ZIENKIACZANE PIEROŻKI Z PIECZARKAMI.odt

(16 KB) Pobierz


Ziemniaczane, panierowane pierożki z pieczarkami

Składniki:

Ciasto:

1,5 kg ziemniaków,

6 łyżek mąki ziemniaczanej,

6 łyżek mąki pszennej,

2 jajka,

sól

Farsz:

500g pieczarek lub innych grzybów,

1 cebula,

3 łyżki masła,

sól,

pieprz

Dodatkowo:

bułka tarta,

olej

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i zemleć. Dodać obie mąki, jajka i wyrobić elastyczne ciasto. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzane masło, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć (do czasu odparowania płynów). Przestudzić. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować. Szklanką wykroić placuszki, nałożyć porcje farszu i zlepić brzegi (docisnąć).Pierożki delikatnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać gorące z porcją kwaśnej śmietany. Świetnie smakują również na zimno - jako przekąska do barszczu czerwonego.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin