Przygotowanie dania pysznościowe jadełko.rtf

(2 KB) Pobierz

Przygotowanie dania pysznościowe jadełko

ok. 45 minut  bardzo łatwe  tanie danie  Porcje: 2-4

 

- 0,5 kg parówek

- 1 duża cebula

- 2 szklanki bulionu (może być z kostki)

- 30 dag pieczarek

- koncentrat pomidorowy (mogą być świeże pomidory, wtedy należy je rozdrobnić)

- sól, pieprz ziołowy

- 2 łyżki masełka do smażenia

- ewentualnie mąka (2 łyżki 1/4 szkl. wody) lub zasmażka (może być gotowa) do zagęszczenia (ale niekoniecznie, wtedy wyjdzie gęsta, ale pyszna zupka do chleba)

Przygotowanie dania pysznościowe jadełko

 

1. Parówki pokroić w półplasterki lub ćwierćplasterki, w zależności od ich grubości - pamiętając, że później ich objętość się zwiększy o jakieś 30-50%.

 

2. Pieczarki umyć, obrać ze skórki, pokroić niezbyt drobno.

 

3. Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.

 

3. W garnku roztopić masło, gdy zacznie się pienić, wrzucić cebulę. Posolić. Dusić na małym ogniu, aż do momentu, gdy zapach porzuci wszystkich na kolana - czas wrzucić pieczarki!

 

4. Pieczarki dusić prawie do miękkości, można przykryć w czasie duszenia. Pod koniec duszenia przyprawić pieprzem ziołowym (dzięki pieprzowi pieczarki nabiorą świetnego smaku i wspaniałego aromatu).

 

5. Wlać bulion i dodać parówki. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut, aż parówki powiększą swoją objętość.

 

6. Dodać koncentrat pomidorowy.

 

7. Ewentualnie zagęścić mąką (wymieszaną wcześniej z wodą i zahartowaną niewielką ilością naszego gulaszu) lub zasmażką.

 

Smacznego!!!!!!!!!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin