Przepisy Matki Natury.pdf

(7655 KB) Pobierz
spis treści
Mrożonki - pyszne i zdrowe
....................................................................................................................... 4
Katalog produktów
......................................................................................................................................... 6
Przekąski i sałatki
.......................................................................................................................................... 8
Zupy
Dania główne
Bruschetta z zieloną fasolką i suszonymi pomidorami ....................................................................................10
Buraczkowe grzanki z kozim serem .................................................................................................................12
Chleb dyniowy ..................................................................................................................................................14
Ciepła sałatka z brukselki i fasolki ....................................................................................................................16
Fasolka zapiekana z bekonem i pieczonymi ziemniakami ...............................................................................18
Grzanki z sałatką z bobu ..................................................................................................................................20
Jajka w szpinaku ...............................................................................................................................................22
Minikanapki na pumperniklu .............................................................................................................................24
Naleśniki z farszem warzywnym i sosem czosnkowym ...................................................................................26
Omlet chrzanowy z zielonym groszkiem ..........................................................................................................28
Papryka faszerowana kuskusem z fasolką szparagową ..................................................................................30
Roszponka z pikantną ricottą i śliwkami z pieca ..............................................................................................32
Rożki szpinakowe .............................................................................................................................................34
Sajgonki ............................................................................................................................................................36
Sałatka z wątróbką, granatem i śliwkami..........................................................................................................38
Śledzik na zupie ogórkowej ..............................................................................................................................40
Warzywne wrapy ...............................................................................................................................................42
Wiosenna sałatka z serem camembert ............................................................................................................44
Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą .....................................................................................................46
................................................................................................................................................................... 48
Barszcz ukraiński na wędzonce........................................................................................................................50
Krem z kalafiora z pieczoną dynią i suszoną szynką .......................................................................................52
Kwaśnica na żeberkach ....................................................................................................................................54
Minestrone ........................................................................................................................................................56
Szybki bulion warzywny ....................................................................................................................................58
Zupa dyniowa z masłem szałwiowym ..............................................................................................................60
Zupa fasolowa pod chlebową kołderką ...........................................................................................................62
Zupa krem z groszku ........................................................................................................................................64
Zupa warzywna z mleczkiem kokosowym ........................................................................................................66
Zupa z kurczaka z knedlami ze szpinakiem .....................................................................................................68
Zupa z zielonej fasolki.......................................................................................................................................70
.....................................................................................................................................................72
Babka ziemniaczana z brokułami i sosem z kwaśnej śmietany.........................................................................74
Brukselka z kurczakiem po prowansalsku.........................................................................................................76
Cannelloni z serem ricotta, kalafiorem i sałatą radicchio...................................................................................78
02
Desery
Dlaczego polecamy mrożone warzywa i owoce?
Duszone udo gęsie z buraczkami na purée ziemniaczanym .......................................................................................80
Duszony łosoś z zielonym groszkiem, ziemniakami i kuminem ...................................................................................82
Filet z piersi kaczki z sosem wiśniowym na buraczkach i sałatką z zielonej fasolki ....................................................84
Filety faszerowane groszkiem z karmelizowanymi marchewkami ...............................................................................86
Fritatta makaronowa z sosem owocowym ...................................................................................................................88
Grillowana jagnięcina z sosem tzatziki i smażonymi pomidorami ...............................................................................90
Grillowany tuńczyk z sosem pomidorowo-oliwkowym z dodatkiem purée buraczkowego .........................................92
Knedle ze śliwkami i bakaliami .....................................................................................................................................94
Kolorowe lasagne warzywne ........................................................................................................................................96
Kurczak po meksykańsku .............................................................................................................................................98
Leczo z kurczakiem ......................................................................................................................................................100
Makaron z karmelizowaną dynią i serem kozim ...........................................................................................................102
Makaron z warzywami i kaczką ....................................................................................................................................104
Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem szpinakowo-serowym ...............................................................106
Otwarte kieszonki ze szpinakiem ..................................................................................................................................108
Pappardelle ze strączkami i szynką..............................................................................................................................110
Pieczone krokieciki rybne z bobem ..............................................................................................................................112
Pieczony dorsz podany na purée z groszku ................................................................................................................114
Podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki ......................................................................................116
Schabowe kieszonki ze szpinakiem .............................................................................................................................118
Steki z karkówki z serem camembert i fasolką szparagową ........................................................................................120
Steki z polędwicy wołowej z bobem i musem kalafiorowym ........................................................................................122
Szaszłyki rybne ze szpinakiem i serem pleśniowym ....................................................................................................124
Tarta królewska z kawałkami łososia ............................................................................................................................126
Tortelloni ze szpinakiem i ricottą ...................................................................................................................................128
Zapiekanka warzywna...................................................................................................................................................130
............................................................................................................................................................................132
Babeczki z kremem mascarpone i marynowanymi truskawkami w occie balsamicznym ...........................................134
Chutney z truskawek .....................................................................................................................................................136
Ciasto ogrodowe z lodami waniliowymi .......................................................................................................................138
Konfitura z dyni .............................................................................................................................................................140
Konfitura z mieszanych owoców z nutą kardamonu ....................................................................................................142
Mus czekoladowy z wiśniami........................................................................................................................................144
Racuszki marchewkowe ...............................................................................................................................................146
Rolada bezowa z wiśniami ...........................................................................................................................................148
Smoothie owocowe ......................................................................................................................................................150
Truskawkowa pianka .....................................................................................................................................................152
Truskawkowe tiramisu ...................................................................................................................................................154
............................................................................................156
03
mrożonki
Mrożonki - pyszne i zdrowe
Mrożenie to jedna z najkorzystniejszych form utrwalania żywności pod względem biologicznym.
Warzywa i owoce zbierane są w szczycie sezonu i mrożone tuż po zbiorach, dzięki czemu mają
wiele składników odżywczych.
Proces szokowego mrożenia pozwala na zachowanie
kształtu i walorów smakowych warzyw i owoców oraz
konserwuje żywność. Mrożone produkty przechowywane
we właciwych warunkach mają wartość odżywczą
zbliżoną do świeżych. Są świetnym źródłem błonnika
pokarmowego, który chroni nas przed nowotworami
przewodu pokarmowego oraz chorobami układu sercowo-
-naczyniowego. Korzystamy z jego dobrodziejstw, kiedy
jesteśmy na diecie niskoenergetycznej czy łatwostrawnej,
gdyż błonnik pochodzący z ugotowanych warzyw
(np. z zupy) jest łatwiej strawny.
W czasach gdy trudno o naturalną, nieprzetworzoną
żywność, warto wybrać mrożonki. Nie zawierają
sztucznych barwników, nie są chemicznie konserwowane,
mają wysoką gęstość odżywczą, czyli przy minimum
energii dostarczają maksimum składników odżywczych,
stanowiąc naturalne źródło witamin i mikroelementów.
Przyprawia się je wyłącznie naturalnymi ziołami, których
w codziennej diecie Polaków bywa ciągle za mało.
Spożywanie mrożonek jest bezpieczne, gdyż ktoś
za nas kontroluje i sprawdza jakość surowca,
z którego są przygotowywane. Hortex bada warzywa
i owoce pod kątem zawartości kilkuset substancji, które
mogą być szkodliwe dla człowieka (w tym na ponad
400 pestycydów, metali ciężkich, azotanów, azotynów).
Sprawdza sposób prowadzenia plantacji, nawożenia
i wybiera tylko warzywa i owoce niemodyfikowane
genetycznie.
04
Ze swojej codziennej praktyki wiem, jaką trudność stanowi
codziennie spożycie zalecanej porcji warzyw i owoców oraz
picie odpowiedniej ilości wody, ok. 6-8 szklanek dziennie,
tyle ile nasze ciało potrzebuje każdego dnia. Dlatego warto
połączyć przyjemne z pożytecznym. Warzywa i owoce
dostarczą organizmowi brakujących płynów.
Jak w przyjemny sposób wykorzystać mrożone warzywa
i owoce?
Coraz większa popularność kuchni świata zachęciła nas do
powrotu do samodzielnego gotowania w domu. To dzięki
mrożonkom w błyskawicznym czasie możemy wyczarować
superdanie kuchni francuskiej czy tajskiej, nawet gdy nie
jesteśmy mistrzami kulinarnymi. Możemy je kupić na zapas,
bezpiecznie i długo przechować w zamrażarce i korzystać
z nich przez cały rok.
Mrożone warzywa i owoce są wygodne i łatwe w użyciu,
skracają czas przygotowania posiłku, szybciej się gotują.
Nie trzeba ich myć, obierać i kroić, oszczędzamy więc
czas, energię i wodę, czyli pieniądze. Dania przygotowane
z mrożonych warzyw są szybkie, łatwe i przyjemne, wygodne,
smaczne, sycące i pomagają nam wprowadzić zdrowe
nawyki żywieniowe, zachowując codzienną porcję warzyw
i owoców.
Pamiętajmy, że aby zachować maksymalną wartość
odżywczą mrożonych produktów, należy je odpowiednio
rozmrażać. Jeśli przygotowujemy danie obiadowe czy
zupę, to mrożone warzywa i owoce wrzucamy na patelnię
lub do wrzątku, uprzednio ich nie rozmrażając. Jeśli chcemy
przygotować deser z owocami mrożonymi, to pozwólmy im
odtajać powoli w lodówce.
Najlepiej jednak skorzystajmy z przepisów i rad zawartych
w tej książce i czerpmy garściami z mrożonych warzyw
i owoców. Zdrowie i smak przez cały rok.
Polecam.
Alicja Kalińska
Specjalista z zakresu żywienia Setpoint
05
katalog produktów
Owoce
Truskawki
bez szypułek
Wiśnie
bez pestek
Śliwki
bez pestek
Mieszanka
owocowa
Warzywa solo
Szpinak
rozdrobniony
Szpinak
liście
Szpinak w sosie
śmietanowym
Kalafior
różyczki
Brokuły
różyczki
Buraczki
purée
Fasolka szparagowa
żółta
Fasolka szparagowa
zielona
Marchewka
kostka
Marchewka
mini
Bób
Brukselka
Groszek
zielony
Dynia
kostka
Zupy
Zupa kalafiorowa
z koperkiem
Zupa wiosenna
9-składnikowa
Barszcz ukraiński
Zupa grzybowa
Zupa ogórkowa
z koperkiem
Zupa jarzynowa
Kapuśniak
z kiszonej kapusty
Zupa
jesienno-zimowa
Zupa królewska
Zupa pieczarkowa
Zupa fasolowa
Grochówka
Zupa prezydencka
06
Zgłoś jeśli naruszono regulamin