Risotto z papryką.doc

(20 KB) Pobierz
BABKA ZIEMIACZANA

Risotto z papryką.

 

Składniki:

20 dag karkówki wieprzowej;

80 dag ryżu ugotowanego na sypko;

2 cebule;

1 –2 łyżki słodkiej papryki;

ząbek czosnku;

Po jednym strąku papryki różnokolorowej;

2 strąki peperoni;

Łyżka świeżych lub suszonych listków tymianku;

4 łyżki oleju

Sól.

 

 

              Pokroić drobno czosnek. Paprykę peperoni umyć usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Mięso umyć i pokroić w kostkę

usmażyć na dwóch łyżkach oleju, osolić.

Dodać obraną pokrojoną w ćwiartki cebulę, podsmażyć. Dodać ryż i posypać papryką, odsunąć na bok . Na środku patelni wylać 2 łyżki oleju i przez 2 min smażyć na nim czosnek, paprykę, peperoni, i tymianek.

Wszystko wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku , chwilę jeszcze trzymać na ogniu. 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin