broszura-z-przepisami-1-salatki.pdf

(1386 KB) Pobierz
WIEM
CO JEM
SMACZNE I ZDROWE
PRZEKĄSKI
ŚNIADANIOWE
SAŁATKI
CIEPŁE PRZEKĄSKI
KANAPKI
Str. 2
Str. 6
Str. 14
SAŁATKI
"bomba
witaminowa"
do szkoły
Składniki na sałatkę:
Składniki do sosu:
8 łyżek kaszki kuskus
4 liście sałaty rzymskiej
1 pomidor
mała cebula
1/4 zielonej papryki
2 plastry fety
duża garść ulubionych kieł-
ków
przyprawy: papryka słodka,
sól, pieprz
łyżeczka pestek słonecznika
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka musztardy – krem
z gorczycy
4 łyżki soku z cytryny
łyżeczka miodu
łyżka zimnej wody
zioła prowansalskie
Wykonanie:
przygotowujemy kuskus według przepisu na opakowaniu,
sałatę rwiemy na małe kawałki, warzywa kroimy w kostkę,
dodajemy kiełki i uprażony słonecznik,
ser feta kroimy również w kostkę i mieszamy z resztą składników,
składniki sosu wymieszamy w kubeczku,
gotowym sosem polać sałatkę,
wszystko delikatnie wymieszamy.
2
SAŁATKI
Sałatka
z ryżem
i grillowanym
kurczakiem
Składniki:
50 g suchego ryżu
1 mała pierś z kurczaka
5 plastrów ananasa z puszki
100 g żółtego sera
2-3 łyżki majonezu
puszka kukurydzy
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
słodka papryka
olej do smażenia
Wykonanie:
ryż płuczemy na sitku zimna wodą,
gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu,
odstawiamy do wystygnięcia,
pierś oprószamy solą, pieprzem i papryką,
smażymy na patelni, również odstawiamy do ostygnięcia,
ananasa, żółty ser i kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski,
dodajemy ryż i pozostałe składniki sałatki,
wszystko dokładnie mieszamy.
3
SAŁATKI
Sałatka
z makaronem
i tuńczykiem
Składniki:
250 g makaronu muszelki (drobnego)
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
puszka kukurydzy
ogórek konserwowy
szynka
kilka łyżek majonezu
sól, pieprz
Wykonanie:
makaron ugotujemy wg. przepisu podanym na opakowaniu,
odlewamy wodę, studzimy,
ogórek i szynkę kroimy w kostkę,
do makaronu dodajemy tuńczyka, kukurydzę, ogórek i szynkę,
doprawiamy solą i pieprzem,
mieszamy z majonezem,
przed podaniem schładzamy w lodówce,
smacznego! :)
4
SAŁATKI
Sałatka
z kaszą
gryczaną
Składniki:
50g kaszy gryczanej
papryka czerwona
puszka kukurydzy
pomidor
słonecznik łuskany
pęczek natki pietruszki
czosnek
oliwa
sól
pieprz
Wykonanie:
kaszę gotujemy w osolonej wodzie,
słonecznik prażymy na patelni,
odsączamy kukurydzę,
paprykę, pomidor i pietruszkę kroimy w drobną kostkę,
do oliwy wciskamy ząbek czosnku,
doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
wszystkie składniki łączymy razem.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin