PAPIESKA KACZKA FASZEROWANA.odt

(21 KB) Pobierz

PAPIESKA  KACZKA FASZEROWANA

- składniki:

                     1 kaczka ( 1, 5 kg )

80 dag podroby (  20 dag wątróbka ,po 30 dag serca, żołądki ) 

75 dag mielonego             sól   pieprz   1 łyżka cukru

15 dag boczku                  20 dag pieczarek

1cebula                    1 dymka     100 g mała lub margaryny

1 pęczek natki                  1 lub 2  jajka

skórka otarta z 1/2 cytryny     1,5  bułki do namoczenia

0,5 l mleka                      1 łyżki słodkiej śmietany (18-proc.)

1 łyżki masła                     0,5 łyżki mąki

0,5  łyżeczki  tymianku     1 łyżeczka majeranku

 

sposób przygotowania:

 

Przygotować farsz: bułki zalać  mlekiem. Cebulę, dymkę, pieczarki, natkę pietruszki, i boczek drobno pokroić. Serca i żołądki  ugotować i pokroić na kawałki ( z żołądków brać tylko tą miękką część resztę przemielić z wątróbką)  Do mielonego dodać  odciśniętą bułkę , przemieloną wątróbkę , 1 łyżkę cukru, skrojone 100 g  masła i wymieszać   .Cebulę oraz dymkę zeszklić na maśle. Dodać pieczarki, podroby oraz natkę i udusić. Masę ostudzić, wymieszać z mielonym i jajkami, mąką, śmietaną, tymiankiem , majerankiem i skórką z cytryny, doprawić solą, pieprzem i znów starannie wymieszać.
Kaczkę  nadziać farszem, zaszyć natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem, lub własną marynatą ułożyć na ruszcie piersią do dołu. Pieczemy z  1,5 godziny  w 200 stopniach  kiedy nam się zrumieni skórka zmniejszamy temperaturę do 180 stopni . Kaczkę  ustawiamy na 2 półce od dołu w piekarniku i dajemy pieczenie góra dół. Można też piec w rękawie  wtedy czas pieczenia  skróci się  po godzinie rozcinamy worek i dopiekamy kaczke na złoty kolor podlewając ją puszczonym sosem  sprawdzamy miso patyczkiem czy jest miękkie .Koniec.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin