RÓŻKI Z MASĄ ORZECHOWĄ
Dla początkujących
CIASTO:20 dag mąki,20 dag masła,3 żółtka,2 łyżki gęstej śmietany,MASA:20 dag drobno pokruszonych orzechów,20 dag cukru pudru,4 białka,cukier waniliowy,
Mąkę, masło, żółtka i śmietanę wymieszać, zagnieść. Uformować z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i cukier waniliowy, razem ubijać jeszcze 10 minut, po czym wsypać orzechy i delikatnie wymieszać. Kulki ciasta bardzo cienko rozwałkować, przekroić na dwie części, na każdą część nałożyć trochę masy i zwinąć rożek. Upiec na jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
asia2593