Nalewka młodości, piękności i długowieczności
BY REDAKCJA · 24 LIPCA 2016
Nalewka wg receptury prof. Michała Tombaka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie posiada bezcenne właściwości lecznicze i odmładzające, a na dodatek jest wyjątkowo smaczna.
Podstawowym składnikiem nalewki jest czosnek, posiadający ponad sto właściwości leczniczych.
M.in oczyszcza i regeneruje układ krwionośny, jest naturalnym antybiotykiem, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz zwalcza grzyby.
Odbudowuje mikroflorę jelita grubego, zabija patogenną florę układu pokarmowego i oddechowego, wzmacnia układ odpornościowy.
Reguluje jakość cholesterolu (proporcję LDL/HDL), dezynfekuje drogi moczowe, niszcząc bakterie oporne na antybiotyki.
Obniża ciśnienie kwi, spowalnia procesy starzenia.
Ekstrakty z czosnku skutecznie działają przeciwko salmonelli i helikobakter pylori.Czosnek ma działanie przeciwalergiczne, jest pomocny również w zatruciach metalami ciężkimi.
Zawiera flawonoidy, flawony, witaminy z grupy B, sole mineralne, selen, fosfor, żelazo, wapń, magnez, german i wiele innych.
Drugim składnikiem jest czerwone wino.
Wśród wielu jego cech wymienię jedną najważniejszą – zawartość polifenoli, w tym najbardziej poznanej grupy – flawonoidów. Odgrywają one ważną rolę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych takich jak: nowotwory, cukrzyca, miażdżyca, choroba Alzheimera i innych dolegliwości ludzi w podeszłym wieku.
I chociaż w kręgach naukowych toczą się nieustające spory na temat korzyści prozdrowotnych polifenoli, proponuję przypomnieć sobie słowa Hipokratesa, który mówił, że wino: „jest doskonale użyteczne i wskazane dla bolejącego; używane w rozsądnych dawkach pomaga zachować zdrowie i przedłużyć młodość”Nalewka młodości, piękności i długowieczności – Przepis
Składniki:
wino czerwone (rodzaj wg własnych upodobań smakowych) – jedna butelka
polski czosnek (średniej wielkości) – 10-12 główek Uwaga! główek, a nie ząbków!
Sposób przygotowania:
Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół.
Do emaliowanego lub szklanego garnuszka wlać wino i na bardzo małym ogniu doprowadzać je do wrzenia w czasie nie krótszym niż 30-40minut.
Gdy się zagotuje, natychmiast zdjąć garnek z ognia i wsypać do wina czosnek.
Następnie przykryć garnek pokrywką i pozostawić na 6-10 godzin w temperaturze pokojowej.
Po upływie tego czasu, odcedzić i przelać z powrotem do butelki, słoika lub karafki.
Naczynie szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce.
Dawkowanie:
Pić nie więcej 30-60 ml na dobę, najlepiej na noc
UWAGA:
W procesie długiego podgrzewania na wolnym ogniu, większość alkoholu zawartego w winie powinna się ulotnić.
Przepis opublikowano za zgodą autora. Źródło
Ali-ka