Składniki:
20 dag karkówki wieprzowej;
80 dag ryżu ugotowanego na sypko;
2 cebule;
1 –2 łyżki słodkiej papryki;
ząbek czosnku;
Po jednym strąku papryki różnokolorowej;
2 strąki peperoni;
Łyżka świeżych lub suszonych listków tymianku;
4 łyżki oleju
Sól.
Pokroić drobno czosnek. Paprykę peperoni umyć usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Mięso umyć i pokroić w kostkę
usmażyć na dwóch łyżkach oleju, osolić.
Dodać obraną pokrojoną w ćwiartki cebulę, podsmażyć. Dodać ryż i posypać papryką, odsunąć na bok . Na środku patelni wylać 2 łyżki oleju i przez 2 min smażyć na nim czosnek, paprykę, peperoni, i tymianek.
Wszystko wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku , chwilę jeszcze trzymać na ogniu.
aos.artur