ASPEKTY EKONOMICZNE W OCHRONIE ROSLIN.docx

(80 KB) Pobierz

 

1. Podaj przykłady agrofagów powodujące straty jak i il w plonach

a) Jak plonu: *strączkowiec grochowy  *wciornastki  *owocówka jabłkóweczka  *owocówka śliwkóweczka

b) Il plonu: *pchełka smuzkowana  *oprzędnik pręgowaty  *stonka ziemniaczana

c)Jaki il plonu: *mszyce np. grochowe  *połyśnica marchwianka

2. Pojęcie straty oraz rodzaje

Strata-zniżka plonów spowodowana przez agrofaga wówczas gdy zabieg ochrony nie był przeprowadzony/ Zniżka plonów i spadek opłacalności produkcji spowodowana przez agrofaga mimo zwalczania. Można wyrazić w: *wartości utraconego plonu  *ilości utraconego plonu  *procentowym wskaźnikiem spadku plonu. Częściej jako pieniężna wartość utraconego plonu.

Rodzaje strat:

* bezpośrednie–różnica pomiędzy wartością plonu (w zł) roślin nie porażonych i porażonych

* pośrednie–będące następstwem szkód(czyli zniżki plonu w t lub % plonu potencjalnego)

* tolerowana–taka, która nie przekracza kosztów zabiegu zwalczającego agrofaga; jeżeli strata przewyższa te koszty zabiegi zwalczania stają się opłacalne, zatem są wskazane; wartość ta jest zmienna, zależy od wartości plonu (cen) i kosztów zwalczania

* potencjalna – jest miarą wpływu agrofaga na wysokość i wartość plonu oraz na opłacalność produkcji gdy nie stosuje się zabiegów ochronnych

Straty są funkcją liczebności agrofagów.

3. Współczynnik szkodliwości agrofaga

* inf o ile plon roślin porażonych jest mniejszy niż roślin zdrowych

* mieści się między 0 i 1; jeżeli W=0 to szkodnik nie powoduje strat, a jeśli W=1 to straty wynoszą 100%

W=(A-a)/A,  gdzie: A–plon roślin zdrowych, a –plon roślin porażonych

4. Wpływ roślin GMO na rośliny niedocelowe.

Mimo szybkiego rozkładu i natur pochodzenia, roślina Bt ma wpływ na liczebność mikroorg w glebie w której rosła. Zmiany w liczebności mikroorg glebowych można szybko wyrównać stosując uprawy roślin nietransgranicznych. Gen Bt koduje białko cry, które jest wysoce selektywnym białkiem eliminującym owada, poprzez wiązanie się w jego przewodzie pok z odpowiednimi receptorami, paraliżując tym samym prace ukł pok i zaprzestanie jego dalszej szkodliwej działalności. Badania na temat wpływu GMO na org niedocelowe przeprowadzono na pająkach, dżdżownicach, muchach, złotookach i chrząszczach. Badania prowadzone w Niemczech i Szwajcarii nie wykazały negatywnego wpływu.

5. Czym jest efektywność:

* techniczna–(skuteczna) określa % udział agrofagów niszczonych dzięki zabiegowi i jest ustalana doświadczalnie

* produkcyjnaokreśla produkcję z 1ha, chcąc określić tę efektywność ocenia się wpływ agrofaga na plon przy określonej skuteczności zabiegu lub wpływ na plon przy różnym zagrożeniu plonu

* ekonomicznawyraża korzyści ekonomiczne uzyskane w wyniku przeprowadzenia zabiegu; są to relacje między zabiegiem a kosztami i produkcją uratowaną

Wyrazić ją można za pomocą:

* wskaźnika pokrycia kosztów- E=W/K

* opłacalności zabiegu- O=W-K

* opracowanego wskaźnika zwrotu kosztów zabiegu- (W-K)/K *100

* orientacyjnego wskaźnika opłacalności zabiegu- Z=K/C

W–wartość ur plonu, K–koszt zabiegu, C–cena 1t produktu chronionego, K – koszt zabiegu na 1ha

6. Wymień czynniki biol i ekon wpływające na wartości progowe:

a) biologiczne: odmiana, stadium rozwoju rośliny i agrofaga, przebieg pogody, zagęszczenie roślin w łanie, poziom nawożenia, występowanie wrogów naturalnych czy innych agrofagów

b) ekonomiczne: wartość rynkowa produktów, koszty zwalczania

7. Co to jest skrót IPM, gdzie można znaleźć wartości progów ekon szkodliwości dla poszczególnych agrofagów?

IPM–(Integrated Pest Management)-łączne wykorzystanie wszystkich dostępnych sposobów i metod zwalczania agrofagów włączając w to: * agrotechnika, * odmiany odporne, * wrogów naturalnych, * biologiczne i chemiczne zwalczanie

Jest celem skutecznego, bezpiecznego i opłacalnego obniżenia agrofaga do poziomu poniżej którego nie wyrządza on szkód gospodarczych.

Inaczej: umiejętności oraz wiedza producenta a także optymalne stosowania różnych technik i taktyk ochrony roślin biorące pod uwagę szereg takich czynników jak: wysokie plony; zysk netto; stopień podejmowanych decyzji produkcyjnych; zrównoważony rozwój gospodarstwa; bezpieczeństwo ludzi i środowiska.

Wartości progów ekonomicznej szkodliwości dla poszczególnych agrofagów można znaleźć na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

8. W jakich przypadkach uzyskanie wiarygodnych wartości progowych jest szczególnie trudne?

* gdy mamy gat, u których dynamika populacji jest uzależniona od wrogów naturalnych

* gdy wymagane są wielokrotne zabiegi w ciągu sezonu wegetacyjnego

* gdy rośliny są sukcesywnie narażone na atak danego gatunku agrofaga w ciągu całego sezonu wegetacyjnego (przędziorki)-np. uprawa bawełny w środkowym Sudanie

9. W jakich postaciach możemy przedstawić progi zagrożenia, podaj po jednym przykładzie konkretnym (z wyznaczeniem nazwy agrofaga, wartością progu i warunkami w których jest on stwierdzony).

a) ilość uszkodzonych roślin na jednostkę powierzchni:

* zabrus tenebrioides – łokaś garbatek; * jesień – wschody do przerwania wegetacji 1-2 larwy lub 4 świeżo uszkodzone rośliny na m2; * wiosna – początek wegetacji 3-5 larw lub 8-10 świeżo uszkodzonych roślin na m2(pora roku, faza rozwojowa rośliny)

b) ilość stadiów rozwojowych szkodnika na jednostkę powierzchni:

* łokaś garbatek; * jesień – wschody do przerwania wegetacji 1-2 larwy lub 4 świeżo uszkodzone rośliny na m2; * wiosna – początek wegetacji 3-5 larw lub 8-10 świeżo uszkodzonych roślin na m2(pora roku, faza rozwojowa rośliny)

c) ilość stadiów rozwojowych szkodnika na roślinę lub część rośliny:

* skrzypionki; * larwy wyjadają podłużne białe smogi na liściach wzdłuż nerwów; * próg zagrożenia: 1-1,5 larwy na źdźbło w okresie wyrzucania liścia flagowego; * mszyca zbożowa

* próg zagrożenia: 5 mszyc na kłosie w okresie kłoszenia lub zaraz po wykoszeniu (faza rozwojowa rośliny)

d) ilość stadiów rozwojowych szkodnika na 100 roślin:

* ploniarka zbożówka; * próg zagrożenia: 6 larw na 100 roślinach (części przeglądanych roślin lub ich części)

e) ilość stadiów rozwojowych szkodnika na pułapkę:

* owacnica jabłkowa; * do określenia masowego lotu motyli omacnicy prosowianki stosuje się pułapki odławiające, które rozmieszcza się na plantacji w połowie czerwca; * odłowy są przeprowadzane do pułapek świetlnych. Omacnica jako motyl nocny skutecznie wabiona jest przez sztuczne światło. Metoda ta w porównaniu z stosowaniem pułapek feromonowych jest dużo bardziej efektywna (czas wywieszenia pułapki, sposób wywieszania pułapki i rozmieszczenie)

f) odsetek uszkodzonych roślin:

* owacnica prosowianka

g) ilość stadiów rozwojowych szkodnika na określoną powierzchnię łowną:

* kwieciak jabłkowiec; * próg zagrożenia wynosi:

5-10 CHRZĄSZCZY STRZĄŚNIĘTYCH Z 35 GAŁĘZI NA PŁACHTĘ ENTOMOLOGICZNĄ (0,4X0,6M)

* wioną w fazie pękania pąków; * w okresie bezlistnym strząsanie należy przeprowadzić w dzień słoneczny, w południe przy temperaturze powietrza 10-120C (ilość przeglądanych roślin lub ich części, faza rozwojowa rośliny, warunki pogodowe)

10. Gdzie można zaleźć inf praktyczne na temat przygotowania programu ochrony roślin?

* na str internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi i na str Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu.

11.Przykłady wyceny społecznych skutków stosowania pestycydów.

* koszty ochrony roślin z lat 60 i 70 XX w powinny być obciążone kosztami neutralizacji przeterminowanych pestycydów składanych w mogielnikach.;

* konsekwencją nadmiernego stosowania pestycydów jest uodparnianie się populacji patogenów, szkodników czy chwastów na dany lub pokrewny związek chem. Koszt zwalczania populacji odpornej są dużo wyższe.

* dla przędziorka w szklarniach Mierzejewska przyjęła ryzyko, ze odporne rasy pojawią się po 5 latach stosowania preparatów i zanim znajdzie się nowy środek skuteczny w zwalczaniu, spadek produkcji wyniesie 30%; tak więc uniknięcie ryzyka uodparniania się przędziorków w szklarniach chronionych biologicznie ocenia ona na 6%.

* działania na rzecz środowiska i ochrony zdrowia człowieka Mierzejewska przyjęła symbolicznie jako 1% wartości wytworzonego produktu.

12. Jakie są najczęściej uprawiane rośliny GM i jakie cechy podlegają u tych odmian modyfikacji?

a) rośliny GMO: soja, kukurydza, bawełna, rzepak, ziemniak, burak cukrowy, papaja, lucerna, dynia, papryka, pomidor, topola

b) modyfikacje: odporność na herbicydy, odporność podwójna lub potrójna na herbicydy i owady, odporność na owady


13. Wyjaśnij pojęcia:

a) Próg szkodliwości–nasilenie agrofaga po przekroczeniu, którego następuje istotna zniżka plonu danej rośliny

b) Próg ekonomicznej szkodliwości (opłacalności)–najniższe nasilenie agrofaga, przy którym opłaca się go zwalczać; różnica między progiem szkodliwości i opłacalności; wynika z kosztów, jakie musimy ponieść, aby zabieg był skuteczny

c) Próg zagrożenia-najniższa liczebność populacji agrofaga grożąca przy dalszym wzroście stratami wyższymi niż strata tolerowana dla danej uprawy

* zmienny, gdyż zależy od wielu czynników:

-fazy rozwojowej roślinny; -obfitości kwitnienia lub plonowania; -od strat tolerowanych, które zmieniają się w zależności od roku i rejonu

Różnice między poszczególnymi wartościami progów:

Próg szkodliwości określający liczebność populacji, przy której można zauważyć najmniejszą stratę w ilości i jakości plonu.

Próg ekonomicznej szkodliwości określa liczebność populacji szkodnika, przy której koszt wykonania zabiegu ochronnego jest równy stracie wartości plonu spowodowanej przez tego szkodnika →jednak gdy wtedy wykonamy zabieg, istnieje niebezpieczeństwo, że populacja szkodnika będzie z różnych powodów dalej się zwiększała, a wtedy straty wartości plonu mogą przekroczyć koszt wykonania zabiegu.

Zabieg należy więc wykonać przed osiągnięciem przez populację współczynnika progu ekonomicznej szkodliwości. Taka liczebność nosi nazwę progu zagrożenia.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin