05 Sałatki.pdf

(405 KB) Pobierz
sałatki
Ananas z kurczakiem
80 g ryżu
2 piersi z kurczaka
0,5 puszki ananasa
pokrojonego w kostkę
Sposób przyrządzania:
Kurczaka skropić sokiem z cytryny, wstawić do lodówki na 20 min.
Ryż namoczyć w wodzie.
Do naczynia miksującego wlać 800 ml wody, do sita wsypać ryż. W metalowej części
Parowara ułożyć piersi z kurczaka.
Mięso ostudzić, pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem, ananasem, majonezem i przyprawami.
20 min
120°C
3
1 ł curry
sok z 0,5 cytryny
5 Ł majonezu (przepis str. 71)
• sól, pieprz
800 ml wody
Krewetki w sosie Tysiąca Wysp
250 g ugotowanych krewetek
100 g majonezu (przepis str. 71)
Sposób przyrządzania:
Założyć motylek, do naczynia miksującego włożyć majonez, ketchup, pieprz.
Ugotowane krewetki polać sosem.
20 s
3
40 g ketchupu (przepis str. 71)
• pieprz
www.kohersen.pl
79
sałatki
Sałatka z pieczarkami
150 g ryżu
700 g wody
500 g pieczarek
Sposób przyrządzania:
Ryż wsypać do sita, namoczyć na kilka min.
Do naczynia miksującego wlać wodę, wstawić namoczony ryż.
Wyjąć do ostudzenia.
Do naczynia włożyć obrane pieczarki.
Dodać masło, podsmażyć.
Wyjąć na sito w celu ostudzenia i odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Po ostudzeniu dodać uparowany ryż, pozostałe składniki (drobno pokrojony szczypiorek) i wymieszać łopatką.
20 s
5 min
100°C
4<5
20 min
120°C
3
1 pęczek szczypiorku
40 g masła
3 Ł majonezu (przepis str. 71)
1 Ł gęstej śmietany
0,5 ł soli
• pieprz
Sałatka z fasolki szparagowej w sosie Remouladen
800 g mrożonej fasolki szparagowej
duży pęczek posiekanego koperku
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wlać 800 ml wody. Fasolkę wyłożyć do metalowej części Parowara.
30 min
120°C
3
Fasolkę odsączyć, ostudzić. Po ostudzeniu doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym.
Dodać sos i posypać posiekanym koperkiem.
sól, cukier, pieprz
1 Ł soku z cytryny
sos Remouladen (przepis str. 75)
800 ml wody
80
Robot Kohersen - książka kucharska
sałatki
Sałatka jarzynowa
300
300
300
300
300
g
g
g
g
g
ziemniaków
selera
pietruszki
marchwi
ogórków kiszonych
200 g groszku konserwowego lub kukurydzy
200 g białej części pora
4 jajka
2 jabłka
pęczek posiekanej natki pietruszki
1 Ł musztardy
1 Ł soli
1 ł pieprzu
0,5 MK soku z cytryny
500 ml majonezu (przepis str. 71)
Sposób przyrządzania:
Marchew, pietruszkę i selera podzielić na dwie części, włożyć do naczynia i rozdrobnić
miksując każdą część osobno.
Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, rozdrobnić miksując.
Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wlać 800 ml wrzątku, wstawić sito z jajkami. W metalowej części
Parowara umieścić rozdrobnione warzywa.
Warzywa i jajka wystudzić.
Jabłka, białe części pora i ogórek kiszony włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić
miksując.
Przełożyć do innego naczynia.
Obrane i wystudzone jajka rozdrobnić miksując.
5s
5
Wszystkie warzywa wyłożyć na miskę, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, sok z cytryny, majonez, wymieszać
łopatką.
20 s
4
30 min
120°C
2
15 s
4
20 s
5
Sałatka na ciepło z kurkami
150 g oliwy z oliwek
150 g boczku
150 g kurek
Sposób przyrządzania:
Wlać oliwę i podgrzać.
Podsmażyć plastry boczku.
Dodać kurki.
Dodać sól, posiekane suszone morele, tymianek i ocet.
Wymieszać w misce z sałatą i natychmiast podawać.
2 min
4 min
4 min
5 min
120°C
120°C
120°C
120°C
1
1
1
150 g suszonych moreli
50 g octu balsamicznego
tymianek
• sól
www.kohersen.pl
81
sałatki
Sałatka z kurek marynowanych
340 g kurek marynowanych
340 g tartego selera
marynowanego
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wrzucić szynkę i kurki. Rozdrobnić miksując.
Dodać resztę składników, mieszać.
20 s
1 min
5
3
150 g szynki
3 Ł majonezu (przepis str. 71)
0,5 ł soli
0,5 ł pieprzu
Sałatka z dzikim ryżem
250 g dzikiego ryżu
1 l wody
50 g oliwy z oliwek
Sposób przyrządzania:
Wlać wodę, oliwę i dodaj soli i podgrzać.
Wsypać dziki ryż do sita i umieścić w naczyniu miksującym.
Wyciągnąć ryż i wylać wodę z naczynia miksującego.
Dodać resztę składników, wymieszać i podawać.
20 s
7
8 min
20 min
120°C
120°C
2
4
• sól
1 szklanka kolendry
30 g orzechów laskowych
pół cytryny
70 g oliwy z oliwek
Sałatka z tuńczyka
puszka tuńczyka
4 jajka ugotowane na twardo
(odsączonego) ok. 120 g
(wystudzone)
50 g cebuli
70 g majonezu (przepis str. 71)
Sposób przyrządzania:
Na wirujące noże wrzucić cebulę, rozdrobnić miksując.
Dodać pozostałe składniki, miksować.
8s
10 s
5
2<5
• pieprz
• sól
82
Robot Kohersen - książka kucharska
sałatki
Sałatka z wędzonego kurczaka
300 g wędzonego kurczaka
4 jajka ugotowane na twardo
1 puszka kukurydzy
4 Ł majonezu (przepis str. 71)
• sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć mięso z kurczaka, jajka, sól, pieprz, rozdrobnić miksując.
Dodać kukurydzę, majonez, wymieszać łopatką.
30 s
4-5
Sałatka śniadaniowa
1 puszka kukurydzy
200 g żółtego sera
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć ser w kawałkach.
Dodać odcedzoną kukurydzę, majonez i pieprz, wymieszać łopatką.
10 s
8<9
3 Ł majonezu
• sól, pieprz
www.kohersen.pl
83
Zgłoś jeśli naruszono regulamin