Orzechowa quinoa ze szpinakiem, jajkiem w koszulce i marynowaną marchewką.txt

(3 KB) Pobierz

Quinoa, czyli komosa ryżowa
--------------------------------------------

Orzechowa quinoa ze szpinakiem, jajkiem w koszulce i marynowanš marchewkš
=================================================================

Składniki dla 4 osób:

Orzechowa quinoa:

    1 1 szklanki quinoaQuinoa
    2 szalotki lub 1 mała cebula
    3 szklanki domowego wywaru z warzyw lub wody
    2 czubate łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżka klarowanego masła
    sól do smaku

Marynowana marchewka:

    2 rednie marchewki
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki białego octu winnego
    sól i wieżo mielony pieprz

Szpinak:

    500 gr szpinaku
    3 zšbki czosnku
    1 łyżka klarowanego masła
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jajka w koszulkach:

    4 bardzo wieże, wiejskie jaja
    1 łyżka octu winnego

Obranš marchewkę kroimy w cienkie wstšżki za pomocš obieraczki do warzyw lub mandoliny. Wstšżki kroimy w paski. Mieszamy oliwę z octem, sporš szczyptš soli i pieprzu, tak powstałš marynatš zalewamy paski marchewki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

Ziarna quinoa umieszczamy na sicie i płuczemy dokładnie pod strumieniem zimnej wody. Szalotkę drobno siekamy. W redniej wielkoci rondlu z grubym dnem rozgrzewamy masło i smażymy szalotkę na małym ogniu, aż się zeszkli, ale nie zrumieni. Dodajemy quinoa, przesmażamy chwilę, cały czas mieszajšc. Następnie kaszę zalewamy wywarem lub wodš, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, aż ziarna wchłonš całš wodę, stanš się lekko przezroczyste i al dente. Dodajemy posiekane orzechy, przyprawiamy odrobinš soli do smaku i mieszamy widelcem.

W czasie gdy quinoa się gotuje, przygotowujemy szpinak. Opłukane i osuszone licie rwiemy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i na małym ogniu podsmażamy drobno posiekany czosnek (nie może zbršzowieć, bo będzie gorzki). Po chwili dodajemy szpinak, zwiększamy ogień i smażymy mieszajšc, aż licie zmniejszš objętoć. Jeli szpinak nie mieci się w całoci na patelni, licie dodajemy partiami. Przyprawiamy solš, pieprzem i gałkš muszkatołowš, trzymamy w cieple.

Aby przygotować jajka w koszulkach, w głębokiej patelni lub płaskim rondlu zagotowujemy wodę z octem. Wody powinno być na tyle dużo, aby jaja nie dotykały dna. Najlepiej, aby jaja były w temperaturze pokojowej. Każde jajko wbijamy do osobnych filiżanek lub małych kokilek. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum i mieszamy krótko łyżkš, tworzšc wir. W rodek wirujšcej wody, trzymajšc filiżankę tuż nad powierzchniš, ostrożnie wlewamy po jednym jaju. Jeli białko zbyt się rozlało, możemy je delikatnie zagarnšć łyżkš na żółtko. Kolejne jajka wlewamy szybko, już nie mieszajšc wody. Patelnię natychmiast przykrywamy i zostawiamy na ok. 3,5-4 minuty. Po tym czasie białko powinno się cišć, a żółtko pozostać lekko płynne. Jajka wyjmujemy z wody bardzo ostrożnie, za pomocš łyżki cedzakowej.

Quinoa rozkładamy w sporych miseczkach, obok układamy porcję szpinaku i marchewki, na wierzch kładziemy jajko w koszulce. Na koniec jajo posypujemy odrobinš soli (najlepiej morskiej), wieżo mielonym pieprzem i ewentualnie szczyptš słodkiej papryki.


==================================================================================================




Zgłoś jeśli naruszono regulamin