Wspaniała kwercetyna
- o – 0 – o -
Kwercetyna zabija komórki nowotworowe
Quercetin causes cancer cells to die
(NaturalHealth365) Według National Can-cer Institute, w 2016w Ameryce zdiagno-zowano ponad 1.6 mln nowych przy-padków raka. I agencja zauważa, że ryzyko jednostki zachorowania na raka w pewnym momencie życia wynosi teraz zdumiewające 39%. W tym artykule sku-pimy się na kwercetynie i porozmawiamy i rzeczach których NIGDY nie słyszałeś ze strony konwencjonalnej onkologii.
Mimo że badacze ścigają się by znaleźć innowacyjne metody profilaktyki i leczenia raka, to jeden roślinny składnik pokazuje potencjał jako ważna broń w dramatycznym zmniejszeniu tych przeciwności – i przedłużeniu jakości naszego życia.
Kwercetyna – jeden z najpotężniejszych przeciwutleniaczy na planecie
Kwercetyna, ta sama substancja która chroni rośliny w ostrym klimacie i przed toksynami środowiskowymi, jest flawonoidem, rodzajem naturalnego pigmentu dającego barwę owo-com i warzywom. Przyjmowana w diecie albo jako suplement, chroniące komórki właściwości kwercetyny mogą wszystkim nam dawać korzyści.
Kwercetyna jest nie tylko mocnym przeciwutleniaczem pomagającym chronić przed szkodli-wą oksydacją w organizmie, jest także przeciwzapalna i wzmacnia układ odpornościowy.
Naukowcy uważają, że może mieć także wpływ na proces starzenia. Badania laboratoryjne na komórkach ludzkich jak i na prostych zwierzętach takich jak prymitywne robaki, potwier-dzają właściwości kwercetyny wydłużającej żywotność – do zdumiewających 60%. Ten obiecujący wynik spowodował dalsze badania nad wpływem kwercetyny na długowieczność, obecnie trwają te badania.
Konsumpcja kwercetyny zmniejsza ryzyko raka
Naukowcy od dawna wiedzieli, ze osoby włączające do diety owoce i warzywa mają mniej-sze ryzyko zachorowania na pewne rodzaje raka. Niedawne badanie sugeruje, że dużą za-sługę w ma tu kwercetyna.
W opublikowanym w Carcinogenesis w 2010 badaniu, uczestnicy na bogatej w kwercetynę diecie mieli znaczne 51% mniejsze ryzyko zgonu z powodu raka płuc, nałogowi palacze zmniejszyli to ryzyko o 65%. Badacze zauważyli, że kwercetyna ingeruje w powstawanie zmian na wczesnym etapie raka płuc i sprzyja apoptozie, czyli zaprogramowanemu obumie-raniu komórek rakowych.
W opublikowanym w 2007 w Biological and Pharmaceutical Bulletin badaniu, szczury którym podawano kwercetynę narażono na benzo(a)pyrene, rakotwórczą toksynę środowiskową znajdującą się w spalinach z silników Diesla i w dymie papierosowym. Mimo że w grupie kontrolnej zarejestrowano raka płuc, to nie znaleziono żadnych guzów u szczurów którym podawano kwercetynę, imponujące potwierdzenie efektów chemo-prewencyjnych.
Kwercetyna zmniejsza ryzyko raka jelita grubego, żołądka i wątroby
Inne badania potwierdzają efekty chemo-ochronne kwercetyny w różnych rodzajach raka. Udowodniono, że ta substancja roślinna zmniejsza o 32% liczbę zgonów z powodu raka jelita grubego, i zwiększa liczbę i wielkość zmian przedrakowych.
W innym badaniu kwercetyna doprowadziła do 43% zmniejszenia liczby zgonów z powodu raka żołądka. Jak w badaniu nad rakiem płuc, palacze dostali dodatkową ochronę, a kobiety-palaczki zmniejszyły to ryzyko o zdumiewające 80%.
W jeszcze innym kwercetyna wykazała różne metody działania w raku wątroby, hamujące cykl replikacji komórek nowotworowych i blokujące uszkodzenia DNA zdrowych komórek. Zwiększała także produkcję przez wątrobę przeciwoksydacyjnych białek i enzymów, a tym samym pomagała w detoksie wywołujących raka toksyn środowiskowych.
I w końcu badanie opublikowane w 2011 w Cancer Chemotherapy and Pharmacology po-twierdziło, że kwercetyna zwiększała skuteczność leku chemoterapeutycznego - doxorubicin – hamując inwazyjne właściwości komórek raka piersi.
Jak można stosować kwercetynę w profilaktyce raka?
Kwercetyna w dużych ilościach występuje w skórkach winogron, czerwonej cebuli, pomido-rów, jabłek, czerwonym winie i wszystkich cytrusach. Zielona herbata jest szczególnie do-brym źródłem kwercetyny, i badacze mówią, że zwiększa ona skutki zawartych w niej oksy-dacyjnych katechin. Dobre są też ciemnego koloru borówki np. jeżyny lub jagody.
Obecnie nie ma zalecanych dziennych dawek kwercetyny, ale większość Amerykanów skła-nia się ku przyjmowaniu nie więcej niż 30 mg dziennie. I jeśli chcesz by kwercetyna stała się twoją częścią strategii profilaktyki raka, to nie wystarcza.
W niektórych badaniach kwercetynę otrzymywano tylko z diety, inne stosowały suplementy. Jeśli wolisz suplement, kwercetyna jest w pigułkach, kapsułkach i w formie liposomowej.
Wielu naturalnych ekspertów od zdrowia zaleca kilkaset mg dziennie w celu prewencji, z dawką zależną od poszczególnych okoliczności. Kwercetynę uważa się ogólnie za bezpie-czną, i nie daje żadnych negatywnych skutków ubocznych.
Ale ten flawonoid może wchodzić w reakcję z pewnymi lekami, np. antybiotyki, leki roz-rzedzające krew, immunosupresyjne i kortykosteroidy. Oczywiście, jak zawsze, dla najlep-szych rezultatów skonsultuj zaufanego (doświadczonego) lekarza zanim zmienisz dietę albo suplementy.
http://www.naturalhealth365.com/quercetin-cancer-cells-2065.html
Kwercetyna o 68% zmniejsza ryzyko zgonu z powodu choroby wieńcowej
Quercetin dramatically reduces risk of death from coronary heart disease by 68%
(NaturalHealth365) Wyciągi roślinne takie jak kwercetyna mają niektóre z najlepszych właści-wości leczniczych na świecie. Składniki nazywane flawonoidami w pewnych warzywach i owocach mogą pomóc chronić przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i stresorami np. promieniowanie środowiskowe i inne toksyny. Flawonoidy pomagają zwalczać choroby takie jak rak, cukrzyca, skutki uboczne chemoterapii i sprawy sercowo-naczyniowe.
Jednym z najbardziej dostępnych i najmocniejszych flawonoidów jest kwercetyna. Znajduje się w ciemnych lub jaskrawo kolorowych warzywach i owocach, zielono liściastych i innych zdrowych roślinach. Badacze wykryli, że ten konkretny flawonoid zmniejsza ryzyko zgonu z powodu choroby sercowo-naczyniowej aż o 68%.
Chroń życie: kwercetyna chroni przed choroba wieńcową
Kwercetynę wcześniej wiązano z korzyściami dla układu odpornościowego, zwalczaniem szkód przez wolne rodniki, zmniejszaniem stanu zapalnego w organizmie i hamowaniem pro-cesu starzenia. Ten flawonoid skutecznie oczyszcza i atakuje wolne rodniki, zmniejsza stres oksydacyjny i skutki toksyn. Pomaga także zwalczać infekcje, alergie i reakcje auto-immunologiczne organizmu.
Oczywiście, korzyści zdrowotne kwercetyny dla serca są także istotne. Jak wspomniałem wcześniej, badanie około 800 mężczyzn w wieku 65-84 lat ujawniło, że ci którzy przyjmowali największe ilości kwercetyny i innych flawonoidów mieli o 68% mniejsze ryzyko choroby wieńcowej.
Kwercetyna pomaga naturalnie obniżać cholesterol, poprawiać ciśnienie krwi i zmniej-szać odkładanie się tłuszczu
Naukowcy uważają, że korzyści kwercetyny dla zdrowia serca są z powodu skupionej synergii w kilku procesach. Pomaga zmniejszać cholesterol, w przepływie krwi i ciśnieniu, i zmniejsza ilość niebezpiecznego tłuszczu odkładającego się wokół wątroby i podbrzusza.
Jedno badanie kwercetyny wykryło, że pozornie zdrowi palacze papierosów przyjmujący 100 mg kwercetyny dziennie mieli znaczną poprawę w stężeniu cholesterolu. Ich cukier we krwi zmniejszył się także – kolejny czynnik ryzyka choroby wieńcowej i ogólnie sercowo-naczyniowej.
Większe badanie niepalących odkryło 33% zwiększenie stężenia korzystnego cholesterolu HDL, 27% zmniejszenie LDL, i 18% zmniejszenie całkowitego cholesterolu.
Nawet małe ilości kwercetyny przynoszą zdrowie i korzyści przeciw starzeniu
Kwercetyna okazała się być pomocna w obniżaniu ciśnienia krwi i zwiększenia stężenia zdrowego tlenku azotu w osoczu krwi. Zdolność kwercetyny blokowania oksydacji LDL po-maga zmniejszyć zapalenie naczyń krwionośnych, co w przeciwnym wypadku prowadzi do miażdżycy. Jedno badanie wykazało 28% zmniejszenie oksydacji LDL już po 2 tygodniach przyjmowania kwercetyny [suplement] w dawce 30 mg dziennie.
Większe dawki kwercetyny (730 mg dziennie) okazały się korzystne w obniżaniu ciśnienia krwi. Inne badania odkryły, że nawet mniejsze dawki (100-200 mg dziennie) przynosiły ko-rzyści w obniżaniu ciśnienia krwi. Kwercetyna zmniejsza "lepkość" płytek krwi i przyczynia się do zdrowia ścianek tętnic, rozluźniając je by był lepszy przepływ krwi i mniejsze ciśnienie.
http://www.naturalhealth365.com/quercetin-coronary-heart-disease-2076.html
OlaGordon