Pommes_duchesse.pdf264492747.pdf

(201 KB) Pobierz
Thermomix
®
TM5 / TM31
POMMES DUCHESSE
CZAS
PRZYGOTOWANIA
CZAS CAŁKOWITY
STOPIEŃ TRUDNOŚCI
ILOŚĆ PORCJI
10 min
1 godz.
średni
40 sztuk
POZIOM CENOWY
niski
SKŁADNIKI
·
500 g wody
·
700 g ziemniaków, mączystych,
pokrojonych w 2 cm kostkę
·
70 g masła, pokrojonego na
kawałki
·
1 łyżeczka soli
·
2 - 3 szczypty gałki
muszkatołowej, mielonej
·
4 żółtka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego
ziemniaki, gotować na parze
20 min/Varoma/obr. 1.
Wyjąć koszyczek przy
pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.
2
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C, termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do
pieczenia, odstawić.
3
Założyć motylek.
Przełożyć z koszyczka do naczynia miksującego ugotowane
ziemniaki, dodać masło, sól i gałkę muszkatołową, wymieszać
1 min/obr. 3.
4
Wymieszać ponownie
1 min/obr. 3,
w tym czasie dodawać stopniowo przez
otwór w pokrywie naczynia miksującego żółtka.
Zdjąć motylek.
5
Powstałe purée przełożyć do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką, na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować ptysie (Ø 3 cm) zachowując
1 cm odstępy pomiędzy nimi. Piec 10 min (180°C), termoobieg.
6
Podawać na ciepło jako dodatek do potraw.
PRZYDATNE PRZYBORY
·
blacha i papier do pieczenia
·
rękaw do dekoracji i końcówka
WARTOŚCI ODŻYWCZE
NA SZTUKĘ
Wartość
energetyczna
Białko
Węglowodany
Tłuszcze
Cholesterol
Błonnik
142 kJ / 34 kcal
<1 g
4g
2g
26 mg
<1 g
CZĘŚCI THERMOMIXA
motylek, koszyczek, kopystka, miarka
Thermomix Thermomix
®
TM5 / TM31· Pommes duchesse
© Vorwerk International Strecker & Co.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin