Ziemniaczane, panierowane pierożki z pieczarkami
Składniki:
Ciasto:
1,5 kg ziemniaków,
6 łyżek mąki ziemniaczanej,
6 łyżek mąki pszennej,
2 jajka,
sól
Farsz:
500g pieczarek lub innych grzybów,
1 cebula,
3 łyżki masła,
sól,
pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta,
olej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i zemleć. Dodać obie mąki, jajka i wyrobić elastyczne ciasto. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzane masło, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć (do czasu odparowania płynów). Przestudzić. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować. Szklanką wykroić placuszki, nałożyć porcje farszu i zlepić brzegi (docisnąć).Pierożki delikatnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać gorące z porcją kwaśnej śmietany. Świetnie smakują również na zimno - jako przekąska do barszczu czerwonego.
marcin7914