Ka˝dy z naszych peruwiaƒskich wyk∏adowców niezale˝-
nie od specjalizacji – pediatra, internista, onkolog czy derma-
tolog – podkreÊla∏ w swoich wystàpieniach ogromny wp∏yw
sposobu od˝ywiania na stan zdrowia pacjenta i tempo jego wy-
chodzenia z choroby. Lekarze twierdzili, ˝e a˝ po∏owa sukcesu
w leczeniu zale˝y od diety. Niektórzy z nich przyznawali, i˝
stawiajà drastyczne warunki dotyczàce diety i wr´cz nie podej-
Vilcacora. Jedz zdrowo
5
zamiast wst´pu
Cykoria zawiera
du˝o b∏onnika,
zwiàzków
mineralnych,
˝elaza, wapnia,
magnezu
i fosforu
mujà prób leczenia pacjentów, którzy nie chcieli dostosowaç
si´ do zaleceƒ dietetycznych.
Idea zapobiegania rakowi i innym chorobom za pomocà zió∏
i odpowiedniej diety ma swój poczàtek w medycynie ludowej,
a powrót do niej jest mo˝liwy dzi´ki nowoczesnym metodom
badawczym XX i XXI wieku. Mamy nadziej´, ˝e przepisy, za-
lecenia i argumenty naukowe, które zamieÊciliÊmy w tej ksià˝-
ce, wystarczà, abyÊcie Paƒstwo uwierzyli, ˝e Wasze zdrowie le-
˝y w du˝ej mierze w Waszych r´kach, a przede wszystkim
w tym, co znajdzie si´ na Waszych talerzach.
Przestrzeganie diety ma kluczowe znaczenie w momencie
rozpocz´cia kuracji roÊlinnymi preparatami andyjskimi, a wi´c
od pierwszego, bardzo istotnego etapu oczyszczajàcego. Ka˝dy,
kto spróbuje zbagatelizowaç wag´ tego zalecenia, niech zasta-
nowi si´ lepiej nad sensem takiego oto obrazka: gospodyni do-
mowa zabra∏a si´ za solidne odkurzanie, a tu˝ za nià grasuje
gromadka ma∏ych, psotnych dzieci, które bez przerwy wysypu-
jà na dywan mnóstwo najró˝niejszych Êmieci. Ledwie mama
zdà˝y odkurzyç, to po chwili znowu jest ba∏agan. Mo˝na po-
wiedzieç, ˝e odkurzaniu nie ma koƒca. Podobnie jest z kuracjà
oczyszczajàcà, je˝eli nie towarzyszy jej dieta. Celem oczyszcza-
nia jest pozbycie si´ z organizmu ró˝nych toksyn i metaboli-
tów, gromadzàcych si´ tak˝e na skutek z∏ego od˝ywiania. Je˝e-
li ˝ywnoÊç jest mocno przetworzona, zawiera wiele chemicz-
nych dodatków – to oprócz bezwartoÊciowej papki z du˝à ilo-
Êcià pustych kalorii nie dostarcza organizmowi ˝adnych sk∏ad-
ników od˝ywczych, a wr´cz szkodzi.
Proponowana przez nas dieta nie jest ˝adnà dietà cud, ale
prawid∏owym sposobem od˝ywiania na ca∏e ˝ycie. Dietà, dzi´-
ki której ochronimy si´ przed wieloma chorobami.
Zastosowanie vilcacory i innych preparatów peruwiaƒskich
ma na celu dotarcie do naturalnych si∏ obronnych organizmu.
Jest to szczególnie wa˝ne w zwalczaniu tak zwanych chorób
cywilizacyjnych, których powszechnoÊç jest smutnym wize-
runkiem wspó∏czesnoÊci. Nasza dieta oznacza powrót do natu-
ry, powrót do prawdziwego „od˝ywiania”, a nie jedzenia byle
czego i byle gdzie. Amerykaƒska moda na hamburgery, chipsy
i coca-col´ niesie ze sobà widmo populacji grubasów niezdol-
Vilcacora. Jedz zdrowo
6
zamiast wst´pu
nych do normalnego ˝ycia. Nigdzie na Êwiecie nie ma tak wie-
lu ludzi z nadwagà, jak w∏aÊnie w USA. W odpowiedzi na ten
problem najwi´ksze koncerny farmaceutyczne szukajà tablet-
ki dajàcej pacjentowi szans´ na szybkà utrat´ wagi, a farmaceu-
tom – du˝e pieniàdze. Nie ma to nic wspólnego z rozsàdnym
podejÊciem do tematyki zdrowia, bo wprowadzenie nowych
wynalazków chemicznych cz´sto oznacza nowà pu∏apk´. Wie-
lu z nas – lekarzy i pacjentów – pami´ta ogromnà kampani´ re-
klamowà drogiego leku na oty∏oÊç o nazwie Isolipan. Nazwa
trafiona szczególnie po odj´ciu pierwszych trzech liter, bo pre-
parat okaza∏ si´ rzeczywiÊcie lipny – móg∏ mocno zaszkodziç
pacjentom, powodujàc uszkodzenie zastawek serca.
Powrót do natury, do jej bogatego Êwiata roÊlin b´dàcego
jednoczeÊnie aptekà i sto∏em biesiadnym, jest szansà na d∏u˝-
sze i zdrowsze ˝ycie. To, ˝e cz∏onkowie indiaƒskich plemion
andyjskich i amazoƒskich do˝ywajà d∏ugich lat bez trapiàcych
nas, Europejczyków, chorób, jest efektem ich prostego, natu-
ralnego od˝ywiania si´, a tak˝e codziennego picia wywarów ro-
Êlinnych. Tradycyjna dieta peruwiaƒska obejmuje du˝à iloÊç
warzyw, takich jak fasola, papryka, dynia, ziemniaki, a tak˝e
wiele owoców, wÊród których najwa˝niejsze sà ananasy, papaja,
banany, limonki, winogrona, camu-camu. W starych inkaskich
zwyczajach wizerunek dyni wiàzano z boginià Pacha Mama,
czyli Matkà Ziemià, i by∏ on symbolem natury i urodzaju. Do
dzisiaj bardzo wa˝nym êród∏em po˝ywienia sà ryby, które od∏a-
wia si´ na co dzieƒ z Amazonki i jej dop∏ywów, a tak˝e z jezio-
ra Titicaca i Pacyfiku.
Dzi´ki podró˝y do Peru poznaliÊmy ludzi, którzy leczà naj-
lepszymi, naturalnymi metodami, ale jednoczeÊnie w sposób
rozsàdny ∏àczà je z osiàgni´ciami medycyny konwencjonalnej.
W peruwiaƒskich kuracjach wa˝ny jest równie˝ bliski kontakt
pacjenta z lekarzem prowadzàcym, co w d˝ungli oznacza prze-
bywanie w odosobnieniu pacjenta i jego opiekuna (lekarza lub
curandero). To on nad nim czuwa, on jest ∏àcznikiem ze Êwia-
tem zewn´trznym. Uzupe∏nieniem podawanych przez curan-
dero leczniczych zio∏owych wywarów jest przestrzeganie diety
– na ogó∏ dosyç ostrej. Zazwyczaj zaczyna si´ od wprowadzenia
g∏odówki lub diety owocowej. Któ˝ z nas w czasie choroby nie
Vilcacora. Jedz zdrowo
Ananas dzi´ki du-
˝ej zawartoÊci
manganu przy-
spiesza proces
zrastania si´ z∏a-
manych koÊci
7
jemy po to,...
Czerwone
winogrona
zmniejszajà
ryzyko
zachorowania na
raka piersi
i chronià przed
chorobami serca
odczuwa∏ braku apetytu? Organizm w ten sposób dostosowuje
si´ do walki z chorobà. ZdolnoÊç do samooceny i odczytywania
w∏asnych potrzeb jest fizjologicznà umiej´tnoÊcià, którà, nie-
stety, utraciliÊmy na drodze ewolucji. Warto wi´c spróbowaç
wróciç do korzeni i pos∏uchaç swojego wn´trza – wyjdzie to
nam na zdrowie.
Podró˝ do Peru uzmys∏owi∏a nam ogromnà ró˝nic´, jaka ist-
nieje pomi´dzy naszym sposobem ˝ycia, naszym systemem
wartoÊci, a tym zupe∏nie odmiennym Êwiatem inkaskich po-
tomków. Pozwoli∏a tak˝e zrozumieç, ˝e lepszym Êwiatem nie-
koniecznie jest nasz cywilizowany Êwiat – p´dzàcy na zatrace-
nie, zapatrzony jedynie w wartoÊci materialne. Nasze wspó∏-
czucie i za˝enowanie wobec prostego stylu ˝ycia Peruwiaƒczy-
ków, przerodzi∏o si´ w podziw, uznanie, zachwyt nad ich byto-
waniem w harmonii z naturà, pe∏nym spokoju, zwróconym ku
wn´trzu cz∏owieka i jego potrzebom – to cechy, które trudno
odnaleêç we wspó∏czesnym Europejczyku.
Podró˝ do Peru jest wst´pem do takiego sposobu myÊlenia.
Nasza dieta niech b´dzie poczàtkiem nowego spojrzenia na
zdrowie.
Jemy po to, ˝eby ˝yç...
Dietetyka, czyli nauka o racjonalnym ˝ywieniu, rozwija si´
dynamicznie, a wiele prac naukowych dowodzi s∏usznoÊci za-
sad dobrego ˝ywienia. Niektóre z nich majà ju˝ swoje mocne
ugruntowanie teoretyczne, inne sà tylko przelotnà modà, nie-
wytrzymujàcà próby czasu. Wiedza ta jest ju˝ na tyle rozpo-
wszechniona, ˝e ka˝dy mo˝e z niej wybraç dla siebie to, co
uwa˝a za najodpowiedniejsze.
Cz´sto jednak teoria mija si´ z praktykà. Wynika to z braku
czasu i koniecznoÊci jedzenia w poÊpiechu byle czego i byle
jak. Zwyci´˝a ∏akomstwo i z∏e nawyki ˝ywieniowe. Poza tym,
zbyt ma∏o wiemy o zdrowym od˝ywianiu. A niestety, wiele tra-
dycyjnych polskich potraw, takich jak bigos, schabowy czy go-
lonka, na pewno do zdrowych nie nale˝y i – jeÊli w ogóle – po-
winny goÊciç na naszych sto∏ach zdecydowanie rzadziej. Musi-
8
Vilcacora. Jedz zdrowo
Zgłoś jeśli naruszono regulamin