PAPIESKA KACZKA FASZEROWANA
- składniki:
• 1 kaczka ( 1, 5 kg )
80 dag podroby ( 20 dag wątróbka ,po 30 dag serca, żołądki )
75 dag mielonego sól pieprz 1 łyżka cukru
15 dag boczku 20 dag pieczarek
1cebula 1 dymka 100 g mała lub margaryny
1 pęczek natki 1 lub 2 jajka
skórka otarta z 1/2 cytryny 1,5 bułki do namoczenia
0,5 l mleka 1 łyżki słodkiej śmietany (18-proc.)
1 łyżki masła 0,5 łyżki mąki
0,5 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka majeranku
sposób przygotowania:
Przygotować farsz: bułki zalać mlekiem. Cebulę, dymkę, pieczarki, natkę pietruszki, i boczek drobno pokroić. Serca i żołądki ugotować i pokroić na kawałki ( z żołądków brać tylko tą miękką część resztę przemielić z wątróbką) Do mielonego dodać odciśniętą bułkę , przemieloną wątróbkę , 1 łyżkę cukru, skrojone 100 g masła i wymieszać .Cebulę oraz dymkę zeszklić na maśle. Dodać pieczarki, podroby oraz natkę i udusić. Masę ostudzić, wymieszać z mielonym i jajkami, mąką, śmietaną, tymiankiem , majerankiem i skórką z cytryny, doprawić solą, pieprzem i znów starannie wymieszać.Kaczkę nadziać farszem, zaszyć natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem, lub własną marynatą ułożyć na ruszcie piersią do dołu. Pieczemy z 1,5 godziny w 200 stopniach kiedy nam się zrumieni skórka zmniejszamy temperaturę do 180 stopni . Kaczkę ustawiamy na 2 półce od dołu w piekarniku i dajemy pieczenie góra dół. Można też piec w rękawie wtedy czas pieczenia skróci się po godzinie rozcinamy worek i dopiekamy kaczke na złoty kolor podlewając ją puszczonym sosem sprawdzamy miso patyczkiem czy jest miękkie .Koniec.
marcin7914