creme.docx

(10 KB) Pobierz

Creme brulée

4-6 porcji

500 ml śmietanki kremówki
6 żółtek
6 łyżek cukru + 4 łyżeczki do posypania po wierzchu
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

Żółtka ubij z cukrem, a do ubitej masy dodaj ekstrakt z wanilii. W niewielkim garnku zagotuj śmietankę, następnie przestudź ją i powoli dodawaj do ubitych żółtek, miksując na małych obrotach. Masę kremową przelej do kokilek, włóż do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piecz 50 minut. Upieczony krem schładzaj przez 2?3 godziny. Na schłodzony krem nasyp równą warstwę cukru i specjalnym palnikiem przypal cukier, tak aby powstała skorupka. Jeśli nie masz takiego palnika, możesz rozgrzać górną grzałkę piekarnika do maksymalnej temperatury i postawić kokilki z deserem jak najwyżej w piekarniku. Po kilkunastu sekundach cukier powinien zacząć się krystalizować.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin