pasztet-domowy-z-indyka.pdf

(115 KB) Pobierz
PRZEPISY.PL
Pasztet domowy z indyka
90 minut
8 osób
łatwe
Autor:
przepisy.pl
SKŁADNIKI:
mięso mieszane z indyka -
1.5 kilogramów
żurawina suszona - 3 łyżki
Bulionetka Bulion drobiowy
Knorr - 1 sztuka
jajka - 2 sztuki
wątróbka drobiowa - 250
gramów
wino czerwone - 100
mililitrów
podgardle - 250 gramów
bułka tarta - 4 łyżki
włoszczyzna - 1 pęczek
mąka ziemniaczana - 1
łyżeczka
liśc laurowy - 3 sztuki
cukier - 3 łyżki
ziele angielskie - 3 ziarna
sól i pieprz do smaku
pieprz czarny - 3 ziarna
olej do smażenia - 30
mililitrów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.
Mięso, wątróbki oraz podgardle oczyść, opłucz i pokrój na mniejsze
elementy. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wino zagotuj z
cukrem i namocz w nim żurawinę.
2.
W garnku rozgrzej olej i przesmaż pokrojone warzywa, dodaj liść, ziele i
pieprz. Do warzyw dołóż mięso z indyka, smaż chwilę, następnie zalej 700 ml
wody, dodaj Bulionetkę Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś
wszystko do miękkości - następnie odstaw do ostygnięcia.
3.
W osobnym garnku ugotuj podgardle w małej ilości wody. Wątróbki
natomiast oprósz mąką i smaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą (ok. 3-4
minut) – dopraw solą i pieprzem.
4.
Mięso z indyka oczyść z kości. Wystudzone wszystkie składniki: indyk,
warzywa z duszenia, podgardle oraz wątróbki przepuść przez maszynkę do
mielenia. Następnie dodaj jajka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i
dokładnie wymieszaj uzyskując jednolitą masę.
5.
Żurawinę odcedź i obtocz w mące ziemniaczanej. Dodaj do masy i
wymieszaj.
6.
Formę do pieczenia (jak do keksów) natłuść i obsyp tartą bułką. Do formy
przełóż masę, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 45 minut
w temp. 180 st. C.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin