Dania mięsne - obiady, potrawy z grilla, domowe wędliny.pdf

(21826 KB) Pobierz
Azjaryck
ie
szasz
lvki
z
wo
ł
owiną
..
„ ...
...
...
„ ......
33
Ba
leron
gorowanv
... ....... ....
... ..
...
....
...
.......
.....
.....
SS
Bigos
sraropolski
......
........
....
...„ .....
..
....
...........
...
28
Boczek
wędzony
.................................................. S
Bogracz,
czy
li
węgierska
zupa gu
laszowa
....... .. 32
Comber z
kró
lika
z
jagodami w
żubrówce
........ 53
De
vo
lai ll
e
........ .......
.......
......
... ......
..... ......
......
....
44
Fil
er
drobiowy
z
piecza
rkarn i
i
cebulą
......
...... ..
.41
F
il
ety z
kurczaka nadziewane
serem
...
..... ..
...... 42
F
il
ety z
kurczaka ze
śliwkam
i
....
... .....
..
...... ..... . 43
Filer
z gri
lla
........................................................
-1-2
Gęś
pieczona
....
...
....
........ ....
... ....... ..
...
..
„ .....
.....
3S
Golonka
gotowana
.......
................ ... ... ....
.......
.....
S
Golonka peklowana
wędzona
............................
.
-+
Go
lonka
pieczona .............................
...................
3
Go
ł
ąbk
i
klasvczne
z
rvżem
i
mięsem
....
.....
.....
.
27
G
rill
owane
pa
lki
z
kurczaka ..
... .......... ....... ..
..
....
-tS
G
rillowane
ś
l
imaczk
i
z
po
l
ędwiczek
......
...... ..... 14
G
rill
owa
ne
żeberka
...........
..................................
18
Gu
lasz
pasterski z
koc
i
o
ł
ka
... ...
....
......
. „
....
..
....3
1
Gulasz
węg
i
e
r
ski
....
..... ......
....... ... .....
......
...... ... ... 26
Gu
lasz
wieprzowy
z grzvbam
i
...
„ ..
„„.„„„„„„ 2S
Gu
lasz
wieprzowy z
wąrróbką
....... ...„ ..........
.....
2S
I larnburgerv
z grilla
..........................
....... ..........
30
Kabanosv .......
.......
.....
............
..... ........
..
....
... ... ...
62
Karkówka inaczej .........
..................... ..................
9
Karkówka
w
piwie .............................
.......... ...
.....
10
Karkówka
z sosem
i
warzywami ...
..... ......
..
... .....
10
KarkÓ\\·ka
z warzywami
............................
....... ... 11
Kaszanka
..
.....
.......
......
............. ..... ....
..
„ ..... „
..... ..
63
K
i
ełbasa
krakowska
.......
„ ...........
...
..........
„ ....
..
S9
K
i
ełbasa
myśl
i
wska.„
... „ ..... „ ...
..
„„„„„.„.„„„„
59
K
i
ełbasa
myśl
i
wska
sucha
....
....
..... .....
„ .....
.„„„„
60
Kiełbasa
obsuszana
z
przepisu prababci .„ ....
....
57
Kiełbasa
polska
wieprzowa.„ .. „„„„„„„„„„„„„.
S6
Kiełbasa
wiejska
....
..... ......
..
... ......
.„ .... .......
....
.. S8
Kocio
ł
ek
myśliwego
..
.
„„„„
..
„„
...
....
..... ..
..
....
S-t
Kotlery mielone„ ..
..... ...„ .„ ... ..... .„.„„„„„ ..
..
„„.
20
Kotlery mie
lone
ze
ś
l
iwkami
i
boczkiem
.......
..
20
Kur
iery
mielone
zjajkicm ..
... .......... ....... ... ..
......
.21
Kotlery mielone
z
pieczarkami
.„„.„.„„„„„„.„„21
Kor
lerv
schabowe
... ..... .....
„ .... „
..
... ....
......„
.„
....
... 15
Kotlery
schabowe
faszerowane
„„„„„.„„„ .....
....
16
Kot
lety
schabowe
zapiekane
z serem
i
jajkiem
... ....
............
......
......
...
„ ..
.„„
.. „
.. 16
Kotlery
z
mięsa
m
ielonego
na waflu
...
........ ....
..
22
Królik\\'
b
i
ałvm
win
ie
..
„ ...
.„.„.„.„„„„.„.„.„.„
S4
Kurczak pieczony nadziewany
......
..... ....... ..
..
....
36
Kurczak pieczonv nadziewany
..
„ ......
......... ...37
Kurczak pieczony na piwie ..... ..... „.„„„„„„.„„„
36
Kurczak,,.
cieście
po
chińsku
„„ .. „„.„„„„ .....
...
40
Kurczak
z
ryżem
.„„„ ....„
..„„
.„
....
.„ ....
.......
....
...37
Kurczak
z
ryżem
curry
.„
.. „„
.„.„„.„„.„„„„„„.
40
Kurczak
z
r
yżem
i
ananasem
......
..
..
..„ ..
...
.„ ..
39
Kurczak
z
r
yżem
i maggi ....
.
„.„.„.„„„„„„„„„„.
39
Medal
iony
z
po
l
ędwiczek
......
....
„ ....
.„
......
... ..
....
. I
5
l\
1i
one
po
grecku
...................
..
„ ..... „ ..
....
.....
..
22
l\
l
iełone
z grilla
...
......
......
... .............
..
...... „
....... 23
Nadziewane
pałki
z
kurczaka ....................
..... ..
-tS
Pałki
w
płatkach
kuku
rvdzianych ..... ..
....
..... ....
46
Papryka
faszerowanamięsem
...
....... ........... .......
26
Paszteciki
piwne z
nadzieniem mic;snym ....... .
33
Pasztet
........
.................. ..
......
..............................
62
Pasztet
z
zająca
z
ga
l
aretką
z czerwonej porzeczki
......
..........
.....
„ .......
.......
52
P
i
eczeń wołowa
.... „ ..
„.„ ....
....
.....
....
„„
....
„ .......
31
Pieczeń
z sarnv
...........
... ..... ...
...
...
..
....
..... ........
50
Pieczona
kaczka
nadziewana ............
.............. .
3-t
Pieczony
zając
z
bułeczką
....
....... ....
.... „
..
....
......
50
Pierogi
z
mięsem
............................................
....
-1-9
Pierś
kurczaka
w
krakersach ......
.........
......
..... ..
.41
Połc;dwica
\\' cieście
francuskim
.....
.....
.............
6
Polędwiczki
duszone z grzybami .........
...........
.
12
Polc;dwiczki
faszerowane
śliwkami
i boczkiem ..................................
...........
„ ..........
..
14
Po
ł
c;dwiczki słodko-ostre
....... „ ....
„ ......
..........
..
12
Polctdwiczk
i
w winie
..
... ....... ..... ...
..
.......
..............
11
Pu
lpety
w sosie pieczarkowym z
makaronem
.
24
Pyszne placki
z
piersi kurczaka ..................
..... ..47
Risotto
staropo
lskie
...........
... ......
......
....„ ......
..... -+8
Rolada
z
mic;sa mielonego ......
.....
......
„ ........
...
19
Roladk
i
schabowe
z
mic;sem m
ielonvm
i
paprvką
...
..... ...... ....... ......
17
Roladk
i
schabowe z
szvnką
...
.........
..................
17
Roladk i
z serem
i porami ... ....
....... ..
..
....
..
....
..... -1-4
Sakiewki
z
piersi kurczaka „„.„
.... „„.„„.„ .........
43
Sc
hab
faszerowany pieczony
....
„ ..
...... ..
„ ...........
7
Schab faszerowa
ny
ś
li
wkam
i
...
.......
....
...„
.....
...
7
Schab w marynac
ie
..„„.„„„„
..... .....
„ ......
..... ..... ...
8
Schab
w
marynac
ie
m
iodowej .. „
.....„ ... ... „ ... „
.. „. 9
Schab
zapiekanv w
c
i
eśc
i
e
...„ ....... ..
..
..
..
„ ..„.„
... 6
Schab
z gri
ll
a
„.„„„.„
..
.„.„.„„„.„„
.. „„.„ ..
„ ...........
8
Skrzvdełka
w sosie ananasowo-
-musztardowym ............................
......
..
......
..
..
47
Skrzydełka
z
rvżem
.....„ ..... .....
„„
... ..
„„
....
„.„.„.
-1-6
Soczysty
kurczak
„ ... „ ..„
.....
...
„„.„„„„ .... „
.... „. 35
Spaghetti
bolognese .....
....
...
...„ ....
„„
...
.......
...
29
Szaszłyk
i
na
słodko
..
„„
.. „„
„ ...................
..„
....
...
-1-8
Szaszłyk
i
z
bakłażanem
i
cukinią„.„.„.„.„„
..... 30
Szaszłyki
z
Krymu „ .............. „„
... ......
....
.„
..
.„.„.
29
Sznycle mielone nadziewane .„
..
„ .... „„ ..... ......
..
23
Szynka pieczona
w
ziołach
.„ ...
........
„ ...... „
......
..
3
Szvnka
Srefana
..... ......
..
.„
..
.„ ..........
„ ..
.„
.. „.„
......
55
Zeberka
w
musztardzie
......
„ ..
....
....
„.„
....
.....
.....
18
Szynka pieczona
w
ziołach
2
kg
szynki w
kawałku
2
ząbki
czosnku
mieszanka
ziól do
wieprzowego
1
cebula
sól, pieprz
mięsa
Golonka pieczona
1
duża
golonka
3
liście
laurowe
3
ziarnka pieprzu
włoszczyzna
Szynkę umyć, osuszyć ręcznikiem
pa-
1
puszka
ciemnego
piwa
sól
vegeta, delikat
czerwony
czosnek granulowany
przyprawa do
wieprzowiny
(patrz: przepis na
następnej
stronie).
Po ugotowaniu
i ostudzeniu golonki
wydrążyć kość
i
pokroić mięso
w plastry.
Ułożyć
w naczyniu
żaroodpornym,
posypać
przyprawami: delikatem czerwonym,
czosnkiem
granulowanym
i przypra-
do wieprzowiny. Na koniec
zalać
puszką
ciemnego piwa.
Golonkę
wsta-
wić
do nagrzanego piekarnika i piec
do momentu,
aż będzie wystarczająco
miękka
i
zrumieniona.
Golonkę ugotować
pierowym i
ponacinać.
W
nacięcia
włożyć
czosnek.
Posmarować mięso
oliwą
i
posypać ziołami. Odstawić
do
lodówki na 2
godz.
Następnie
pod-
smażyć szynkę
na rozgrzanym
oleju
ze
wszystkich
stron.
Przełożyć
do
rę­
kawa, uprzednio
ją dosolić
i popie-
przyć
oraz
wrzucić pokrojoną cebulę.
Rękaw
ciasno
zawiązać
z
obu stron
i
wstawić
do piekarnika
w
naczyniu
żaroodpornym
na 1
godz.
Temperatu-
ra pieczenia to 180°. Kwadrans przed
końcem
pieczenia
rozciąć rękaw,
aby
szynka
się zrumieniła.
3
~
~"1
i
Golonka peklowana
wędzona
1- l
1h
kg
świeżej
golonki
zapraw
a
peklująca
1 l
wody
l
1
łyżeczki
soli peldowej
h
1
lyżeczka
grubo
mielonego pieprzu
(mieszanka pieprzu
czerwonego,
zielonego
i czarnego)
2
łyżeczki
suszonego majeranku
2
liście
laurowe /Jokruszone
12
ziaren
jałowca
roztartych
w
moździerzu
6
ziaren ziela angielskiego
i
wsypać
wszystkie
składniki
zaprawy
peklującej
oprócz
soli.
Gotować
na
małym
ogniu
pod
przykryciem
około
15 min.
Wystudzić
wywar,
dodać
sól
i do-
kładnie wymieszać.
W kamiennym
Lub emaliowanym
garnku
zalać
golon-
zaprawą
peklującą (mięso
musi
być
całkowicie
przykryte).
Wodę
zagotować
w
chłodnym
pomiesz-
czeniu
(około
10-l2°C)
przez
3
dni,
przewracając
2
razy dziennie.
Po 3 dniach
wyjąć
z zalewy,
osuszyć
papierowym
ręcznikiem, obwiązać
szpagatem
i
powiesić
w
przewiewnym
miejscu na 12
godz. w
celu
całkowitego
obeschnięcia.
Wędzić
3
dni. W pierw-
szym
dniu
wędzić
w zimnym
dymie
(do
30°C)
dwa razy
po
mniej
więcej
2
godz.
Następnego
dnia
podnieść
temperaturę
do
około
40°C,
wędzić
dwa razy
po
2
godz.
Trzeciego dnia
znowu
podnieść temperaturę,
do
40-50°C.
Powinno
się
uzy
s
kać brązo­
wy
lub
ciemnobrązowy
kolor
mięsa.
Przed
spożyciem gotować golonkę
(woda w
garnku
powinna
przykrywać
mię
so)
przez 15 min
pod przykryciem
na
małym
ogniu.
Zmniejszyć
tempe-
raturę
wody do
około
80°C,
trzy mać
golonkę
pod przykryciem jeszcze
go-
dzinę. Wyjąć mięso
i
wystudzić.
Peklować
wieprzowina
4
Golonka gotowana
1
duża
golonka
pęk
wloszczyzny
3
liście
laurowe
3
ziarenka
pieprzu
sól
vegeta
do garn-
ka i
zalać wodą,
tak
żeby
woda przy-
kryła
mięso.
Po
zagotowaniu
zebrać
szumowiny
i
zmniejszyć
gaz.
Dodać
liście
laurowe,
przyprawić
pieprzem,
solą
i
vegetą.
Włoszczyznę
obrać,
umyć
i
dodać
do wywaru.
Gotować
około
2 godz.
pod przykryciem.
Na-
stępnie rozlać
do
naczyń
i
odstawić
do
s
żenia.
Boczek
wędzony
Golonkę wymoczyć, wstawić
5 kg
boczku
300
g soli
10
g saletry
2
lyżeczki
cukru
1
lyżecz/w
kolendry
1
lyżeczka
gorczycy
1
h
lyżeczki
zmielonego
pieprzu
4
utłuczone
goździki
2
lyżeczki
majeranku
z
szałwią
lub
estragonem
Boczek
oczyścić, wykroić
kości
.
Płaty
boczku
pokroić
w
foremne
prostoką­
ty
(15 x
30 cm).
Majeranek
i estra-
gon
przetrzeć
przez sitko,
gorczycę
i
kolendrę utłuc.
Wszystkie
przypra-
wy
wymieszać
z
solą
i
saletrą,
bardzo
starannie
natrzeć
nimi
mięso
i
ułożyć
ściśnięte
w
zimnym,
wyparzonym
naczyniu
z
kamionki,
przycisnąć
wy-
gotowanym
denkiem
i
pozostawić
na
dobę
w
temperaturze pokojowej.
Następnie
przykryte naczynie umie-
ścić
w
chłodnym
pomieszczeniu.
Boczki
przekładać
co
1-2
dni. Po 7
dniach
wyjąć,
powiesić
w
przewie-
wie
na
parę
godzin.
Gdy
obeschną,
poosłaniać
je
gazą
lub
płótnem (każ­
sztukę
oddzielnie)
i
wędzić
przez
7 dni w
zimnym
dymie lub przez
1
dzień
w
ciepłym.
Można też wędze­
nie
przeprowadzić
w dymie
gorącym,
wówczas
trwa to
o wiele
krócej.
Płaty
wędzonego
boczku
przechowywać
po-
wieszone w zimnym, ciemnym
i prze-
wiewnym
pomieszczeniu.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin