LUKIER PLASTYCZNY.odt

(15 KB) Pobierz

 

LUKIER PLASTYCZNY

składniki
ok.600-800g.cukru               pudru

3łyżeczki               żelatyny
3łyżeczki               glukozy              w              proszku
50               ml.               gorącej               wody

  
W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, a następnie glukozę. Połowę cukru wsypać do miski (lub na stolnicę), wlać do niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą i wyrabiać jak ciasto. Powoli dosypywać cukier puder jednocześnie wyrabiając lukier na gładką, sprężystą masę. Nie trzeba wsypywać wszystkiego cukru od razu tylko stopniowo - masa nie może być twarda.
Przygotowany lukier rozwałkować na stolnicy posmarowanej olejem (ładnie odchodzi od stolnicy i nie przykleja się) i ozdabiać nim ciasto, torty lub babeczki. Można go barwić przy pomocy barwników spożywczych. Można przechowywać w lodówce w woreczku foliowym, a przed ponownym użyciem ogrzać w dłoniach, aby był znowu plastyczny.

              GLUKOZA DOSTĘPNA W APTECE LUB HURTOWNIACH SPOŻYWCZYCH

Zgłoś jeśli naruszono regulamin