Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim.rtf

(1712 KB) Pobierz

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

Autor: diabolekzzielonymi

Składniki

gotowe ciasto francuskie

duża pierś z kurczaka

250g szpinaku mrożonego

2 ząbki czosnku

mozzarella 1 gałka

sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie

Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Szpinak podgrzewać aż do rozmrożenia, następnie dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodać sól i pieprz do smaku.

Ciasto przekroić na 2 części. Na środku każdej z nich położyć usmażony filet z kurczaka. Ciasto, które pozostało po bokach, ponacinać w paseczki o szerokości ok. 1 cm.

Na pierś położyć szpinak, przykryć go pokrojoną w cienkie paseczki mozzarellą. Po tym, na przemian przekładać paski ciasta, raz z prawej, raz z lewej strony, na kształt warkocza.

Piec około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Wierzch posmarować rozmąconym białkiem.

Podawać można z sosem czosnkowym: 3 łyżki jogurtu naturalnego, dwa ząbki czosnku i łyżeczka posiekanych ziół, sól i pieprz do smaku.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin