Filet z kurczaka parzony - wędzony.pdf

(609 KB) Pobierz
Filet z kurczaka parzony -
wędzony.
Autor:
mariola2016
Przepisów:
110
Ocena:
871
> 6 os. > 60 min średnie
tanie
Składniki:
filety z piersi kurczaka ze skórą
sól peklowa 1 płaska mała łyżeczka
Majeranek 2 łyżki
pieprz kolorowy gnieciony 1 łyżeczka
Czosnek granulowany pół łyżeczki
osłonki białkowe 2 x po 30-35 cm
średnica najlepsza 120 mm
Sposób przygotowania:
1
Potrzebujemy cały filet z kurczaka ze skórą bez kości, taki jak na zdjęciu.
2
Filet myjemy, odciskamy wodę i osuszamy papierowymi ręczniczkami.
3
Wszystkie przyprawy suche mieszamy i nacieramy nimi wewnętrzną stronę fileta.
4
Później nacieramy przyprawami zewnętrzną stronę fileta.
5
Składamy filet na pół, tak jak na zdjęciu i odmierzamy długość osłonki białkowej do której
będziemy musieli wepchać natarty ziołami filet. Musimy pamiętać żeby mierząc osłonkę dodać
troszkę więcej osłonki żebyśmy mogli dobrze później ją zawiązać z obu stron.
6
Moczymy w ciepłej osolonej wodzie osłonki białkowe o średnicy 100-120 mm. Czas moczenia to
około 20-25 minut. Temperatura wody około 30 st.C.
7
Musimy fileta powoli w taki sposób wciskać do osłonki.
8
Oba końce osłonki zawiązujemy mocno i osznurowujemy jak na zdjęciu.
9
Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 75-78 stopni
Celsjusza, i parzymy jeszcze 20 minut.
10
Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny.
11
Wędzimy na zrębkach bardzo drobnych typu Borniak olcha/buk 2 godziny w temperaturze
50-60 stopni Celsjusza.
12
Po uwędzeniu musimy uwędzonego fileta ostudzić, wieszamy na kiju i jak będzie ostudzony,
wkładamy do lodówki na noc i kroimy dopiero po kilkugodzinnym przechowywaniu w lodówce.
13
Smacznego!!!
Twoje notatki do przepisu:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin