Przygotowanie dania pysznościowe jadełko
ok. 45 minut bardzo łatwe tanie danie Porcje: 2-4
- 0,5 kg parówek
- 1 duża cebula
- 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
- 30 dag pieczarek
- koncentrat pomidorowy (mogą być świeże pomidory, wtedy należy je rozdrobnić)
- sól, pieprz ziołowy
- 2 łyżki masełka do smażenia
- ewentualnie mąka (2 łyżki 1/4 szkl. wody) lub zasmażka (może być gotowa) do zagęszczenia (ale niekoniecznie, wtedy wyjdzie gęsta, ale pyszna zupka do chleba)
1. Parówki pokroić w półplasterki lub ćwierćplasterki, w zależności od ich grubości - pamiętając, że później ich objętość się zwiększy o jakieś 30-50%.
2. Pieczarki umyć, obrać ze skórki, pokroić niezbyt drobno.
3. Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
3. W garnku roztopić masło, gdy zacznie się pienić, wrzucić cebulę. Posolić. Dusić na małym ogniu, aż do momentu, gdy zapach porzuci wszystkich na kolana - czas wrzucić pieczarki!
4. Pieczarki dusić prawie do miękkości, można przykryć w czasie duszenia. Pod koniec duszenia przyprawić pieprzem ziołowym (dzięki pieprzowi pieczarki nabiorą świetnego smaku i wspaniałego aromatu).
5. Wlać bulion i dodać parówki. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut, aż parówki powiększą swoją objętość.
6. Dodać koncentrat pomidorowy.
7. Ewentualnie zagęścić mąką (wymieszaną wcześniej z wodą i zahartowaną niewielką ilością naszego gulaszu) lub zasmażką.
Smacznego!!!!!!!!!!
Booguusia