Dekorowanie potraw - 136 stron i jeszcze więcej zdjęć ( krok po kroku).doc

(5446 KB) Pobierz
Dekorowanie potraw

 

 

 

Dekorowanie potraw
Dekorowanie potraw - dekoracje z ogórków

dekorowanie potraw

Przy pomocy specjalnego nożyka do rowkowania skórki warzyw i owoców robimy nacięcia wzdłuż ogórka. Możemy również skorzystać ze zwykłego noża.

dekorowanie potraw

Tak ozdobiony ogórek kroimy w plasterki i dowolnie układamy. Plasterki ogórka ładnie wyglądają gdy nieco na siebie zachodzą. Karbowane plasterki w całości lub przekrojone na połówki i ułożone w rzędach stanowią ładną dekorację półmisków.

dekorowanie potraw

Karbowanego ogórka kroimy w grubsze plastry. Ostrym i wąsko zakończonym nożykiem wykrawamy środki plastrów. Co drugi plaster przecinamy, tak aby można było przełożyć go przez cały plaster. Łącząc za sobą plastry ogórka otrzymujemy zielony łańcuch nadający się do dekoracji półmisków. 

dekorowanie potraw

Korona z ogórka. Z całego ogórka odcinamy wąski koniec. Spiczastym nożykiem robimy nacięcia dookoła ogórka przypominające zygzak. Robimy to starannie, tak aby za każdym razem przeciąć ogórka do samego środka. W sprzedaży czasem można spotkać specjalne noże do wykrawania właśnie takich zygzaków, jednak z powodzeniem można zrobić to zwykłym nożykiem.

dekorowanie potraw

Jest to jedna z najprostszych dekoracji z ogórka. Ogórek (może być też karbowany) kroimy na plasterki. Każdy plasterek nacinamy do połowy i rozchylając końce w przeciwnych kierunkach układamy na talerzu lub półmisku.

dekorowanie potraw

Dekoracja z kiszonego ogórka. Małego ogórka nacinamy kilkakrotnie ostrym nożem wzdłuż, pamiętając aby nie nacinać go do samego końca. Naciskając na ogórek bokiem noża uzyskamy wachlarz z plasterków.

 


Dekorowanie potraw - dekoracje z marchewki

dekorowanie potraw

Z grubszej marchewki odkrawamy kawałek a następnie go obieramy. Przy pomocy obieraczki do warzyw z ząbkami robimy wzdłużne rowki. Z tak otrzymanej marchewki możemy kroić plasterki, które same w sobie stanowią ładną dekorację.

dekorowanie potraw

Z obranej marchewki kroimy grubsze plastry (ok. 7 mm) i przy pomocy ostrego nożyka wycinamy dowolne wzorki i nacięcia. Może to być bardzo prosta kratka, kwiat lub obręcz z umieszczoną w środku obrana rzodkiewką.

 

dekorowanie potraw

Przygotowaną marchewkę, tak jak na rysunku pierwszym, kroimy wzdłuż na pół a następnie w grubsze plastry. Tak otrzymane rowkowane półplastry możemy wykorzystać do dekorowania brzegów półmisków.

dekorowanie potraw


dekorowanie potraw

Umytą i obraną marchewkę kroimy wzdłuż na pół. Połówkę marchewki kładziemy na desce i kroimy na kliny, tak jak widać na rysunku obok. Z tak otrzymanych kawałków marchewki układamy kwiat, środek wykonujemy z połówki obranej rzodkiewki.
Kwiat możne jeszcze dodatkowo ozdobić łodygą i listkami wyciętymi ze skórki zielonego ogórka.

 

dekorowanie potraw

Z długiej, prostej marchewki odkrawamy końce. Obkrawamy ją tak aby powstała równa powierzchnia. Przy pomocy obieraczki do warzyw lub długiego noża odcinamy wzdłuż marchewki plastry. Paski marchwi wkładamy do mocno osolonej wody aby zmiękły i dały się swobodnie kształtować. W każdym z pasków robimy na jednym końcu nacięcie, aby móc przeciągnąć przez nie drugi koniec. Możemy wyciąć nacięcie o szerokości około 2 mm co ułatwi przeciąganie drugiego końca. Gotową dekoracje możemy dodatkowo ozdobić natką pietruszki lub sałatą.

 


Dekorowanie tortów

 

Upieczone i ostudzone ciasto przekroić się na 2 – 3 krążki, zależnie od wysokości tortu. Można to robić dwoma sposobami, przy pomocy długiego noża lub mocnej nici (ewentualnie żyłki).

dekorowanie tortow

Drugi sposób jest dobry dla osób, które obawiają się o krzywe przycięcie ciasta przy pomocy noża. Aby przeciąć ciasto nicią należy najpierw wykonać ostrym nożem płytkie nacięcie dookoła boku ciasta tortowego a następnie włożyć w nie żyłkę (nić) i powoli zaciągając pętlę przeciąć  ciasto.


dekorowanie tortow
Otrzymane krążki ciasta skropić obficie syropem, ponczem lub rumem w celu uzyskania dostatecznej wilgotności i lepszego połączenia z masą. Po dokładnym nasączeniu krążki smarować równo masą i składać razem, tak aby spód ciasta stanowił wierzch tortu.
Następnie lekko przycisnąć tort w celu wyrównania, wygładzić jego boki, zapełniając nierówności masą i pozostałymi okruszkami.
Przy składaniu tortu krążki przenosić na dwóch skrzyżowanych, szerokich, długich nożach.

Tak otrzymaną bazę tortu należy oczywiście udekorować. Robi się to na wiele sposobów.

Dekoracja klasyczna


dekorowanie tortow
Tort posmarować po bokach i wierzchu masą (przy przekładaniu trzeba zostawić część masy do dekoracji). Należy wykonać to bardzo starannie, wygładzając powierzchnię. Boki tortu najlepiej obsypać bardzo drobno rozkruszonymi herbatnikami lub orzechami. Do obsypywania boków można wykorzystać również kokos, białe lub uprażone płatki migdałów, posiekane migdały, wiórki czekoladowe, croccant.
Wierzch tortu udekorować pozostałą masą wyciskaną ze specjalnej szprycy lub papierowego rożka.

Dodatkowymi elementami dekoracji tortu mogą być:

·         orzechy, połówki lub drobno posiekane do posypywania

·         obrane migdały

·         suszone owoce

·         gotowe ozdoby czekoladowe (listki, kwiatuszki, ziarenka kawowe, literki, posypka)

·         gotowe ozdoby cukrowe (kwiaty, listki)

·         różne kolorowe posypki

·         owoce kandyzowane

·         kokos

·         płatki migdałowe

·         czekoladowe ruloniki (Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej – mały garnek z pokruszoną czekoladą włożyć do większego z gorąca wodą, rozsmarować cieniutko czekoladę na marmurowej deseczce ewentualnie na dużym płaskim talerzu i ostudzić. Jak czekolada zastygnie, zdzierać ją płaską packą albo tępym nożem, trzymając ją prawie płasko. W ten sposób powstają ruloniki.)

·         groszek ptysiowy

·         małe bezy

 

Kakaowa dekoracja

Wierzch tortu można również posypać kakao, tworząc w ten sposób dowolne wzory a nawet napisy. Potrzebny jest do tego szablon, najlepiej wycięty z tektury.

Galaretka

Ładną dekoracje tortu można wykonać wykorzystując świeże owoce i galaretki owocowe. W tym przypadku warto skorzystać z metalowych obręczy do tortów, które pozwolą na utrzymanie galaretki na wierzchu. W celu wykonania takiej dekoracji należy założyć obręcz na udekorowany po bokach dowolna posypką tort, ułożyć owoce i zalać je tężejąca galaretką.

Polewa lub lukier

Przełożony masą tort połać dowolną polewą lub lukrem.
Wykorzystując lukier najpierw polać tort lukrem i rozprowadzić go po wierzchu i bokach szerokim nożem. Po zastygnięciu powinno się polukrować tort drugi raz rzadszym lukrem, aby sam spłynął. Lukier rozprowadza się wtedy przez poruszanie tortu.
Korzystając z lukru w różnych kolorach można wykonać na wierzchu tortu napisy lub dowolne wzory.

Przykłady dekoracji tortów:


dekorowanie tortow

Tort polany polewą czekoladową a następnie udekorowany jaśniejszą polewą, wyciskaną z papierowego rożka. Dodatkową ozdobę stanowią truskawki umoczone w roztopionej czekoladzie.


dekorowanie tortow

Boki tortu obsypane wiórkami czekoladowymi. Na wierzchu dekoracja wykonana z masy i kawałków wafli oblanych czekoladą.


dekorowanie tortow

Boki tortu obsypane zrumienionymi płatkami migdałowymi. Na wierzchu dekoracja z czekolady wyciskanej z papierowego rożka. Papierowy rożek przygotowuje się z papieru pergaminowego.
Aby wykonać taką dekorację należy namalować roztopioną czekoladą spiralę na całej powierzchni tortu (zaczynając od środka) a następnie wykonać pociągnięcia nożem od środka tortu do brzegu (tak jak zaznacza się kawałki tortu). Na brzegach ułożyć połówki truskawek ozdobionych czekoladą.

dekorowanie tortow

Tort udekorowany masą w dwóch kolorach, na środkowej części owoce zalane tężejącą galaretką.

dekorowanie tortow

Tort udekorowany bitą śmietaną i roztopioną czekoladą wyciskaną z pap

 


Dekorowanie potraw - kanapki z krakersów

 

Tak przygotowane, małe kanapki z krakersów są dobrą przekąską na przyjęcia dla dzieci.
Do ich przygotowania potrzebne są krakersy, plasterki wędliny (np. salami), żółty ser, pomidory, rzodkiewki, oliwki, zielona cebulka, ketchup, kremowy twarożek o dowolnym smaku.


dekorowanie potraw
 

Krakersa posmaruj twarożkiem aby wszystkie elementy dobrze się trzymały.
Nałóż plasterek salami.
Z żółtego sera wytnij usta i oczy, ułóż na wędlinie.
Pod salami włóż troszkę przyciętej, zielonej cebuli lub szczypiorku.

 

 

 


dekorowanie potraw
 

Na krakersa połóż plasterek salami.
Drugi plasterek przetnij na pół i włóż pod pierwszy plaster tak aby utworzyć uszy kotka.
Oczy kota zrób z pokrojonej oliwki.
Mordkę zrób z twarożku i wyciętego w kształcie trójkąta plasterka żółtego sera a wąsy ze szczypiorku.

 

 

 


dekorowanie potraw
 

 

Kanapkę w kształcie zajączka robisz podobnie jak kotka, jedynie musisz wyciąć inny kształt uszu; oczy namaluj ketchupem.

 

 

 

 

 

 


dekorowanie potraw

Posmaruj krakersa twarożkiem i ułóż na nim kawałki słonych paluszków.
Na wierzchu ułóż plaster salami.
Wędlinę ozdób plasterkami oliwek i zawijasem z ketchupu.

 

 

 

 


dekorowanie potraw
 

Krakersa posmaruj twarożkiem.
Z plastra żółtego sera wytnij gwiazdkę, nałóż na kanapkę.
Gwiazdkę udekoruj piętką uciętą z pomidora.

 

 

 

 


dekorowanie potraw
 

Kanpkę w kształcie kwiatka rób podobnie jak porzednią. Zastąp gwiazdkę z żółtego sera odpowiednio poukładanymi plasterkami rzodkiewki.

 

 

 

 


Dekorowanie potraw - myszki i grzybki

 

 


muchomor
1.Przygotuj jajka ugotowane na twardo, pomidory, majonez i liście sałaty oraz ostry nóż, strzykawkę lub szprycę.
2.W każdym jajku zetnij ostrym nożem dolną część aby można je było ustawić.
3.Pomidory przekrajaj na pół, wydrąż środki.
4.Na talerzyku ułóż liście sałaty i poustawiaj jajka.
5.Na każde jajko nałóż połówkę pomidora.
6.Przy pomocy szprycy lub zwykłej strzykawki zrób z majonezu kropki na kapeluszu.

 

 


myszka
1.Przygotuj jajka ugotowane na twardo, liście sałaty, ketchup i łodyżki z zielonej pietruszki.
2.W każdym jajku zetnij ostrym nożem dolną część tak aby po ułożeniu go stało stabilnie.
3.Ze ściętego kawałka jajka wytnij uszy myszki.
4.Ostrym nożem zrób nacięcia w jajku, w miejscu gdzie mają być uszy.
5.Delikatnie wciśnij uszy w nacięcia.
6.Namaluj ketchupem oczy i nosek myszki.
7.Z łodyżek zielonej pietruszki zrób wąsy i ogon.

 


Ozdabianie potraw

 

Smak potrawy... wydawałoby się podstawowa rzecz, jednak nawet najlepsza przekąska podana byle jak na plastikowej, bądź papierowej podkładce nie spełni naszych oczekiwań, wręcz przeciwnie zniweczy nasze długotrwałe przygotowania.


ozdabianie potraw dekorowanie potraw
Kluczem do prezentacji naszych potraw jest zmysł wzroku, dlatego też ładnie ozdobiona potrawa, lub udekorowany półmisek podniosą smak potrawy. Efektownie przyozdobienie potraw nie musi być domeną tylko profesjonalnych kucharzy, a mając w domu ostry nożyk i kilka podstawowych warzyw lub owoców możemy wyczarować prawdziwe cuda.

Krok po kroku, postaram się Państwu pokazać, że pięknie udekorowane potrawy to nic trudnego, a apetyczne przyjęcie możemy zrobić (za niewielkie pieniądze) we własnym domu! Wykonując dekoracje z warzyw i owoców należy pamiętać, że MUSZĄ być one świeże, wówczas okres przydatności będzie dłuższy. Warto również przed przyjściem gości delikatnie spryskać ozdoby niewielką ilością wody.

 

Koreczki z rzepy


http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2009/02/walentynki-ozdoba-tania.thumbnail.jpg
Ozdoba talerza  na Walentynki

Kolejna propozycja dekoracji kolacji we dwoje. Poza tym, że jest całkowicie jadalna również pięknie prezentuje się na talerzu, półmisku lub na stole.
W całości wykonana z rzepy, rewelacyjny mocno różowy kolor uzyskamy barwiąc elementy barszczem z torebki. Cena tej dekoracji dla dwóch osób nie powinna przekroczyć 3zł.

Kolejna propozycja dekoracji kolacji we dwoje. Poza tym, że jest całkowicie jadalna również pięknie prezentuje się na talerzu, półmisku lub na stole.
W całości wykonana z rzepy, rewelacyjny mocno różowy kolor uzyskamy barwiąc elementy barszczem z torebki. Cena tej dekoracji dla dwóch osób nie powinna przekroczyć 3zł.

Do wykonania potrzebne są:
- rzepa (średniej wielkości)
- barszcz czerwony instant ok 2 łyżeczek
- wykałaczki
- mała foremka w kształcie serca
- sałata, szczypiorek, zielona pietruszka do dekoracji.

Sposób wykonania:

1. Rzepę obieramy i kroimy w plastry. Zostawiamy dwa kawałki o wysokości ok. 5-7cm. Za pomocą foremki w wycinamy w plastrach serduszka.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2009/02/wycinanie-z-rzodkiewki.jpg

2.  Gotujemy wodę, którą zalewamy 2 łyżeczki barszczu z torebki lub słoiczka. Po ok. 5 minutach odsączamy serca na papierowym ręczniku.
3. Kawałki rzepy ozdabiamy natką pietruszki, przewiązujemy szczypiorkiem.
4. Nabijamy serduszka na połówki wykałaczek i wbijamy we wcześniej udekorowane pietruszką kawałki rzepy.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2009/02/ozdoba-walentynki.jpg

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2009/02/walentynki-obiad.jpg

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2009/02/walentynki-ozdoba-tania.jpg

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2009/02/walentynki-ozdoba.jpg

 

 

 

Śniadanie nie tylko na Walentynki


http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2009/02/walentynki-kolacja.thumbnail.jpg
Serce na patelni

Dla miłośników jajek. Jajko sadzone może być równie dobrze podane na obiad i kolacje. Potrawa jest bardzo tania i banalna do wykonania. Kluczem do jej sukcesu są foremki do jajek sadzonych (do kupienia w sklepie za 2zł).
Smażenie, dekorowanie i podanie na śniadanie nie przekracza 10 minut.


Kwiaty z rzodkiewki

 

Ozdoba ta jest w 100% jadalna, więc można nią dekorować pojedyncze porcje.  Jeśli posiadamy specjalny nożyk do wycinania w kształcie litery “V” kwiaty powstaną w kilka minut. Oczywiście da się ją wykonać ostrym nożem, trzeba jednak pamiętać o odstępach. Środek wycinamy z czarnej oliwki za pomocą rurki do napojów.

 

Łódka z ogórka

 

Łódka z ogórka


http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/11/lodka-z-ogorka-gotowa.thumbnail.jpg
Duża dekoracja półmisków
http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/11/2stars1.jpg
Ogórek + dowolna sałatka, lub to co dekoracyjnego trzymamy w domu: mogą to być kolorowe oliwki, świeże warzywa, owoce lub nawet same zioła. Jeśli chcemy możemy  łódkę ozdobić nawet wędliną.
Podstawą dekoracji jest ogórek szklarniowy. Najładniej wygląda, gdy całość zepniemy nie wykałaczką, a specjalną srebrną szpilą np. w kształcie szabli.

Do wykonania potrzebne są:|

·         ogórek

·         oliwki zielone i czarne

·         kolorowa papryka

·         winogron

·         cebulka konserwowa

·         zielona pietruszka

·         wykałaczka

·         ostry nożyk

Sposób przygotowania:
1. Za pomocą obieraczki lub ostrego nożyka wykrawamy wzdłuż ogórka trzy plastry. Środkowy powinien być szerszy. ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin