Grochówka na gęsto.rtf

(1711 KB) Pobierz

Grochówka na gęsto

 

Składniki

500 g grochu łuskanego

1 marchewka

1 pietruszka

1 mały seler

1 łyżka masła klarowanego

2 ząbki czosnku

4 ziemniaki

250 g wędzonego boczku

250 g kiełbasy myśliwskiej

2 łyżki oleju

majeranek

mielona kozieradka

sól, pieprz

5-6 os.             

> 60 min             

Przygotowanie

Groch moczymy w zimnej wodzie przez noc. Następnie odcedzamy, kilka razy płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy odrobinę masła (żeby nie wykipiało), zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do momentu kiedy groch będzie miękki.

Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na klarowanym maśle. Dodajemy do zupy razem z pokrojonymi w kostkę, ziemniakami.

Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, smażymy na oleju, dodajemy do zupy (bez oleju).

Całość doprawiamy do smaku majerankiem, kozieradką, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin