Kuczyński S. - Specjalności kuchni polskiej.pdf

(12661 KB) Pobierz
$. K U C Z Y Ń S K I
kuchni
polskiej
P O M A G A M Y W P R O W A D Z E N IU
G O SPODARSTW A D O M O W E G O
BIBLIOTECZKA K U LI N A R N A
PO L S K IE
W Y D A W N IC T W A G O S P O D A R C Z E
przystqpily do wydawania cyklu popular­
nych broszur, które będą cennym nabyt­
kiem
w
każdym gospodarstwie domowym
cena broszury od 4,50 do 9 zł
Dotychczas
u k a.z a I y
się:
II. Sadowska
Sosy w naszej kuchni
W. Długosz, A, Szczepańska
Desery
#
M. Balukienucz, K. Talaga
250 surówek
z
warzyw i ’ owoców
W. Długosz, A. Szczepańską
Lody i napoje
T. Klossomski
Sami wyrabiamy wędliny
K. Pyszkomska
Drób w naszej kuchni
S. Kuczyński
Zakgski
Z.
Zawistowska,
Z.
Gutowska
Specjalnoici kuchni węgierskiej
Z.
Czerny
Posiłki jednodaniowe
S t e fa n , K u c z y ń s k i
SPECJALNOŚCI
KUCHNI
POLSKIEJ
POLSKIE
WYDAWNICTWA GOSPODARCZE
W a r s z a w a
1959
S T A N IS Ł A W K IE R A S
K u c h m i s t r z R e s t a u r a c j i „Z d r o w i e “
M A R IA N J A S IŃ S K I
K u c h m i s t r z r e s t a u r a c j i „ S z a n g h a j"
*
Redaktor
TAD EU SZ K ŁO SSO W SK I
Okładkę projektował: Franciszek Winiarski
Stronę tytułową, winiety i przerywniki projektował:
Jerzy Treutler
P R 1N T E D IN P O L A N D
P W G 88/59. W y d a n i e I I. N a k ła d 15 080 e g z . A r k . w y d . 5,3, a r k . d r u k . 7,5.
P a p ie r d r u k . s a t. k l . V, 80 g, 82
X
lOi/32. F a b r. P a p ie r u w e W ło c ła w k u .
O d d a n o d o s k ła d a n ia 8. V I I I . 1959 r. P o d p is a n o d r u k u 8. V I I I . 1959
r.
D r u k u k o ń c z o n o w s i e r p n i u 1959 r.
C e n a z ł 9,—
K a t o w i c k a D r u k a r n i a D z ie ło w a . K a to w ic e , u l. 3 M a ja 12
Z a m . n r 583/10. V I I I . 59.
M-21
Pewien pan swego kucharza strofował,
Ze mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotoioał,
Ze wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
„O, zgrozo! o, zgorszenie
kucharz odpowiada
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne
F R A N C IS Z E K D Z IE R Ż Y K R A J -M O R A W S K I
1783— 1861
Fraszka powyższa odzwierciedla kłopoty polskich magna­
tów w XVIII wieku. My znajdujemy się dziś w podobnej
sytuacji tylko w przypadku stołowania się w zakładach
gastronomicznych: musimy jeść, co nam dają, i wierzyć, że
smaczne. Stołując się w domu nie mamy natomiast na ogół
zmartwień z kucharzami; jakość naszych posiłków zależy
niemal wyłącznie od własnych umiejętności kulinarnych.
Aby więc pani domu mogła ustrzec się od krytycznych
uwag domowników, dotyczących jakości sporządzanych
przez nią potraw — musi umieć gotować i smacznie i po­
żywnie.
Myślą przewodnią autora książeczki jest przekazanie
polskich, a przede wszystkim staropolskich specjalności
kulinarnych młodszemu pokoleniu naszych gospodyń. Publi­
kując tedy nagromadzone w ciągu lat i przeważnie oparte
o własne doświadczenia przepisy, mam nadzieję, że praca
Zgłoś jeśli naruszono regulamin